Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Program napisany w macu na windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Brazol

Brazol
  • 174 postów
  • SkądStolica

Napisano 20 marca 2008 - 21:36

Witam to mój pierwszy post na forum!! :) Od pewnego czasu przeglądam całe forum czytając wszystko co się da na temat maca ponieważ zamierzam sie na niego przesiąść. Wiele z moich pytań znalazło odpowiedzi a wiele z moich wątpliwości zostało rozwianych. Jak na razie pozostał jeden nurtujący mnie problem :) Otóż: Jak w temacie. A precyzyjniej - ja to jest z programami napisanymi na macu na OS X np. w języku C (to mnie najbardziej interesuje) np. w programie XCode. Czy taki program ma szanse zadziałać na Windowsie? Jeśli to nie takie proste to czy są jakieś programy które szybko, łatwo i przyjemnie konwertują taki program tak by działał pod Windowsem? Jak to jest?! PS. Mam nadzieję że takiego wątku jeszcze nie było bo przed założeniem przejrzałem tematy w tym dziale ale nic nie znalazłem :)

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 marca 2008 - 22:04

Konwertują ? to nie obrazki. Jak sobie napiszesz program pod windowsa i skompilujesz z windowsowymi nagłówkami, zlinkujesz z bibliotekami to działać może.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 marca 2008 - 22:20

jeżeli to jest jakaś raczej prosta terminalowa aplikacja, to kod który masz na maku powinien działać pod Windą (oczywiście przydałoby się go skompilować pod windą, albo skompilować go na windowsowe exe w OS X'ie [da się, ale nie jest to raczej super wygodne])

#4 dusker

dusker
  • 383 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 21 marca 2008 - 16:27

Jak w temacie. A precyzyjniej - ja to jest z programami napisanymi na macu na OS X np. w języku C (to mnie najbardziej interesuje) np. w programie XCode.

podejzewam ze chodzi Ci o ObjC, a to nie to samo co C do konca.

Czy taki program ma szanse zadziałać na Windowsie?

nie dopuki nie bedzie przeportowany na winde.

Jeśli to nie takie proste to czy są jakieś programy które szybko, łatwo i przyjemnie konwertują taki program tak by działał pod Windowsem?

jak juz wyzej ktos powiedzial (pod warunkiem ze rozmawiamy o czystym C), to wystarczy przekompilowac kod pod windowsem (jednak w wielu przypadkach bedziesz musial ingerowac w kod)

albo skompilować go na windowsowe exe w OS X'ie

a o tym jeszcze nie slyszalem, moglbys rozwinac?

#5 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 21 marca 2008 - 17:25

w Xcode można pisać w C(konsolowe aplikacje), jednak gdy użyjesz bibliotek, których nie ma w Windowsie(unistd.h) albo OSX (conio.h) to nie będzie ciekawie. Z katalogu projektu kopiuje się interesujące Ciebie pliki(.h i .c) i transportujesz na windowsa.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2008 - 14:38

http://www.myapple.p...pod-os-xem.html
kiedyś szukałem takiego rozwiązania, żeby te proste konsolowe programiki normalnie robić w exe pod OS X'em już i nawet coś takiego znalazłem, ale nie wiem na ile to jest wszystko pewne ;)

#7 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 22 marca 2008 - 22:59

Pamiętam, że robiłem pod Linuksem exeki. Jakimś cudem załatwiłem sobię mingw, który to robił.

#8 Brazol

Brazol
  • 174 postów
  • SkądStolica

Napisano 22 marca 2008 - 23:50

Dzięki wszystkim! :) Teraz już mam ogólne pojęcie o tym jak wygląda problem. Jestem obecnie w podobnej sytuacji jak Roberto kiedy zakładał temat "tworzenie exe pod OS X'em" tyle że na razie nie mam maca a zamierzam kupić :) Niestety (jeśli dobre wyciągnąłem wnioski) metodą która pozwoli uniknąć wszelkich problemów jest tylko instalacja windowsa.. szkoda

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych