Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Strasznie niska jakość dźwięku w iPhone !

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 17:37

Witam,

Od paru dni jestem posiadaczem iPhone 16gb z softem 1.1.3. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie ten dźwięk - to jest tragedia. Przy utworach gdzie prawie nie występują niskie tony jest ok, ale jak tylko odtwrzam cokolwiek gdzie jest sporo basu, to iPhone zwyczjanie... "pierdzi". Widziałem wątek http://www.myapple.p...zczenie-eq.html, ale przetestowałem kilka zestawów słuchawkowych które mam w domu ( sennheiser mx300, creative ep 630...) i w każdych jest to samo. Korekcje dźwięku mam wyłączoną. Szczerze powiem, że jestem załamany, bo tego się po prostu nie da słuchać. O głośnikach wbudowanych w iP nie wspomnę. Nie wyobrażam sobie dzwonka mp3, no chyba ,że o głośności szeptu....Czy to może być wina sprzętu ? Jakiegoś kodeka etc? Co powinienem zrobić w takiej sytuacji ? będę niezmiernie wdzięczny za jakąś pomoć.

Pzdr,
Fazi

PS. A może jest jakis iPhone fachura z 3miasta ?;)

#2 kamilps3

kamilps3
  • 768 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 17:51

Wejdz w ustawienia -> ipod -> korekcja dzwieku -> mniej basow

#3 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 18:02

Wejdz w ustawienia -> ipod -> korekcja dzwieku -> mniej basow

Próbowałem tego ustawienie EQ. Zmienia tyle, że pierdzenie jest mniej słyszalne, ale to nadal jest jakieś harczenie w tle !

#4 kamilps3

kamilps3
  • 768 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 18:05

U mnie nie ma harczenia.

#5 boski

boski
  • 130 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 March 2008 - 18:07

Wyłącz korekcje dźwięku i będzie oki.

#6 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 18:08

Może masz coś nie tak z wejściem słuchawkowym. U mnie wszystko jest ok. Porównywałem ten sam utwór (techno, dość szczegółowy) na iPhonie ze słuchawkami, które są w komplecie i na Mp4 ze słuchawkami Sony wartymi 300zł - różnica jest malutka, na iPhonie basy są mniejsze, nie są tak głębokie. A co do głośników w iPhonie - mam ustawiony dzwonek Mp3 (najgłośniej) i może pięknie nie jest, ale jest porównywalnie do dzwonków np. w telefonie SE K750i.

#7 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 18:09

Wyłącz korekcje dźwięku i będzie oki.

Napisałem w pierwszym poście, że "Korekcje dźwięku mam wyłączoną." :)

#8 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 March 2008 - 18:15

sprawdz a) czy dla tego pliku w itunes nie masz ustawionego jakiegos eq i B) czy sam plik nie ma przesterow.

#9 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 18:21

To Migrena: a) i B) to nie tylko jeden plik czy katalog. tak jest w youtube, mobile scrobbler, ipod i wszystkim innym co pozwala sluchać utworów muzycznych/video to Davvido: uszkodzone wyjście...hmm... to nie byoby dobrze, ale czy w tym momencie tak samo byłoby z wbudowanym głośnikiem ? Skoro mówisz że jest porównywalnie jak w telefonach to u mnei zdecydowanie gorzej. Moja niemuzyczna nokia e65 brzmi o niebo lepiej

#10 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 20 March 2008 - 18:55

sprawdź na innych słuchawkach, głośnik iPhona jest słaby tak jak i słuchawki :/

#11 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 19:28

No to może po prostu jakość pliku, który masz ustawiony na dzwonek jest kiepska. Sam nie wiem.

#12 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 19:58

Lobo: napisałem, iż sprawdzałem. 3 komplety słuchawek nie ipodowskich podłaczałem i to samo. I wszystkie są sprawne bo mam w domu kilka innych odtawrzaczy mp3 i sprawują się wybornie.

#13 traanZ

traanZ
  • 64 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 20 March 2008 - 20:02

Sprawdzasz utwory dobre jakościowo? (minimum 192kbps). Często mp3, pomimo nawet dobrej jakości, są jednak źle zmasterowane i na takim głośniczku/słuchawkach w iPhonie bardzo to słychać. Jeśli chcesz, możemy zrobić test - wyślę Ci urywek numeru, który u mnie nie "pierdzi" i sprawdzisz jak to wygląda u Ciebie.

#14 Fazi

Fazi
  • 37 posts

Posted 20 March 2008 - 20:41

traanZ: tak, sprawdzam na dobrych jakościowo utworach. Niektóre mam nawet 320kbps... gash... trochę mnie to niepokoi, że tylko mnie to spotkało. Myślicie, że mógłbym go zareklamować i dostać inny egzemparz w przypadku potwierdzenia jakiejś wady fabrycznej ?? A co do testów, to chętnie bym porównał z innym iP jak to jest... stąd pytałem o fachurę z 3miasta :)

#15 trotyl

trotyl
  • 190 posts

Posted 20 March 2008 - 21:19

Moim zdaniem jest to jakas wada Twojego glosniczka, systemu odpowiedzialnego za odtwarzanie dzwiekow. Mam multum mp3 w roznej jakosci i naprawde nie pierdzi i nie trzeszczy glosnik jak i sluchawki.

#16 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 21:28

No dokładkie. Może wstawię jutro rano dzwonek który mam u siebie ustawiony i który nie "pierdzi" - sprawdzisz u siebie. Jeśli u ciebie będzie kiepsko, no to niestety będzie wada sprzętu, a nie oprogramowania. :(

#17 fabian1984

fabian1984
  • 66 posts
  • SkądGrodzisk Mazowiecki

Posted 20 March 2008 - 22:16

Davvido jezeli Ty porownujesz dzwieki w iphonie do SE K750i to gratuluje Ci... K750i przy dzwiekach w iphonie to jak Ferrari do malucha... niestety iphona ma glosniki beznadziejene ze to szok mialem przed nim N95 i tam byla bajka niestety tutaj sie zawiodlem i szczerze mowiac wolalem N95

#18 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 22:43

Widocznie mój maluch jest lepszy od innych, bo u mnie naprawdę nie trzeszczy i różnica między tymi urządzeniami jest niewielka. :lol:

#19 kamilps3

kamilps3
  • 768 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 22:59

U mnie jak ustawię mniej basów to jest bardzo przejrzysty dźwięk, aż miło się słyszy ;)

#20 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 01 April 2008 - 12:26

U mnie jak ustawię mniej basów to jest bardzo przejrzysty dźwięk, aż miło się słyszy ;)

u mnie bardzo podobnie

a zasłuchuje sie własciwie jedym typem muzy: jungle/dnb wiec temat basow niejako przerobiłem na wejściu
a jak mam ustawione w settings "więcej basów" to białe sluchaweczki nie wytrzymują nawet polowy głośności, reszty ustawień nie sprawdzałem na razie jadę na ustawieniu "klasycznym". Aha podłączałem też do zwykłych głośników komputerowych przez line out albo wyjściem słuchawkowym i nie "pierdziało";) a basy podkręcałem sobie już bezpośrednio na glosnikach. Planuje jeszcze podłączyć iphone przez aux do radia w samochodzie ale podejrzewam, po zapozaniu sie z postami z tematow iphone car audio że też nie będzie źle.

#21 Log4n

Log4n
  • 41 posts

Posted 01 April 2008 - 13:18

U mnie tez dzwonki mp3 wgrane przez winspc do /ringtones Iphone b.dobrze odtwarza i co najwazniejsze duzo glosniej niz standardowe. Takze podpisuje sie pod porownaniem do SE w moim wypadku do mojego starego w800i, ktory uzywam jako firmowy tel. Niemniej mp3 player w w800i gra duzo lepiej niz iPod.

#22 magg

magg
  • 180 posts
  • SkądRadom

Posted 04 April 2008 - 17:14

Witam. Moze to lamerskie pytanie ale musze je zadac mam iphona jakis czas i muzka jaka przerzucam do niego przez itunes jest dosc kiepska chodzi mi o trzeszczenie w glosnikach i tak dalej. Gdzie moge zmienic jakos przerzucanej muzyki?

#23 bushman.editing

bushman.editing
  • 4115 posts
Posted 04 April 2008 - 17:23

Witam. Moze to lamerskie pytanie ale musze je zadac mam iphona jakis czas i muzka jaka przerzucam do niego przez itunes jest dosc kiepska chodzi mi o trzeszczenie w glosnikach i tak dalej. Gdzie moge zmienic jakos przerzucanej muzyki?

Czy w komputerze jakość jest dobra?

#24 magg

magg
  • 180 posts
  • SkądRadom

Posted 04 April 2008 - 17:25

mp3 ktore chce wrzucic mam w jakosc MP3 VBR V2. Zdziwiłem sie poniewaz do zwykłego mp3 playera pliki te leca mi o wiele dłużej a tu trwa to kilka sekund.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users