Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMovie - słaba jakość po imporcie filmu z kamery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 gugas

gugas
  • 11 postów

Napisano 15 marca 2008 - 00:10

Cześć Wam, Mam taki problem. Jak importuję film z kamery przy pomocy iMovie, to jakość tego filmu jest słabiutka. Kamerkę mam naprawdę dobrą (3 megapixele, minidv, sony, 16:9). Wyświetlając obraz na ekranie telewizora obraz jest rewelacyjny, a importując do komputera żałosny. Może ktoś wiem jak sobie z tym poradzić. Ja to już nie mam pomysłu. No chyba, że kupić jakiś lepszy program? Pozdrowienia

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 00:21

3megapixele przetwornika nie oznaczaja , ze otrzymasz wieksza rozdzielczosc niz standardowa DV: 520 linii.

#3 gugas

gugas
  • 11 postów

Napisano 15 marca 2008 - 00:50

Podałem informacje o przetworniku, bo chciałem automatycznie pozbyć się odpowiedzi w stylu kup lepszą kamerę. No ale czy to znaczy, że mam sobie zbierać tasiemki i zapomnieć o przegraniu obrazu na komputer, obróbce i zrzucie na DVD? Dla porównania jakości jaką mam przy zgrywaniu, to jest mniej więcej taka jak co lepsze filmiki na YouTube-ie. Nie chcę mi się wierzyć, że to jest wszystko co wyciągnę z iMovie i kamery. No bo kto by chciał z tego korzystać? Może to kwestia "jakiś sterowników" lub czegoś innego? Może już ktoś przez to przechodził i może coś doradzić?

#4 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 01:05

Okej, ktore iMovie? W starych bylo okienko wyboru na poczatku , ustalalo sie w nim jakosc projektu ( DV, HDV , mpeg4, isight), w nowym tez jest cos podobnego, tyle, ze z opcja iPhone. Sprawdz co wybrales.

#5 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 15 marca 2008 - 09:55

Cześć Wam,
Mam taki problem. Jak importuję film z kamery przy pomocy iMovie, to jakość tego filmu jest słabiutka. Kamerkę mam naprawdę dobrą (3 megapixele, minidv, sony, 16:9). Wyświetlając obraz na ekranie telewizora obraz jest rewelacyjny, a importując do komputera żałosny.

Może ktoś wiem jak sobie z tym poradzić. Ja to już nie mam pomysłu. No chyba, że kupić jakiś lepszy program?

Pozdrowienia

Wazne pytanie - jakiego kabla uzywasz do zrzutu? bo jak USB to sprawa jasna i dlatego masz dziadowski obraz ( powinno byc przez firewire )

#6 gugas

gugas
  • 11 postów

Napisano 15 marca 2008 - 11:14

Używam firewire. iMovie '08 (wersja 7.1.1.) Jak tworzę nowy projekt, to oprócz nazwy projektu mogę wybrać aspect ratio. Wybieram 16:9. Później przy imporcie mogę wybrać rozdzielczość. Nie ważne co tutaj wybiorę. Zawsze jest kicha. Dla porównanie dzisiaj zrobiłem test. Wgrałem sobie obraz z kamery. Jakość słaba. Wgrałem obraz z kamery wbudowanej z iMaca i obraz jest o wiele lepszy :)

#7 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 15 marca 2008 - 11:30

hmmm to dziwne,ja mam tez kamerke sony, zadna rewelacja a jednak obraz mam git ( tez mam imovie08 ).robilem zrzut i nic nie zmienialem,zostawilem mu wsio domyslne.Podpinalem kamerke ,wyskoczylo mi okienko i klikalem na import i tyle.Obraz byl w porzadku.A moze bys sciagnal jakas demowke innego programu i zrobil zrzut, wtedy bys wiedzial czy wina jest po stronie programu czy kamerki

#8 gugas

gugas
  • 11 postów

Napisano 15 marca 2008 - 15:53

No i tak też spróbuję zrobić. A jak można Was prosić o poradę, to jaki program warto sprawdzić? Co możecie polecić?

#9 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 15 marca 2008 - 17:50

No i tak też spróbuję zrobić.
A jak można Was prosić o poradę, to jaki program warto sprawdzić? Co możecie polecić?

Moze darmowy imovie06? :)

#10 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 18:01

Moze darmowy imovie06? :)

Odkad to iMovie jest darmowe? Aktualna jego wersja jest dodawana do bedacych biezaco w sprzedazy komputerow, to jednak nie oznacza, ze kazda jego wersje mozna miec za darmo.

#11 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 15 marca 2008 - 21:37

Odkad to iMovie jest darmowe? Aktualna jego wersja jest dodawana do bedacych biezaco w sprzedazy komputerow, to jednak nie oznacza, ze kazda jego wersje mozna miec za darmo.

nie wiem od kiedy, ale jest darmowy- mowie o wersji 06 a nie 08, a wiem bo sam sciagalem

---- Dodano 15-03-2008 o godzinie 22:41 ----

to moze smialo scigac:
Apple - Support - Downloads - iMovie HD 6

#12 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 21:42

Zwracam honor, faktycznie mozna sciagnac.

#13 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 15 marca 2008 - 22:17

Zwracam honor, faktycznie mozna sciagnac.

spoko :) pozdrawiam

#14 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 20 listopada 2008 - 13:00

Odświeżę trochę temat. Mam problem ze zgrywaniem materiału z kamery. Canon XH a1, co wynalazek, który posiadam. Chodzi mi właśnie o jakość materiału wyświetlanego na moim MBP. Przeszukałem trochę forum, znalazłem parę wątków o tym problemie ale w żadnym konkretnej odpowiedzi. Używam teraz iMovie 08. Final Cut Pro jest dość drogi więc skłaniałbym się ku wersji expres. Ale czy rzeczywiście przy pomocy iMovienie nie da się pooglądać w dobrej jakości(nie koniecznie profesjonalnej) tego co nakręciła kamera? Coś robię źle ale nie wiem co. Byłbym wdzięczny za jakąś poradę lub linka. Z góry dziękuję.

#15 mobor

mobor
  • 182 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 11:24

z tego co czytam wynika ze az strach podchodzic do maca z kamerą HD... Mimo usilnych prób i staran - nie udało mi się zmusisc MACa do pracy na plikach z mojej kamery HD /podobno obsługiwanej/ Canon HF10 Probowałem importowac same pliki MTS jak i kombinowałem z całymi katalogamiz granymi z karty pamięci - bez rezultatu. Tylko Toas jest w stanie odtworzyc tego typu pliki... W plikach help podają ze jedyną mozliwoscią sciagniecia plikow HD na komputre jest...bezposrednie podłączenie kamery do komputera /szczyt głupoty - tak jakby pliki znajdujące się na DVD czy HDD miały ine właściwości/

#16 denysek

denysek
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2008 - 14:03

Otwórz zaimportowany plik do iMove w QickTime i sprawdź - cmd i, u mnie z FCP pokazuje - Apple HDV 1080i50, 1440x1080(1888x1062),wielkość normalna 1888x1062 jeśli jest coś koło tego to znaczy że ok. a to co widzisz to tylko podgląd, dopiero po zapisaniu w kodeku będzie wyglądać lepiej Poza tym jeśli oglądasz na komputerze musisz zdjąć przeplot QT>Okno>Pokaż własności filmu i dalej Scieżka wideo>ustawienia widoczności, zachacz - usuń przeplot

#17 solmark

solmark
  • 64 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 21 listopada 2008 - 21:40

No więc chyba znalazłem rozwiązanie swojego problemu. Tak jak się domyślałem, coś robiłem nie tak. Chodziło o sposób zapisu przez kamerę. Filmy nagrywałem w formacie DV zmylony tym, że przecież nigdzie nie odtworzę w HDV. Po przestawieniu na HDV kamery i uruchomieniu w niej jakiejś opcji żeby można to zgrać na maczka, filmy wyglądają dobrze. Czyli w moim przypadku kamera HDV ma nagrywać w formacie HDV i tyle. Takie proste a ja z założenia czepiłem się biednego komputera.:-D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych