Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aktualizacja 10.4.11 tiger i safari 3.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 albinmchw

albinmchw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2008 - 15:45

Witam.

Jestem początkującym urzytkownikiem macbooka z tigerem i musze przyznac ze mam mały problem ...

Wszystko zaczeło się od tego że sciagnolem uaktualnienie 10.4.11.ze strony :
[url=http://www.apple.com/support/downloads/macosx10411comboupdateintel.html]Apple - Support - Downloads - Mac OS X 10.4.11 Combo Update (Intel)[/url]

W pakiecie znajdowało się safari w wersji 3.0.4 (523 12) które uruchamia się z błędami ...
W związku z tym pobrałem ze strony apple przegladarke safari 3.1 by zaktualizowac ją do najnowszej wersji ... i w tym tkwi problem ... w windowsie nazwa rozszerzenia to .sfx natomiast na macu wyswietla mi wersje .exe i ni jak ma sie to do instalacji. Jakiego Programu muszę użyć by zainstalować ta przeglądarke lub jaka operacje musze wykonac by zatrybiło ?

Pozdrawiam

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2008 - 15:55

masz polonizator? jeżeli tak: odhacz j. polski w safari (PPM->Pokaż informacje [albo coś w tym stylu] i na dole będą języki i tam odhacz pl) a w software update się nie pojawia nic?

#3 albinmchw

albinmchw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2008 - 16:37

Nic z tego ... pozatym safari jest w ang. ... wie ktos jak zainstalowac w moim przypadkiu wersje 3.1 ??

#4 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 21 marca 2008 - 16:44

W lewym górnym rogu jest menu jabłko (niebieskie) - naciskasz na nie - z rozwiniętego menu wybierasz software update - system sam sprawdzi i wyświetli dostępne uaktualnienia, wybierasz te które Ci są potrzebne (resztę odznaczasz, możesz też zostawić wszystkie, nie zaszkodzi) i je instalujesz

#5 albinmchw

albinmchw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2008 - 17:28

zapomniałem napisać ... w chwili obesnej nie mam podłączonego internetu do maca więc system update nic nie da ... w akademiku mam połączenie radiowe nie mniej jednak internet jest tam bardz o słabej jakości i aktualizacje przerywają mi się w czasie ściągania ... staram się znaleść alternatywe i ściagać aktualizacje na peceta instalować je na macu. Ponawiam pytanie o instalator safari 3.1

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 marca 2008 - 18:07

Apple - Safari - Download
... i klikaj po lewej stronie na odpowiednia wersje.

#7 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 21 marca 2008 - 18:58

Bez dostępu do internetu nie da się. Masz dwa wyjścia, albo poprzez software update, albo ściągasz ze strony Apple instalatora (jak napisał Ruczaj - Apple - Safari - Download) na obojętnie jakiego kompa, jesli nie możesz na swojego maka, i kopiujesz plik instalatora na maka. Ale uwaga, jesli wejdziesz na stronę z instalatorem Safari z peceta, najprawdopodobniej domyślnie otworzy Ci się strona z instalatorem Safari dla windows, a ta dla maka z tigerem ma się jak piernik do wiatraka (strona Apple "wyczuwa" z jakiego systemu zawitałeś na stronę z instalatorem, i proponuje Ci wersję instalatora odpowiednią do systemu). Nie wiem, czy w ogóle uda Ci się z peceta dostać na stronie Apple do instalatora Safari dla Mac OS Tiger. Może prędzej uda Ci się to zrobić ze strony Mac OS X Software Updates and Mac OS X Downloads - VersionTracker. A najprostsze rozwiązanie to udac się z kompem do miejsca, gdzie możesz go podpiąć do internetu i zrobić software update.

#8 albinmchw

albinmchw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2008 - 19:32

W zasadzie próbowałem pobrac safari przez strone apple na macu gdy miałem podłączenie ale niestety widziałem tylko możliwosc sciagniecia safari na windows xp i vista z quick timem lub bez. Niewiem czym to było spowodowane ... był bym wielce zobowiązany gdyby ktoś z szanownych użytkowników forum mógł umieścić na yousendit.com bądź innym serwerze komercyjnym instalator do safari 3.1 w wersji na tigera ... chyba że jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie o którym nie pisaliście.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2008 - 20:13

a przez co wchodzisz próbując ściągnąć safari? bo to wygląda jakbyś chciał ściągnąć instalator na windowsie...

no ale masz link bezpośrednio ze strony apple: http://appldnld.appl...i31UpdTiger.dmg (powinien zadziałać)

#10 Jurant

Jurant
  • 210 postów

Napisano 21 marca 2008 - 20:41

Wyjaśnijmy sprawę. Jaki masz komputer (jeszcze z procesorem PPC czy już Intel) ? Jak rozumiem, twój podstawowy system na maku to Mac OS X Tiger. Czy masz też na tym maku zainstalowanego także Windows'a ? Przepraszam, jeśli piszę o oczywistych sprawach, ale jesli startujesz swojego Maka z partycji Windows (czyli uruchamiasz Maka z systemem Windows), to przy próbie poszukiwań instalatora Safari na stronach Apple zapewne pojawi Ci się instalator Safari dla Windows. Jeśli rzeczywiscie masz także zainstalowanego Windowsa, i uruchamia się on jako domyślny system dla tego kompa, w trakcie restartu komputera musisz wcisnąć alt (wtedy pojawią Ci się na ekranie możliwe dyski startowe) i wybrać jako dysk startowy partycję z Mac OS X.

#11 albinmchw

albinmchw
  • 18 postów

Napisano 21 marca 2008 - 23:18

sprawa jest o tyle dziwna ze jestem posiadaczem macbooka z procesorem intel a moim jedynym systemem operacyjnym jest mac os x tiger w wersji 10.4.11 ... dlatego chcąc pobrac instalator safari ze strony apple.com/safari był w moim wypadku do pobrania jedynie w wersji na windows vista / xp

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 marca 2008 - 23:43

wchodziłeś używając safari? czy jakiejś innej przeglądarki? bo wychodzi na to, że ta przeglądarka 'przedstawia się' jako Windowsowa (ze strony apple oczywiście można pobrać Safari 3.1 na maka) i co z linkiem który podałem?

#13 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 22 marca 2008 - 01:10

Bo nie można ściągnąć ze stron Apple wersji dla Mac OS X. Moźna tylko przez Software Update (menu jabłko -->Software Update)

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2008 - 14:41

admkryn - ależ oczywiście że można! wejdź na stronę Apple - Safari - Download i sam zobacz - ja tam mam opcję żeby ściągnąć dla Tygrysa czy Leo...

#15 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 22 marca 2008 - 17:30

No to mój błąd -jeszcze z miesiąc temu nie było to możliwe.

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2008 - 17:33

przy 3.0.4 faktycznie była tylko dla Win do ściągnięcia beta, bo dla OS X'a byłą w 10.4.11 (? chyba w tej paczce) i chcieli trochę 'zmusić' do aktualizacji ludzi pewnie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych