Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[3D] Sketchup+MacBook nie daje rady?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 pixelutek

pixelutek
  • 10 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 14 March 2008 - 04:26

Witajcie. Jestem dwudniowym użytkownikiem macbooka 2.0, 1 GB i grafiką GMA X3100. Zainstalowałem sobie sketchupa, w którym wykonuję naprawdę proste modele- i tu pojawia się problem- program zaczyna przycinać już przy narysowanej jednej powierzchni, zoom skacze co sekundę a tekstura pojawia się z dużym opóźnieniem. Co jakiś czas (ale to max 5% czasu) program działa prawie ok. Dziwne to, ponieważ mój stary, 8-śmio letni pecet z zintegrowaną kartą graf. czy śp. laptop działały ze sketchupem znakomicie. Zastanawiam w czym leży problem. Czy coś jest nie tak, czy po prostu macbook nie daje rady (a nie chcę w to wierzyć :P ). Pozdrawiam, będę wdzięczny za kilka słów w temacie. p.s.: jeśli to dział nie ten, proszę o przenosiny.

#2 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 14 March 2008 - 07:03

Na moim 3-letnim mini PPC sketchup dziala bez najmniejszego przyciecia wiec przyczyna jest prawdopodobnie wersja oprogramowania. Sprawdz czy zrobili soft pod intelomaki (universal binary) bo pewnie rosetta tak tnie.

#3 pixelutek

pixelutek
  • 10 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 14 March 2008 - 12:08

Sprawdziłem na stronie sketchupa, że najnowsza wersja (którą ściągnąłem) działa pod Leopardem, nie wiem czy oznacza to, że "po prostu działa" (bo działa...) czy jest to super kompatybilna wersja specjalnie pod leo na makowym intelu.

The latest release of Google SketchUp 6 is fully compatible with Mac OS X 10.5 Leopard

plus:

Minimum Hardware Requirements:

* 1 GHz PowerPC™ G4
* 512 MB RAM
* 160 MB of available hard-disk space

i do tego:

Recommended configuration:

* 2.1+ GHz G5/Intel™ processor.

więc powinno być ok...

Teraz małe pytanie, bo jestem naprawdę niezorientowany jeszcze... jak sprawdzić wersję dokładniej i cóż począć dalej? Czekać na nową wersje, dokupić ramu, rozpaczać? A może istnieją jakieś nakładki bądź triki, które rozwiążą problem.

Pozdrawiam.

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie w pomocy programu.
Należy wyłącz "Use hardware acceleration" w Preferences>OpenGL
Działa doskonale :)

#4 MacFanatic

MacFanatic
  • 21 posts
  • SkądKraków

Posted 27 August 2008 - 18:31

hmm u mnie (MacBookPro 2,4 2gb ram sketchup działa tragicznie... skacze strasznie... i nie pomaga wyłączenie hardware acceleration. Help

#5 elo-melo

elo-melo
  • 48 posts

Posted 27 August 2008 - 19:00

Nie wiem czy to pomoze ale u mnie na PC Core2Duo 3GHz, 2GB RAMu, 8800GT Sketchup tez ostro tnie i objawy sa taki same jak opisal pixelutek a nie wydaje mi sie, zebym mial jakis mega cienki sprzet, aby tak okrutnie przycinalo. Poza tym model tez nie skomplikowany, bo to w sumie kilka szescianow i duza powierzchnia... ps. bez sensu, z hardware acceleration powinno byc przeciez lepiej?

#6 kungfumiszcz

kungfumiszcz
  • 291 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 27 August 2008 - 19:42

tnie sie od poczatku. nigdy nie dzialal poprawnie na maku, no moze przez chwile na ppc, ale szalu nie robil :(

#7 MacFanatic

MacFanatic
  • 21 posts
  • SkądKraków

Posted 27 August 2008 - 20:48

No to porażka... to na vmware fusion dzała juz duuuzo lepiej... :-(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users