Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - handel

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#1 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 24 marca 2008 - 11:28

Witam. Chciałbym rozpocząć handel iPhone'ami poprzez ich import z USA. Poprzednie wątki, które były poświęcone wysokości cła itd., nie odpowiadały jednoznacznie na wszystkie pytania. Użytkownicy wymieniali się swoją wiedzą, ale nie było powiedziane czy taki import jest opłacalny. Co myślicie o takich formach wysyłki z USA: 1. Pośrednikiem wysyłki jest firma GT Alliance. Użytkownik w jednym wątku napisał, że zlecił tej firmie kupno sprzętu i wysyłkę, co wyniosło go dodatkowe 50$. Nie zapłacił jednak cła, ani podatku VAT. Teraz powstaje pytanie czy po prostu miał farta, czy może firma ma jakieś sposoby na to, żeby odbiorcy paczek byli zwolnieni z płatności dodatkowych. 2. Wysyłka jako "gift" - prezent. Jedni na forum piszą, że jest duże ryzyko zepsucia urządzeń, bo takie przesyłki traktowane są nieodpowiednio. Drudzy jednak dostali przesyłki oznaczone jako "gift", byli zwolnieni od cła, ale musieli zapłacić podatek VAT. Prosze o Wasze sugestie, która z form importu jest najbardziej odpowiednia. P.S. Nie zamykajcie tego tematu i nie odsyłajcie mnie do innych, bo tak jak wyżej pisałem, nie uzyskam tam pełnej odpowiedzi na w/w pytania.

#2 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 24 marca 2008 - 12:26

w przypadku gdy będziesz sprowadzał przez GT Alliance to nic nie zarobisz, bo taniej można kupić już teraz niż jak wyjdą Ci same wydatki... co do gifta to różnie wyjdzie... wydaje mi się jednak że próbujesz na siłę zarobić na czymś na co nie masz pomysłu (wnioskuje po tym poście...)

#3 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 24 marca 2008 - 12:52

Najlepiej jak juz sciagac, to z Chin po 50 sztuk, i legalnie placic VAT na polskiej granicy. Handlowanie na wieksza skale niz kilka sztuk moze skonczyc sie ogromnymi karami w wypadku wykrycia przez urzad skarbowy, lub w trakcie rutynowej kontroli na granicy. Co innego sciagnac po kilka sztuk dla rodziny i przy okazji sprzedac komus, a co innego, jak to nazywasz," handel iPhone'ami poprzez ich import z USA".

#4 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 24 marca 2008 - 13:22

Czlowieku jak ktos ma odniesc jakis sukces finansowy to nie zaczyna od pisania postow na forum dla wielbicieli Macow.

#5 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 24 marca 2008 - 13:25

Nie chodzi tu o setki, tysiące iphone'ów. Chcę najpierw sprowadzić jednego. Myślę nad GT Alliance. Trochę matematyki i ekonomii: 1. iPhone w Chicago 430$ 2. Opłata dla GT Alliance 50$ (430$+50$=480$) 3. Dolar w przybliżeniu 2,28, czyli 480$ x 2,28 zł~1100 zł, a w Polsce - 1500 zł, więc jak nie ma różnicy:shock: Jednak muszę być pewien że nie nałożą cła i Vat-u ma ktoś może jakieś info na ten temat?

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 24 marca 2008 - 13:58

Jednak muszę być pewien że nie nałożą cła i Vat-u ma ktoś może jakieś info na ten temat?

Jedyna pewna rzecz to smierc i podatki.

pzdrw
//T

#7 tobel

tobel
  • 238 postów

Napisano 24 marca 2008 - 14:46

A tak serio, po wejsciu do strefy Shengen nasi celnicy coraz rzadziej chcą przebywać na granicy, więc siedza w większych miastach, coraz częsciej wyrywkowo kontrolując przesyłki miedzynarodowe. Tak więc teraz to jest ryzyko. W przeciągu miecha w mojej firmie skontrolowali paczki 3 razy, podczas gdy wczesniej odbylo sie to tylko raz z 5 lat temu.

#8 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 24 marca 2008 - 15:05

Teraz jest duze prawdopodobienstwo nalozenia cla i VATu. Mi skontrolowali nawet paczke z mikrofonem do iPhone'a za 20 $. Oczywiscie byl jako gift i do 50$ nie obowiazuja oplaty. Jedyna pewnosc mozna miec jak sie osobiscie jezdzi do stanow i zabiera iPhone ze soba ew. skrupulatnie samemu pakuje i wysyla np. pudelka osobno, a telefony w wielkiej paczce z jakimis starymi koszulkami, ale wtedy jest ryzyko ze cie opendzluja z np, 10 iPhonow.

#9 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 24 marca 2008 - 15:05

Dzwoniłem przed chwilką do GT Alliance. Facet mówił, że cła, ani podatku możemy nie otrzymać jeżeli będziemy mieli duże szczęście. Tak btw. to się rozkręcił i zaczął jeździć po Tusku, że tak przetrzepują granicę :) Gadałby ze mną jeszcze długo,ale przerwałem ze wględu na koszty rozmowy :P. Wracając do kwestii importu z Chin znacie jakieś zaufane firmy specjalizujące się w kupowaniu w Chinach i wysyłaniu do Polski?

#10 gacek102

gacek102
  • 131 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2008 - 16:45

a jak to jest z tym naliczeniem cła i podatku to grzebią sobie po mojej paczce czy komisyjnie dostaje wezwanie i otwierają ją przy mnie ?

#11 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 24 marca 2008 - 17:13

grzebia sami. Jak wygrzebia cos o duzej wartosci to cie wzywaja. jak nie wygrzebia to dostajesz paczke z nalepkami ze skontrolowana.

#12 gacek102

gacek102
  • 131 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2008 - 19:44

aa jak coś uszkodzą ?, mnie ktoś jutro wysyła iPhona przesyłka UPS ubezpieczoną na 200$ jako prezent,w dudatku używany telefon i zobaczymy kiedy przyjdzie i czy uda mi sie minąć cła i vatu

#13 makoos

makoos
  • 115 postów

Napisano 24 marca 2008 - 20:26

ubezpieczona i chcesz ominąć cła i vatu? :D chyba pokemonów się na oglądałeś

#14 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 24 marca 2008 - 20:54

jak ktoś zna jakieś źródełko w chinach to nie poda Ci go :) przecież to tak jak Ty byś znał numery na jutrzejsze losowanie lotto i miał go wszystkim podać :) ja zapytam inaczej, z czystej ciekawości, jak z chin to znaczy że ktoś jakieś ogromne partie iphone'ów poza kontrolą fabryk sprzedaje O_o ?

#15 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 24 marca 2008 - 23:29

a ten kolo się za bardzo nie zastanawiał :lol:
1000 szt. iPhone 8GB HURT odblokowane f-ra 22% VAT (327583712) - Aukcje internetowe Allegro

#16 safemode

safemode
  • 20 postów
  • SkądZduńska Wola / Łódź

Napisano 25 marca 2008 - 00:03

Ciekawe jaki świstak siedział i odblokowywał te 1000 maszynek. Swoją drogą to koleś ma gest...

#17 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 25 marca 2008 - 00:06

Zapewne gosc jeszcze na oczy ich nie widzial..

#18 Chajec

Chajec
  • 61 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2008 - 00:29

albo ich nie widział albo odblokowywuje je dopiero przed kupnem przez klijenta.

#19 Artarth

Artarth
  • 44 postów
  • SkądNew York, NY, United States

Napisano 25 marca 2008 - 02:58

I video-rozmowy dorzuca razem ze slotem kart pamięci... To jakaś nowość chyba.

#20 malysobol

malysobol
  • 250 postów
  • SkądPodobno Stolica

Napisano 25 marca 2008 - 10:49

a Wy to malo sie znacie niby tacy oblatani w temacie apple a nie wiecie ze to juz jest iPhone 3G ;)) i z tad i radio i slot kart pamieci i wideorozmowy ;)

#21 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 marca 2008 - 12:36

a jak jest teraz z kupnem iPhona w USA? ostatnio interesowałem sie tym w listopadzie, byly klopoty, a teraz? Sprzedają w sklepie Apple? trzeba kartą płacić? ile sztuk sprzedają na głowe?

#22 jajcys

jajcys
  • 350 postów

Napisano 25 marca 2008 - 18:58

hehe...cwaniaki...podam wam magiczna rade na wszystkie cła/podatki przy imporcie z USA, biznesmeni pewność że nie zapłacicie podatku 100% a rada to : zapłaccie dobremu księgowemu za konsultację ;) sam mam swojego - skorzystałem i mam iPhony 16GB po 1320,-

#23 koder

koder
  • 8 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:16

Hehe z księgowym to dobry pomysł ;). Takie teraz z innej beczki pytanko. Czy jeżeli sprowadziłbym iPhone'a z USA - 8 GB to byłby już ten z 3g czy tylko 16GB są "unowocześnione" :)?

#24 jajcys

jajcys
  • 350 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:45

Hehe z księgowym to dobry pomysł ;). Takie teraz z innej beczki pytanko. Czy jeżeli sprowadziłbym iPhone'a z USA - 8 GB to byłby już ten z 3g czy tylko 16GB są "unowocześnione" :)?

Cooooo? kurde cytat miesiaca

#25 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:57

Zapewne jak kupisz w Apple Store to Pani Ci sprzeda spod lady z 3G 5mpx aparat z dwoch stron i na trzy karty SIM! 8GB i dodatkowo karta wymienna, rysik i inne niezbedne rzeczy zeby telefon byl superdupercewltechnowszystkomajacy!

A tak na serio zapraszam na Apple o przeczytaniu specyfikacji telefonu co posiada i co dostaniesz u nich.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych