Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Intel czy PowerPC?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacek_

jacek_
  • 70 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:15

Witam. Zastanawiam się nad zakupem notebooka Apple. Niestety, najnowsze notebooki z procesorem Intela są bardzo drogie (ceny zaczynają się chyba od 8600? ). Nie stać mnie na taki sprzęt. Zastanawiam się czy warto byłoby kupić używanego laptopa z procesorem G4? Napiszcie proszę czy warto kupić G4? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Czy komputery z G4 długo jeszcze będą wspierane przez Apple i czy nie będzie problemów z dostępnością nowego oprogramowania dla tych procesorów? P.S. Gdzie najlepiej kupić taki sprzęt? Allegro? Interesują mnie laptopy z ekranem co najmniej 15'', więc iBooki odpadają, tak? Czy może istnieją iBooki z ekranami większymi od 14''?

#2 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:20

jacek_, G4 będą wsperane długo, o to nie musisz sie martwić, co najmnije 5 lat...

Jednak nie napisałeś do czego ma komputer slużyć... druga sprawa nowy iBook ma sie pokazać już wkrótce :D

Opisz do czego ma slużyć komputer.

#3 tombobombo

tombobombo
  • 226 postów

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:26

polecam PowerBook'a 15" 1,33GHz i wyżej :wink: świetna maszyna... nie do zdarcia :D daj znać co robisz

#4 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:28

chyba nie ma wiekszych niz 14" ibookow

#5 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:29

chyba nie ma wiekszych niz 14" ibookow

Napewno :)

#6 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:36

@jacek aha jesli ma to Ciebie znaczenie, wszystkie ibook'i 12" i 14" i powerbook'i 12" maja kwadratowe ekrany, jak chcesz panoramke to pb 15" i 17", no i podobno nowe ibook'i(mac book'i, tak sie beda nazywac? ) beda miec panoramiczna matryce 13"

#7 jacek_

jacek_
  • 70 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:45

jacek_, G4 będą wsperane długo, o to nie musisz sie martwić, co najmnije 5 lat...

Jednak nie napisałeś do czego ma komputer slużyć... druga sprawa nowy iBook ma sie pokazać już wkrótce :D

Opisz do czego ma slużyć komputer.

No tak, mogłem o tym pomyśleć ;). Zawodowo zajmuje się webdesignem, a to wiąże się także z grafiką. Dlatego potrzebuję ekran co najmniej 15''. Do tego wykorzystję komputer to wszelkich innych codziennych czynności. Tj. poczta, przeglądanie www, itd.

Obecnie mam kilkuletniego Asusa L8400 z zainstalowanym Linuksem (Fedora 5). Komputer wypadałoby już zmienić (niezbyt szybki i wyświetlacz słabej jakości, do tego 14''). Linuksa używam do wszystkiego od dłuższego czasu. Jednak urzekły mnie możliwości MacOS X. Przy nim Windows XP wydaje się archaiczny, wręcz prymitywny. A linuksowe desktopy z KDE czy Gnome też nie mogą równać się z MacOS X.

P.S. Bardzo zależy mi na szybkiej pracy systemu (strasznie niecerpliwy jestem i czekanie kilkanaście sekund aż otworzy się przeglądarka doprowadza mnie do szału).

#8 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:48

[P.S. Bardzo zależy mi na szybkiej pracy systemu (strasznie niecerpliwy jestem i czekanie kilkanaście sekund aż otworzy się przeglądarka doprowadza mnie do szału).

Dobry PowerBook 15" (np. 1.5GHz) + dużo ramu (z 1GB :)) i będzie szybko i wygodnie :)

#9 jacek_

jacek_
  • 70 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 kwietnia 2006 - 15:51

Dobry PowerBook 15" (np. 1.5GHz) + dużo ramu (z 1GB :)) i będzie szybko i wygodnie :)

Ale raczej drogo ;). Cena zamknęłaby się w 4500?

#10 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 kwietnia 2006 - 16:03

jacek_, myślę że tak.
Wystarczy poprzeglądać allegro, i napewno znajdziesz coś dla siebie :)
Gdybyś mógł dołożyć troche grosza, celuj w takie cacko, w dodatku z 1.5GB ramu.

Myśle że lepiej kupić ten najnowszy model PowerBooka, wyższa rozdzielczość i procesor 1.67GHz, ale zawsze możesz poszukać czegoś jak to (choć tutaj, gdybyś chciał rozszerzyć pamięć, trzeba by się bawić w odsprzedaż kości, no i ma tylko napęd COMBO) :)

Test znajdziesz tutaj :)

#11 tombobombo

tombobombo
  • 226 postów

Napisano 03 kwietnia 2006 - 16:22

znajdź jakiegoś Power'a 1,5GHz spełni wpełni towje oczekiwania ;) za rozdzielczość 1440x960 bedzie trzeba niestety doplacić zakup dodatkowego RAMu jest, moim zdaniem, obowiązkowy możesz się również zastanowić nad 17" :D

#12 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 kwietnia 2006 - 16:33

PowerBooka polecam bez żadnego zastanowienia. Zarażam wszystkich ową ideą, choć trzeba przyznać, że nie muszę się zbytnio wysilać ;-). Ostatnio nawet kupiłem drugiego dla mojej Fiancee...

#13 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 kwietnia 2006 - 16:30

PowerPC G4 jest słabszy niż Pentium M Banias
Poczytaj sobie testy na www.notebookreview.com

#14 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 12 kwietnia 2006 - 16:44

Słabszy czy nie, wszyscy Ci, którzy pracowali na G4 i Pentium M w Photoshopie wybierają bez wahania tę pierwszą platformę. Zresztą:

http://www.notebookr...asp?newsID=2648

It is very difficult to do benchmark tests that can compare Macs and PCs as there are very little programs that can be used on both platforms, the program Super Pi that calculates Pi to 2 million digits of accuracy is one program available for each platform, but it is questionable how valid results are as a true comparison benchmark:

Notebook Time to Calculate Pi to 2 Million
Apple PowerBook (1.67 GHz G4) 2m 35s
Dell Inspiron 9300 (1.86 GHz Pentium M) 1m 30s
Asus Z70A (1.6 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad X41 (1.50 GHz Alviso Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Dell Inspiron 600m (1.6GHz Dothan Pentium M) 2m 10s

From these results, it seems that the Apple PowerBook is much slower than some other machines, particularly because it seems like all of the newer machines can break 2 minutes. However, it seems to me that the Mac version of this program is not quite the same as the PC version. Compared to other laptops, the PowerBook seems much faster and rarely ever lags. The results of this test puzzles me quite a bit.

...i wszystko jasne. 8)

#15 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 kwietnia 2006 - 16:53

Nie do końca. PowerBook 1.67 jest znacznie nowszy niż IBM ThinkPad T41 1.6. W 2003 roku PowerBooki 15" miały PowerPC G4 1.0 lub 1.25 GHz.

#16 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 12 kwietnia 2006 - 17:03

krzemien, to tak jak z wersją iTunes i QT na Winde, to zupełnie inne programy, a niby to samo... kto pracowal na obu systemach ten wie o co chodzi :D

#17 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 12 kwietnia 2006 - 17:06

:mrgreen:

#18 tombobombo

tombobombo
  • 226 postów

Napisano 12 kwietnia 2006 - 18:17

rzymianin, miałeś PowerBook'a choć na tydzień? pracowałeś na wymagających aplikacjach przez 24h? jezeli nie, nie mamy o czym rozmawiać; PowerBook G4 Alu jest konstrukcja starą ale nadal przewyższającą konkurencję 8)

#19 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 12 kwietnia 2006 - 18:54

Celem uniknięcia wszelkich subiektywności postanowiłem zainstalować na moim PC (PIV 3.2 HT / 1 GB / 80 GB / BT / SD-DL / AP ;-) ) FlyaKite i popracować z nim trochę. Do ściągnięcia stąd:

http://osx.portraitofakite.com/

Polecam wszelkiej maści 'testerom prędkości' i 'wyłapywaczom różnic'. Heh, pozostanę jednak przy moim PB 8)

#20 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 kwietnia 2006 - 12:14

rzymianin, miałeś PowerBook'a choć na tydzień? pracowałeś na wymagających aplikacjach przez 24h? jezeli nie, nie mamy o czym rozmawiać; PowerBook G4 Alu jest konstrukcja starą ale nadal przewyższającą konkurencję 8)

Taki szybki to ten G4 nie jest
http://www.pcmag.com...d=128243,00.asp

#21 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 13 kwietnia 2006 - 12:28

Ale co Ty chcesz udowodnić?

#22 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 kwietnia 2006 - 12:39

Nic. Tylko stwierdzam fakty.

#23 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 13 kwietnia 2006 - 16:38

to tak jak z wersją iTunes i QT na Winde, to zupełnie inne programy, a niby to samo... kto pracowal na obu systemach ten wie o co chodz

Tak się składa że mój kumpel i jego brat mają itunesa na windach i wynosza go pod niebiosa. Winamp to dla nich zwykły obciach i żadne skórki nie pomagają :P
Pozdrawiam

#24 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 13 kwietnia 2006 - 18:00

rzymianin_PPC nie wybiera sie pod wplywem chwili,na tych procesorach w tej chwili z przed 6-7 lat jestes zainstalowac Tigera,sproboj na jakims pentium I,II czy MMX,nawet winda 98 ci nie ruszy,ktoso kto sie wiaze z maciem robi to na lata jak nie na zawsze i w jakis sposob jest przywiazany do swojej maszynki,to tak jak by miec mustanga z 67 roku,wszytkie obecne golfiki i inne gowno wymienka,bo mustang zawsze odpali i ruszy i nigdy w trasie nie zrobi niespodzianki glupiej

#25 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 13 kwietnia 2006 - 18:24

to tak jak z wersją iTunes i QT na Winde, to zupełnie inne programy, a niby to samo... kto pracowal na obu systemach ten wie o co chodz

Tak się składa że mój kumpel i jego brat mają itunesa na windach i wynosza go pod niebiosa. Winamp to dla nich zwykły obciach i żadne skórki nie pomagają :P
Pozdrawiam

Bardziej mi chodzi nie o wygląd (to tylko Winda ;-) ), a o skróty klawiaturowe i wygode używania (na macu mam iTunes + Menuet, można też używać QuickSilvera). Jednak skrótów dla WinAmp'a powoli zapominam, cóż używam go raz na jakiś czas... (raz na miesiąć, może dwa, przez 2, 3 dni). Zresztą i tak częściej podłączam iPoda do głośników i nie obchodzi mnie WinAmp. :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych