Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

mac dla grafika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 RobertKrus

RobertKrus
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2008 - 15:15

To mój pierwszy post tutaj i niniejszym witam wszystkich serdecznie. Odnośnie tematu mam pytanie. Poszukuję wybrać jakiś zestaw dla grafika, który pracuje w CS2/CS3 i robi ilustracje do czasopism i książek. Czasmi przygotowuje stronę dla drukarni. I na tym cykl produkcyjny ilustracji się kończy. Do tej pory grafi pracował na PC i monitorze CRT 21'' (FORMAC). Czy do tej pracy nada się iMac? Jego matryca nie nadaje się do kalibracji (softwerowej nie mówiąc o sprzętowej). Ma ktoś doświadczenie w takiej pracy na tym urządzeniu? Jeśli nie iMac to co? Jeśli bym musiał kupować oddzielnie monitor LCD to wybór pada na budżetowy Formac Galllery 20,1'' Ravenblack plus kalibrator X-Rite, Gretag lub Spyder 3 Wtedy jaka jednostka centralna? MacPro odpada ze względu na cenę? Czy mam jeszcze jakiś wybór? Pozdrawiam RK

#2 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 13 marca 2008 - 15:33

na imacu skalibrujesz monitor...pytanie tylkoc zy potrzeboojesz robic proofy ekranowe.. jesli tak to imac nie nadaje sie.. jesli nie to skalibrowac monitior w imacu za pomoca kolorymetru da sie i działa to całekiem nieżle. (przynajmniej u mnie). Nie polecam modelu 20" bo według opini matryca jest zdecydowanie gorsza niz w modelu 24" osiągi takiego imac'a z dużą ilościa ramu bez problemu zadowolą grafika.

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 marca 2008 - 15:35

macbook pro 17 minimum 15 za mała mac pro (droższa propozycja) ale za to do 32 GB ramu 8 rdzeni Oczywiście zależy co chcesz robić

#4 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 marca 2008 - 15:39

A ile kasy chcesz przeznaczyć?

MacPro używany kupisz za 5 tys + ale dochodzi monitor (sa jescze starsze PowerMaci)
iMac moim zdaniem nadaje się jak najbardziej, oczywiście że lepiej skoncentrować się na 24 (jest HD) calowym i najlepiej z prockiem 2,8. Osobiście uważam jednak ze procek 2,4 czy nawet 2,2 w iMacu wystarczy, byle był 24 calowy. komfort pracy na dużym LCD z HD jest nieprzecenienia, można przeboleć chwilowe "myślenie" kompa, ale przejrzystość biurka i projektu jest najważniejsza. No ale 20 cali też się nada, ale nie dość że mniejsza rozdzielczość to matryca gorsza niż w 24 cale.

Ja na CS3 pracuje na MBP 2,2 4GB, ale robie grafikę dla www i czasem bawię się ilustratorem. Następny komp to będzie iMac 24 cale... może jeszcze w tym roku.

---- Dodano 13-03-2008 o godzinie 17:41 ----

macbook pro 17 minimum 15 za mała

mac pro (droższa propozycja) ale za to do 32 GB ramu 8 rdzeni

Oczywiście zależy co chcesz robić

no bez przesady ta konfiguracja jest warta $15000, do tego co robi wystarczy iMac, jesli komp ma stac w jednym miejscu to jest to lepszy wybór (i tańszy) niż MBP 17 w HD.

#5 RobertKrus

RobertKrus
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2008 - 16:03

Budżet to 8kzł (8,5 max) Obrabiane pliki w PS są wielkości ok. 200-500MB. O procesor i kartę grafiki jestem spokojny - dadzą radę, ale nie wiem czy monitor dość w iMacach dość dobry. W tej cenie to iMac 24 się zmieści. Monitor Formac z kalibratorem to ok. 4kzł Jeśli nie Mac to dobrego PC za 4kzł można spokojnie złożyć. Ale czy musi być PC.

#6 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2008 - 16:42

Zobacz co w ofercie ma Blade__ ma przystępne ceny tu: http://www.myapple.p...4-sprzedam.html
Masz jego ostatnią ofertę, polecam go sam mam kupionego u niego powerbooka i chwalę sobie:)

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 marca 2008 - 16:48

po pierwsze to nowe iMaci = glossy ekran (jak kto lubi). Po drugie czy będziesz pracował na CS2 czy CS3. I jak bardzo ważny jest bardzo dobry monitor. Jeżeli CS2 to najlepiej zainsteresuj się jakimś PowerMaciem G5 w dualu, znajdziesz poniżej 4k i zostanie Ci 4k na monitor. Jeżeli nie. To opcje masz takie jak np. bardzo dobre matowe białe iMaki C2D 24". Pliki o jakich piszesz nie są jakieś specjalnie wymagające i na dobrą sprawę jakiś PowerMac G4 sobie z nimi bezproblemu poradzi. Więc akurat problemy procesora bym rozpatrywał na końcu i szukał jednostki w którą można tchnąć troszkę ramu, tak powiedzmy od 2GB w górę. Zostaje Ci przede wszystkim dopasowanie się do opragramowania. W przypadku CS3 zarówno dobrze poradzi sobie PowerMac G5 jak i MacIntel, w przypadku CS2 tylko PPC. Jeżeli CS3 to bym się skłaniał ku białasowi 24" z matową matrycą, fakt że tylko 3GB ramu, ale czy to jest "tylko" dla w porywie 500MB plików??

#8 RobertKrus

RobertKrus
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2008 - 09:03

wieslawo- teraz pracujemy na CS2, ale w niedalekiej przyszłości przesiadamy się na CS3. Pliki są niewielkie, bo ilustracje od początku do końca rysujemy/malujemy na Intuosie w PS, więc jak pisałem wcześniej nie przejmuję się zbytnio szybkośćią procka i kartą bo we wszystkich modelach Mac-a w zupełności wystarczą. Interesuje mnie natomiast jakość wyświetlacza. Ważne są wyświetlane półtony kolorów i przejścia między nimi oraz to, żebyśmy tak przygotowali ilustrację, aby po wyjściu z drukarni nie byli zaskoczeni kolorami jakie wyszły lub co gorsze "szarpanymi" gradientami kolorów. Nie chcielibyśmy, żeby kolory i jakość obrazka wyszła inna niż ta, którą widzielismy na monitorze a póżniej widzimy na próbce do czasopisma lub w samym czasopiśmie (bo nie zawsze próbkę nam przysyłają). Przemek - dziękuję za info. Czy Blade_ wystawia faktury i/czy można ewentualnie kupić na raty? Pzdr RK

#9 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 14 marca 2008 - 12:18

Ja bym poczekał na nowego Mini i spiąłbym go z Formaciem Gallery 2010, po uprzednim dodaniu RAMu (też mam taki monitorek, w wersji x-treme 3, stoi i czeka na nowego Mini ;) ) Co do kalibratora- ponoć Formac ładnie kalibruje się Spydrerem (słyszalem taką opinię od kogoś kto się na tym ponoć zna...)

#10 RobertKrus

RobertKrus
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2008 - 12:38

Ja bym poczekał na nowego Mini i spiąłbym go z Formaciem Gallery 2010, po uprzednim dodaniu RAMu (też mam taki monitorek, w wersji x-treme 3, stoi i czeka na nowego Mini ;) )
Co do kalibratora- ponoć Formac ładnie kalibruje się Spydrerem (słyszalem taką opinię od kogoś kto się na tym ponoć zna...)

Właśnie takiego Formaca (najlepszy stosunek ceny do jakości) planuję ewentualnie zakupić gdyby z iMaciem nie wyszło. X-treme-5 lepszy, ale sporo droższy. 3 na początek powinna wystarczyć.
O Spyderach-2 też to słyszałem, że ładnie kalibrują Formaca, a jest już Spyder-3.
X-Rite, Gretach to natomiast powszechny standard w DTP. W wyborze zadecyduje pewnie cena w chwili zakupu.

Kupując iMaca chciałem odejść od plątaniny kabli i sprzętu na biurku, a ponadto nie wiem czy docelowo grafa X3100 w Miniaku starczy.

Pzdr
RK

#11 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 marca 2008 - 13:53

Proponuję Formac+PowerMac G5 z Tigerem.

#12 Krzyhoo

Krzyhoo
  • 74 postów
  • SkądPolsza

Napisano 14 marca 2008 - 14:28

hmm Zajmuję sie grafiką, poligrafia ale głównie fotoobróbka, pracuje na bardzo dużych plikach w fotosklepie, po jego maksimum, :), system Leo i pakiet CS3, problemów nie mam żadnych i myślę że w cenie spoko byś się zmieścił(nie licząc softu). A oto mój zestaw hardware: PMG5 w Dualu 2GH, 5GBRAM, czyli starszak, monit 20'' Nec MultiSync 2090Uxi plus EyeOne, bardzo ładnie się kalibruje(od świateł po cienie!!! ładne gradienty), z monita i kompa jestem bardzo zadowolony, oczywiscie do tego Intuos3, 320GB hard plus na FW800 500GB dla TM-a. Jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć, służę... ps. miałem przyjemność testować neci, formaci i eizo, w mojej kieszeni najlepszy był 2090UXi a najgorzej wypadł Formac, mażeniem za to jest Eizo CE240, wypas monit ale on zjadł by cały taki Twój budżet, :(

#13 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 14 marca 2008 - 18:39

Właśnie takiego Formaca (najlepszy stosunek ceny do jakości) planuję ewentualnie zakupić gdyby z iMaciem nie wyszło. X-treme-5 lepszy, ale sporo droższy. 3 na początek powinna wystarczyć.
O Spyderach-2 też to słyszałem, że ładnie kalibrują Formaca, a jest już Spyder-3.
X-Rite, Gretach to natomiast powszechny standard w DTP. W wyborze zadecyduje pewnie cena w chwili zakupu.

Kupując iMaca chciałem odejść od plątaniny kabli i sprzętu na biurku, a ponadto nie wiem czy docelowo grafa X3100 w Miniaku starczy.

Pzdr
RK

Formaca Xtreme3 (RAVENBLACK) kupisz u Niemca za 430 Euro. To naprawdę dobra cena jak za nawet niezły minitorek. Ja zanabyłem własnie tę wersję, bo ma dłuższą gwarancję i lepszą matrycę. No bo skoro przy innych wersjach dają krótszą gwarancję (2lata) i dopuszczają możliwośc padniętych pixeli to musi to o czymś świadczyć. W ravenie OIDP możliwy jest tylko jeden. Jak będziesz miał dwa- wymienią Ci monitorek na nowy. Ciekawe ile w tym prawdy? ;) Ja się skusiłem na Formaca, bo chciałem mieć przyzwoity monitorek w formacie NIE panoramicznym, bo tego bym chyba nie zniósł... ;) Ten wyświetla 2xA4 1:1. Rozdziałka 1600x1200. Nawet obecny mini go spokojnie pociągnie. Co innego gdybyś zajmował się 3d.

#14 szwedeczka

szwedeczka

• 53 postów
  • SkądUppsala

Napisano 14 marca 2008 - 19:09

W 8000PLN zmiescisz sie z zakupem uzywanego Maca PRO + monitor Apple 23". Pare osob na forum ma taki sprzet w ofertach.

#15 Domz

Domz
  • 34 postów
  • SkądKielce

Napisano 14 marca 2008 - 20:01

Co do komputera to sie zgodzę ale ACD dla grafika ??? Jeśli mi się dobrze wydaje (a na 99% tak) to ACD są na matrycy TN i mają czas reakcji 14ms więc nie jestem taki pewien czy dla grafika jest to dobry sprzęt. Szwedeczka co do komputera to się zgodzę ale z tym monitorem to przesadziłaś. Raz że kosztuje ponad 3000 zł a dwa że dla grafika jest co najmniej średni. Pozdrawiam. Domz

#16 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 marca 2008 - 20:28

ACD jest na S-IPS albo S-PVA

#17 Domz

Domz
  • 34 postów
  • SkądKielce

Napisano 14 marca 2008 - 20:56

Jakieś 10 minut temu patrzyłem na skąpcu i mają same TFT ??? Nie mam pojęcia o co chodzi....

#18 szwedeczka

szwedeczka

• 53 postów
  • SkądUppsala

Napisano 14 marca 2008 - 21:20

Mac PRO 2,66GHz/4GB/250GB/GF 7300GT/SD + karton, system, klawiatura, mysz - 5600PLN To oferta z forum .... oczywiście karta gafiki do wymiany. Monitor Apple używany ma chyba Administrator forum do sprzedania (gdzieś na forum czytałam o tym jakiś tydzień temu) w cenie 2300-2400zł. W sumie wychodzi 8000zł. Co do jakości matrycy to po części się zgadzam.

#19 dominiq

dominiq
  • 79 postów
  • SkądKielce, Poland, Poland

Napisano 14 marca 2008 - 21:20

Pracuje jako grafik pare lat i podziele się moim doswiadczeniem jeśli chodzi o monitory: miałem w swoich rękach juz chyba każdy jaki miał przeznaczenie do celów graficznych i obecnie pracuje na NEC SpectraView - dobry choć drogi. Identyczne osiągi ma MACowy Cinema HD no i jest tańszy o połowę, więc skoro nie widac różnicy to po co przepłacać. Niestety ja nie moge sobie pozwlić na ten monitor bo mój dział IT stanowi znakomity Firewall przed sprzętem spod znaku jabłka :-) NEC ma bardzo ciekawa propozycje dla grafików (średnio PRO) i fotografików - jest to model Multi Sync PhotoEdition - wpełni kalibrowalny podobnie jak Spectra ale tańszy 40%. Jedynym minusem tych monitorów (NEC) jest ich format 4:3.

#20 Krzyhoo

Krzyhoo
  • 74 postów
  • SkądPolsza

Napisano 14 marca 2008 - 22:14

Nec 2090UXi który to posiadam jest na tej samej matryyc co Spectra tylę że spectra przechodzi ileś tam razy ostrzejsze testy jakości. Matryca produkowana sie w dużych formatach, i tnie się ją do modeli, z takiego formatu wychodzi ileś tam spectraview, ileś tam neców 2090UXi i UXp gdzie UXp jest najsłabszy. JA mojego właśnie posiadam w wersji PhotoEdition, supa Co do ACD i w ogóle monitów Appla, niestety, grafikowi nie polece, wystarczy zrobić proste testy w fotosklepie, gradient pionowy, poziomy i skośny (np. czerwień w czerń), pozostawię to bez komentarza, i drugi test, wlewasz pełną podbitą czerń, wyłączasz wszystkie paletki i... mimo wszystko widać pole, również bez komentarza, :). To jest oczywiście moje subiektywne zdanie na moje oczka z guzików :o

#21 Domz

Domz
  • 34 postów
  • SkądKielce

Napisano 14 marca 2008 - 22:31

Krzycho muszę Ci powiedzieć że masz bardzo fajną stronę internetową.... :D :P

#22 dominiq

dominiq
  • 79 postów
  • SkądKielce, Poland, Poland

Napisano 15 marca 2008 - 17:15

Nec 2090UXi który to posiadam jest na tej samej matryyc co Spectra tylę że spectra przechodzi ileś tam razy ostrzejsze testy jakości. Matryca produkowana sie w dużych formatach, i tnie się*ją do modeli, z takiego formatu wychodzi ileś tam spectraview, ileś tam neców 2090UXi i UXp gdzie UXp jest najsłabszy.

Te testy polegaja jedynie na doborze matrycy z jak majmniejsza liczbą martwych pixeli... i tyle. Reszte sprawy załatwia kalibracja.

#23 rzmota

rzmota
  • 74 postów
  • SkądKrakow/Poland

Napisano 15 marca 2008 - 22:20

ACD jest na S-IPS albo S-PVA

Tak, jestem grafikiem i szczesliwym posiadaczem ACD 23". ACD 23" z obecnej lini sa na matrycy S-IPS, co prawda ja pracuje jako webdesigner i nie potrzebuje dokladnej kalibracji, ale ladnie sie kalibruje Spyderem chociazby.

#24 Krzyhoo

Krzyhoo
  • 74 postów
  • SkądPolsza

Napisano 16 marca 2008 - 01:56

Krzycho muszę Ci powiedzieć że masz bardzo fajną stronę internetową.... :D :P

Zapraszam za pare dni, rok minął i właśnie kończe update, będzie małe boom :cool:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych