Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Otwieranie plików pdf, doc, xls i wielu innych

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 kompsognat

kompsognat
  • 261 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2008 - 10:25

Witam!
Zniechęcony ostatnio programami Books i PDFViewer zacząłem myśleć nad alternatywą. Okazała się, że była naprawdę blisko. A jest nią... Safari.

Krok 1. Instalacja serwera Apache
Wchodzimy do Installera, w kategorii Network znajdujemy i instalujemy Apache.

Krok 2. Wrzucanie plików do telefonu
Łączymy się z telefonem przez SSH (o tym, jak to zrobić mnóstwo razy było na forum). Wchodzimy do katalogu /Library/WebServer/Documents i usuwamy znajdujące sie tam pliki (znacznie ułatwi nam to przeglądanie naszych zbiorów). Następnie możemy tam wrzucać pliki w formacie txt, pdf, doc, xls, html i z pewnością wiele innych formatów, których nie przetestowałem (np. iWorka). Dodatkowo możemy je bez problemu grupować w folderach

Krok 3. Przeglądanie naszych zbiorów
Otwieramy Safari i wklepujemy adres: 127.0.0.1 (dla niepewnych: tak naprawdę nie łączymy się z internetem. pod tym numerem IP znajduje się nasz, zainstalowany wcześniej serwer Apache). Jeżeli w /Library/WebServer/Documents NIE MA pliku index.html (zalecane) powinny nam się ładnie wyświetlić wszystkie foldery i dokumenty.

Teraz możemy zrobić sobie np. ikonkę na SprinBoardzie (dla wersji 1.1.3 i 1.1.4) dodając zakładkę do 127.0.0.1 - tzw. WebClips

FAQ
Czy nie mając połączenia z internetem mogę przeglądać dokumenty?
Oczywiście tak. Pliki znajdują się na naszym telefonie. Serwer i adres 127.0.0.1 to sposób, by Safari "weszło" w nasz system plików.

Jak to działa?
Otwierając załączniki z mailów, powiedzmy pliki pdf, bez problemu otwierają się one w Safari. Czyli wiemy już, że Safari te pliki obsługuje ;) Niestety, jeżeli chcemy otworzyć jakiś inny plik znajdujący się w telefonie Safari grzecznie nam odmawia. I tutaj do gry wchodzi Apache. Dla osób tworzących strony internetowe jest to rzecz oczywista, dla innych użytkowników małe wyjaśnienie - Apache to serwer, który udostępnia internautom pewien wybrany katalog. Jednak to my chcemy przeglądać nasze pliki, a nie internauci. Trzeba więc znaleźć adres IP naszego iPhone'a, lub dokładniej rzecz ujmując Apache na naszym iPhone. Nic prostszego. 127.0.0.1 to uniwersalny adres wskazujący na "to urządzenie". Czyli naszą zabawkę. ;) Resztą zajmuje się już serwer, który potulnie wyświetla nasze pliki.

Czemu nie patch na Safari umożliwijący dostęp do systemu plików?
Metoda może nieco łatwiejsza, lecz ma jedną wadę. Nie pozwala wyświetlać zawartości folderów, przez co nie będziemy mieli ładnej listy plików, a nasze zakładki w Safari mocno się rozrosną (prawdopodobnie do każdego pliku z osobna zrobilibyście zakładkę ;) ). Dlatego sugerowałbym moją metodę.

#2 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 20 March 2008 - 12:17

czy apache chodzi caly czas w tle??? jak to wplywa na baterie?

#3 kompsognat

kompsognat
  • 261 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2008 - 13:13

bjabrzyk: niestety chodzi cały czas. Co do baterii - nie zauważyłem znaczącego spadku. Wiem natomiast, że w installerze jest jakiś program do sterowania apachem. Zaraz popatrzę i uaktualnię tutka.

//Edit:
BossPrefs i BossPrefs Apache Control powinny pomóc, jednak u mnie niezbyt to działa. Walczę dalej.

//Edit 2:
BossPrefs Apache Control działa połowicznie. Włączyć potrafi, ale wyłączyć już nie. Dlatego chwilowo polecam terminal i dwa polecenia:

Aby włączyć Apache:

apachectl start

Aby wyłączyć:

apachectl stop

#4 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 20 March 2008 - 13:30

hmmm... wrzuciłem pdfa 36mb i jak chce go otworzyć to mówi mi że safari nie może otworzyć tej strony gdyż jest ona za duża. jakieś pomysły?? czy po prostu tak musi być??? Pytam bo mam pdfy które mają po 160mb.

#5 kompsognat

kompsognat
  • 261 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2008 - 13:43

Tak, jest rozwiązanie, a nawet kilka:

Open Source PDF Splitter Merger
PDF Split and Merge
PDFTools.HomePage - PDFTools
PDFLab

To powinno pomóc ;)

#6 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 20 March 2008 - 18:35

hmmm, zmieniłem lekko temat

powiedz nam jak ma się ta instrukcja do tego ? http://www.myapple.p...-media-itd.html <- ten sposób wydaje się lepszy :>

p.s. nie odbieraj tego jako atak ale jestem ciekawe jakie są za i przeciw :P

#7 kompsognat

kompsognat
  • 261 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2008 - 18:52

Zdawało mi się, że wspomniałem w FAQ na ten temat. Mimo wszystko spieszę z wyjaśnieniami:
O ile mi wiadomo pamięć iPhone'a pozwoli maksymalnie na otwarcie 20MB pliku (pewny nie jestem, ale kolega wyżej miał problem przy 36). Tak więc pierwsza myśl - podzielenie pliku na x części. Poza tym pewnie będziemy mieli więcej książek/dokumentów/czasopism (niepotrzebne skreślić) i zaczniemy wszystko gromadić w folderach. I co dalej? Korzystając z "Twojego rozwiązania" do każdego pliku z osobna musisz sobie wklepać adres. Jak będziesz chciał wyświetlić cały folder Safari odmówi. A w przypadku Apache dostaniesz ładną listę plików. Tak więc co wolisz:

1. Pamiętać co gdzie jest i wklepywać ścieżki do plików ręcznie
2. Utworzyć 10, 20, 50, 100... zakładek
3. A może wolisz mieć jedną stronę (127.0.0.1) na której zobaczysz od razu wszystko i możesz poruszać się jak po zwykłej stronie internetowej?

Wybór należy do Ciebie/Was ;)

Jedynym "przeciw" jest to, że Apache musi być uruchomione cały czas, co jest równoważne z większym zużyciem bateri. Jednak przy odrobinie chęci możemy w terminalu zatrzymywać i wznawiać pracę serwera.

LoBo: dzieki, przekonałeś mnie :)

#8 michsony

michsony
  • 181 posts
  • SkądOpole

Posted 31 March 2008 - 17:47

WITAM!! MA ktoś może tego Apache w wersji do manualnej instalacji (instrukcja jak można), bo w installerze nie da sie pobrać :(

#9 fenster

fenster
  • 7 posts

Posted 10 April 2008 - 10:59

Witam, mam tez problem z zainstalowaniem APACHE z Installera - "błąd, nie można pobrać" a inne programy jakoś dają sie pobrać i zainstalować, wiec połączenie WI-FI mam na pewno sprawne. Proszę zatem o pomoc jak zainstalować APACHE.

#10 pioo

pioo
  • 399 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2008 - 14:46

Hmmm... wszystko pięknie gdyby nie problem z otwarciem pdf'a. Wyświetla się komunikat "Safari nie może otworzyć tej strony gdyż jest ona za duża" a pdf ma 12 mb :( jakieś rozwiązanie??

#11 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2008 - 14:57

PDFViewer. :lol:

#12 pioo

pioo
  • 399 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2008 - 15:21

Zainstalowałem ale nie mogę znaleść tego katalogu Media co tam mam pdf wrzucić :(

#13 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2008 - 15:32

/var/root/Media/PDF Jeśli masz 1.1.3/1.1.4 to sam musisz to utworzyć. ;)

#14 pioo

pioo
  • 399 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2008 - 16:13

Dzięki wielkie :P jakbym miał autoryteta to bym Ci dał .. ale nie mam więc musi wystarczyć dzięki :P Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest jeszcze jakaś inna metoda na wyłączenie tego serwera Apache?? BossPref nie potrafi ... metoda terminalowa coś u mnie nie dziala :(

#15 snuffer

snuffer
  • 104 posts

Posted 13 April 2008 - 17:14

a ja znalazłem coś takiego do pdf, doc itd.

http://www.modmyifone.com/nativeapps/wildeyes/
http://databinge.com/blog/?page_id=69

aplikacja nazywa się WildEyes i z tego co wyczytałem otwiera dokumenty w Safari

#16 pioo

pioo
  • 399 posts
  • SkądKraków

Posted 13 April 2008 - 18:39

Testował już ktoś tego WildEyes???

#17 plnukeR

plnukeR
  • 191 posts

Posted 13 April 2008 - 19:34

mam pewien problem , jak wchodzę na adres ten co powinienem widzę coś takiego
Dołączona grafika
jak wchodzę na swoje właśnie ip jak chodzi wi-fi widzę dobrze
Dołączona grafika
pliki wrzucam do /Library/WebServer/Documents i widzę je jedynie kiedy wpisze swój ip
problem polega na tym ze jak wyłączę wi-fi to nie mogę wyświetlić plików;/

#18 Alexancz

Alexancz
  • 2 posts

Posted 18 April 2008 - 11:10

Ja zanotowałem trochę inny problem- jeżeli ten temat był już gdzieś poruszony to przepraszam (jestem nowy). Otóż nie mam problemu z otwieraniem pdf-ów przez safari, czy pdfviewer dopuki napisane są one... po angielsku??? Gdy próbuję otworzyć polską eksiążkę o wielkości niecałego mega pojawiają mi się tylko puste strony. (PDFViewer otwiera bez problemu książki z ilustracjami nawet po 30 mega ale nie te po polsku ;-) ) Ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Chyba, że tu nie chodzi o polską czciąkę tylko o coś innego- może są różne formaty pdf-ów. Jeżeli ktoś wie dlaczego niektóre pdf są otwierane a inne nie to proszę o pomoc- będe szalonie wdzięczny.

#19 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 27 April 2008 - 15:42

Przetestowałem WildEyes. Świetna aplikacja. Działanie jest proste. Daje nam ona możliwość surfowania po strukturze katalogowej iphona w celu znalezienia plików do otwarcia w safari. Obsługuje ona:

• HTML
  • PDF
  • DOC
  • XLS
  • TXT
  • zdjęcia
  • dźwięki

Żeby ją zainstalowac najpierw trzeba mieć zainstalowany LightTPD. Jeśli mamy zainstalowanego Apache na iphonie to wymagane jest wcześniejsze odinstalowanie go aby móc zainstalować LightTPD.

#20 mqpsycho

mqpsycho
  • 4 posts

Posted 27 April 2008 - 19:42

mam dokladnie taki sam problem jak plnukeR...czy ktos ma jakies idee?

#21 snuffer

snuffer
  • 104 posts

Posted 27 April 2008 - 21:09

ciesze się że pomogłem :D

#22 snuffer

snuffer
  • 104 posts

Posted 01 May 2008 - 18:59

trochę info o WildEyes
iPhoneFreakz View your documents (pdf,xls,doc,txt,etc) on your iPhone iPod with WildEyes | iPhoneFreakz

#23 b4rt3k

b4rt3k
  • 357 posts
  • SkądWawa

Posted 03 May 2008 - 16:26

przy tamtej metodzie file:// nie trzeba wszystkiego pamietac wystarczy zainstalowc Finder'a wejsc do odpowiedniego katalogu i zobaczyc sobie nazwe mi dziala spox z wersji z apachem zrezygnowalem, wole zeby bateria dluzej potrzymala

#24 psosni

psosni
  • 44 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 May 2008 - 16:49

Zadam pytanie od trochę innej strony... Każda z opisanych metod służy ogladaniu plików jakie już mamy na iPhonie. Ale żeby one się na nim znalazły trzeba użyć jakiejś metody wkopiowania ich (np ssh itp). To co byłoby super przydatne (przynajmniej wg moim potrzeb), to możliwość zapisywania załączników z maila do odpowiedniego folderu i potem przyglądanie ich różnymi "viewerami". W związku z tym dwa pytania: 1. Czy ktoś zna metodę pozwalającą zapisywać załączniki mailowe bezpośrednio z aplikacji Poczta/Mail na iPhonie? 2. Czy opisywane viewery potrafia pokazać zawartość pliku Power Point? Dzięki za info w tych kwestiach.

#25 hammond

hammond
  • 65 posts

Posted 03 May 2008 - 20:13

hej sluchajcie nic nie trzeba. Ja robie tak: .wysyłam z jednej poczty na ta zsynchronizowana w iPhonie mail z zalacznikiem. nie trzeba dodatkowych aplikacji:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users