Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kilka pytań od nowego uzytkownika iPhone'a.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 21 marca 2008 - 18:33

Edit. Ach ten błąd w temacie. Oczywiście "użytkownika". Witam serdecznie. Od razu napiszę, że iPhone'a po raz pierwszy w ręce miałem właśnie dziś. Więc proszę o wyrozumiałość. Moje pytania zapewne pokryją się z częścią tematów z forum i za to przepraszam. Jak narazie doszedłem do wniosku, że iPhone to ciekawa "zabaweczka", a jak z pracą to się okaże z czasem. Kupiłem nowy telefon. Miał on wgrane polskie menu. Nie wiem co jeszcze było z nim wcześniej robione. Telefon raczej nie miał zdejmowanego simlocka programowo, gdyż mam do niego turbosim. Soft to 1.1.2. I tu moje pierwsze pytanie. Chciałbym zmienić oprogramowanie na nowsze. Jakie wybrać 1.1..3 czy 1.1.4? Oraz w jaki sposób mam zrobić update? Czy muszę wgrywać tak jak w poradnikach z forum, czy jako, że w telefonie nie było nic kombinowane (poza pl menu) mogę zrobić to jakoś "bardziej oficjalnie"? Następnie chciałbym usunąć simlocka programowo, gdyż nie chcę ciąć karty oraz męczyć się z wyciąganiem karty włożonej razem z turbosim'em. A właśnie. Telefon mam teraz na ładowarce. Czy pierwsze ładowanie powinno trwać trochę dłużej niż pozostałe? To tzw. formatowanie baterii. Oczywiście mam jeszcze kilka pytań, ale to tak na początku chciałbym się dowiedzieć jak z update i simlockiem. Później będę szukał po forum i kombinował. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

#2 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 21 marca 2008 - 18:36

Update robisz przez opcje Restore ( odtworz ) w iTunes. Polecam soft 1.1.4. Unlock zrobisz programem ZiPhone lub iPlus. W dziale Tutoriale masz opisane jak to zrobic bardzo dokladnie i dziala w 100%. Jesli chodzi o ladowanie to podejrzewam ze telefon jest uzywany rakze nie musisz juz formatowac baterii i tak jes tna to za pozno:) ale ogolnie iPhone lubi byc wpiety do pradu kiedy tylko jest mozliwosc:)

#3 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2008 - 18:38

Update robi się za pomocą iTunes - podłączasz iPhone i klikasz na Restore (pobierze wersję 1.1.4, którą serdecznie polecam :)). Po Restore iPhone będzie czysty (język także zmieni się na angielski) i trzeba będzie go odblokować - zrobisz to w 5 min wg tutoriali zamieszczonych na tym forum (zdjęty zostanie simlock, zrobiony JailBreak i zdjęta blokada). Język można wgrać za pomocą Installera - dodajesz źródło i.myapple.pl i w kategorii Polskie Dodatki będą języki polskie (do wersji 1.1.4 pasuje język z 1.1.3). Pozdrawiam. ;)

#4 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 21 marca 2008 - 18:40

Co do używania to zapewne był do pierwszego rozładowania telefonu. Dłużej chyba nie. A więc niech sobie poleży na ładowarce trochę, zaszkodzić nie powinno :). A co do iTunes to muszę być podłączony do internetu poprzez wi-fi jeśli dobrze rozumiem?

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2008 - 18:45

iTunes musisz ściągnąć na PC. Ja mam wersję 7.4, przy 7.6 miałem jakieś błędy (co nie znaczy, że ty też będziesz je miał ;)).

#6 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 21 marca 2008 - 18:46

Oj wiele nauki przede mną. Czeka mnie długa lektura forum. :) Będę się bawił, tylko te świąteczne porządki...

#7 aro67

aro67
  • 5 postów

Napisano 21 marca 2008 - 19:25

Witam! Też jestem początkujący i super że ktoś rozpoczął ten wątek. Moje pytanie. Czy to znaczy, że po każdej aktualizacji trzeba ściągać simloka? Wgrywać na nowo wszystkie programy? Kontakty? Nakładki...?

#8 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 21 marca 2008 - 19:30

aro67 Tak to wyglada mniej wiecej. Ale powstaja programy ktore robia to z automatu np. iPlus takze nie trwa to dlugo a aktualizacja nie wychodzi co tydzien nowa. Kontakty i reszte iTunes wgra sam jesli wczesniej zsynchronizowales swojego iPhona z iTunes

#9 aro67

aro67
  • 5 postów

Napisano 21 marca 2008 - 20:10

Dzięki za odpowiedz. Co do iTunes to zupełnie mi się nie podoba bo nie mogę np. wejść do datalogów i plików. Czy do tego będę mógł używać PC Suit?

#10 andesh

andesh
  • 90 postów

Napisano 21 marca 2008 - 20:38

na te odpowiedz to i ja czekam :)

Oj wiele nauki przede mną. Czeka mnie długa lektura forum. :)

Będę się bawił, tylko te świąteczne porządki...

poniewaz bylem w podobnej sytuacji odzywaj sie smialo na gg 3323392
te sprawy juz w sumie ogarniam wiec postaram sie pomoc.

#11 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 21 marca 2008 - 20:41

Język można wgrać za pomocą Installera - dodajesz źródło i.myapple.pl i w kategorii Polskie Dodatki będą języki polskie (do wersji 1.1.4 pasuje język z 1.1.3).

Pozdrawiam. ;)

A c o jesli sie nie instaluje klawiatura- mam nowego ip 1.1.4. od tygodnia i za ch.. nie moge zainstalować polskiej klawiatury (oczywiście z tweaks 1.1.3)
komunikat:
"to narzędzie jest przeznaczone tylko do iphone z oprogramowaniem 1.1.3. Przy innych wersjach nie musisz go używać"

jakieś pomysly na alternatywne podejscie do tematu?

i przy okazji- czy podpowiedzi w smsach lub notatkach powinny być wtedy w j.polskim?

pzdr

#12 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2008 - 20:46

Nie ma problemu. :) Dodaj do Installera źródło repo.ispazio.net - w Tweaks 1.1.4 pojawi się Compatibility Patch. Zainstaluj go, wyłącz i włącz Installera, zainstaluj klawiaturę z Tweaks 1.1.3, a potem tylko odinstaluj Compatibility Patch. Jednym słowem jak chcesz wgrać aplikacje z 1.1.3 to zainstaluj tego patcha, jeśli chcesz aplikacje na 1.1.4 to go wywal. ;)

#13 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 21 marca 2008 - 20:58

Nie ma problemu. :) Dodaj do Installera źródło repo.ispazio.net - w Tweaks 1.1.4 pojawi się Compatibility Patch. Zainstaluj go, wyłącz i włącz Installera, zainstaluj klawiaturę z Tweaks 1.1.3, a potem tylko odinstaluj Compatibility Patch. Jednym słowem jak chcesz wgrać aplikacje z 1.1.3 to zainstaluj tego patcha, jeśli chcesz aplikacje na 1.1.4 to go wywal. ;)

dobrze jest pogadać czasami z kimś inteligentnym!
:)

DZIĘKUJĘ i słowa uznania

pzdr
ts

#14 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 22 marca 2008 - 08:14

Zrobiłem update do 1.1.4. Telefon włączył się, wszystko chodziło. Wyłączyłem go na noc i dziś na ekranie po włączeniu pojawia się płytka z nutką oraz kabel i emergency mode do dzwonienia. Dodam, że mam włożoną kartę at&t. Co teraz działać? Dodam, że nie próbowałem jeszcze ściągać simlocka. Ach właśnie. Jeszcze jedno pytanie. Po update wszystko było w j. angielskim, a gdy wszedłem w ustawienia>...>klawiatury ich nazwy były w j. polskim. Czy to pozostałość po poprzednim spolszczeniu?

#15 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2008 - 09:38

Te klawiatury zgrały się pewnie z iTunes. A jak masz kabel i płytkę z nutką to podłącz go do kompa, włącz ZiPhone i wybierz Do it all.

#16 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 22 marca 2008 - 09:43

Zrobiłem update do 1.1.4. Telefon włączył się, wszystko chodziło. Wyłączyłem go na noc i dziś na ekranie po włączeniu pojawia się płytka z nutką oraz kabel i emergency mode do dzwonienia. Dodam, że mam włożoną kartę at&t.

Co teraz działać?

Dodam, że nie próbowałem jeszcze ściągać simlocka.

Ach właśnie. Jeszcze jedno pytanie. Po update wszystko było w j. angielskim, a gdy wszedłem w ustawienia>...>klawiatury ich nazwy były w j. polskim. Czy to pozostałość po poprzednim spolszczeniu?

Wprowadz iPhona w tryb DFU, jak nie wiesz jak jest tak opcja dostępna w ZiPhone "DFU Mode" potem wyłaącz ZiPhone i włącz iTunes i z SHIFT+RESTORE (Windows) ALT/JABŁKO+RESTORE (Mac) i wybierz z dysku ściągnięty wcześniej 1.1.4.

Po RESTORE zgodnie z:
http://www.myapple.p...indows-mac.html - PRZECZYTAJ UWAŻNIE SAM POCZĄTEK że należy robić RESTORE do 1.1.4 a nie UPDATE

#17 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 22 marca 2008 - 10:11

Takie pytanie na szybko, gdyż iPhone siedzi na doku. Gdzie sie zapisuje pobrane przez iTunes oprogramowanie? Z jaką nazwą? Nieaktualne. Davvido jeszcze raz dziękuję za pomoc. :)

#18 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 22 marca 2008 - 12:37

Pod nazwą iPhone1,1_1.1.4_4A102_Restore.ipsw
Na Windowsie:
C:\Documents and Settings\Nazwa_Konta\Dane aplikacji\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates
Na Mac:
/Users/.../Library/iTunes/iPhone Software Updates/

Lub ściągnij z:
http://appldnld.appl...02_Restore.ipsw

#19 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 22 marca 2008 - 15:22

Ok, dzięki bardzo. Będę wiedział na przyszłość. Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych