Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ktora kamera HD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2008 - 14:51

Zastanawiam sie nad kupnem kamery HD ale sam wybor to temat na dwuletnie studia. Moze podpowiecie mi czym kierowac sie przy dokonywaniu wyboru. Moze znacie jakis konkretny model. Interesuje mnie sprzet lepszy od zabawki a tanszy od profesjonalnego sprzetu. Mozna to okreslic jako semi-profesjonalny? Sprzet na dlugie lata. Dzieki za pomoc. PS. Wiecie moze gdzie podzialo sie narzedzie do przyznnawania punktow? P.

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 marca 2008 - 15:15

to ja proponuje ci tę kamerę
sam na nią zbieram kasę:
Link:SAMSUNG's Digital World - Kamery Cyfrowe | VP-HMX10C

#3 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:17

to ja proponuje ci tę kamerę
sam na nią zbieram kasę:
Link:SAMSUNG's Digital World - Kamery Cyfrowe | VP-HMX10C

Dzieki.
Wydaje mi sie, ze HD ma rozdzielczosc 1920 x 1080. Dlaczego kamery z mniejsza rozdzielczosca okresla sie jako HD?

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:22

Dzieki.
Wydaje mi sie, ze HD ma rozdzielczosc 1920 x 1080. Dlaczego kamery z mniejsza rozdzielczosca okresla sie jako HD?

Standard HD ma dwie rozdzielczości:
1. 720p - 1280x720 pikseli
2. 1080i / 1080p - 1920x1080 pikseli
Gdzie
i (interlaced) oznacza obraz z przeplotem (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste)
p (progressive scan) oznacza obraz ze stałym skanowaniem (lepsza ostrość obrazu)

W metodzie i - interlaced wyświetlane są najpierw linie parzyste a potem, w drugim półobrazie linie nieparzyste.
W metodzie p - progressive wszystkie linie wyświetlane są jedna po drugiej.

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:28

moze i tak, ale ostatnio bawiłem sie tą kamerką i byłem zaskoczony jej możliwościami. Znakomity stabilizator obrazu nawet przy dużych zoomach. Jakość wykonania Jakość obrazu porównywaliśmy z profesjonalną kamerą Panasonica, różnica praktycznie nie zauważalna. Dla mnie ta kamera nie miała wad zaskoczenie największe świetne filmy nocne. Bateria trzyma ponad 90 minut przy użytkowaniu bez przerw. Malutka poręczna Mam pytanie do czego będziesz używał tej kamery?? standard hd ma dwie rozdzielczości kolega przede mną napisał jakie

#6 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:35

Ja polecam forum hdtvpolska.com. Mimo wszystko MyApple to nie najlepsze miejsce, żeby pytać o kamery.

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:42

Ja polecam forum hdtvpolska.com. Mimo wszystko MyApple to nie najlepsze miejsce, żeby pytać o kamery.

Wszystko ok ale kolega prosił o poradę

#8 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 13 marca 2008 - 15:57

Do dokumentowania zycia - tak bym to okreslil. Zastanawiam sie jak obraz 720p bedzie wygladal na telewizorze 1080p? Ciut martwie sie o tzw pixeloze... Wiecie blueray nadciaga a, ze spzed jest drogi trzeba planowac na wiele lat. Nocne filmy, stabilizacja obrazu to wazne czynniki. Co z utrzymywaniem ostrosci podczas "zoomowania"? (ale koszmarek).

#9 dariuszroman

dariuszroman
  • 189 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2008 - 16:04

Kup Sony HDR-HC7 (uzytkuje ja z wielka radoscia) lub Canona (chyba juz wyszedl HV30). Kup pelne HD a te kamerki - oczywiscie w zastosowaniach amatorskich dadza ci ogromna przyjemnosc i zadowolenie z efektow. Samsung kilka postow wyzej to zadne Full HD a jedynie 1280 pikseli - od razu bedziesz widziec roznice jesli masz dobry telewizor - taka sama jak pomiedzy HDReady a FullHD. Postaraj sie sciagnac kamery ze stanow - masz je za okolo 1000 $ - ale uwazaj na system jaki obsluguja. Ja znalazlem kamerke PAL. Aha, i polecam jednak zdecydowac sie na nagrywanie na tasmach a nie na zadnym dysku albo na pamieciach. Niestety nie napisales co chcesz filmowac i do jakich zastosowan ja potrzebujesz.

#10 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 13 marca 2008 - 16:06

Ostrość jest ok przy zoomowaniu Kamerę ostatnio testowali w programie gadżet laboratorium w tvn turbo Była mocno polecana i została wyróżniona w tym obszarze cenowym Sony to krzak jak dla mnie

#11 dariuszroman

dariuszroman
  • 189 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2008 - 16:08

Therioon, a z czym ja porownywali ze zostala az wyrozniona?

#12 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 13 marca 2008 - 16:12

różne aspekty brane pod uwagę nie chce mi się pisać Sa powtórki tego programu można się zapoznać A np profesjonalną kamerą Panasonica (porównywali jakość obrazu)

#13 antaw

antaw
  • 12 postów
  • SkądKrakoff

Napisano 14 marca 2008 - 00:31

Troszkę się tym „bawie” od jakiegoś czasu.
Zapomnij o kamerach na kasetki ( miałem i mi się szafka nie domyka bo mi pudełeczka wylatują).
Polecam z czystym sumieniem : Sony HDR SR8E ( napisałeś ze ma to być na lata!)

[url=http://www.testeo.pl/testy-produktow/sony-hdr-sr8e-445145.html]Sony HDR-SR8E (Kamery cyfrowe) Test na testeo.pl[/url]

#14 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 marca 2008 - 02:21

Jeśli ja bym kupował kamerkę HD (a planuję), to możliwe, że tego soniaka wymienionego powyżej. Niektórzy chwalą Panasonica z AVCHD.

#15 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 14 marca 2008 - 02:25

Offtopic Dziękuję za pomoc. Ty też pamiętaj o dziękowaniu - kliknij na autorytet osobie która Ci pomogła. Tak, nie wiem tylko gdzie kliknac bo u mnie to wszysko wsiaklo a jakos nie przypominam sobie abym nagrzeszyl na tym forum. Niech mnie ktos oswieci prosze. Dzieki.

#16 dariuszroman

dariuszroman
  • 189 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2008 - 07:31

Antaw - doprowadziles mnie do lez tekstem z pudeleczkami. Naprawde dobre. Pamietajcie ze kasety utrzymaja wam jakosc nagrania nawet przez kilkadziesiat lat. Nie wiem jak jest teraz ale ja mam najstarsze kasety juz naprawde wiekowe i trzymam tam material zrodlowy. Nic sie z nimi nie dzieje. To najlepsze miejsce do trzymania nagranego materialu. Nie bede wspominal juz o kmpresji jaka funduja kamery na pamieci i dyski - ale nie dla wszystkich ma to znaczenie, a szkoda bo nawet nie maja swiadomosci ze po nagraniu dysponuja juz materialem skompresowanym. Ciekawe dlaczego filmy i reportarze nagrywa sie na tasmach, a nie dyskach? A co bedzie jak na wakacjach skonczy ci sie miejsce na dysku? eee, ja moge o tym godzinami. Kazdy moze miec swoje zdanie, ale trzymajmy sie faktow. No i najwazniejsza rzecz, z kamerkami z dyskami nie mozna skakac ze spadochronem. Maja zabezpieczenie. ... a wlasnie, a gdzie autorytety sie zgubily. Nie to zebym za nimi sie steskil, ale jakos puste miejsce pzostalo.

#17 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 14 marca 2008 - 21:29

hmmm ja kupielm Canona XH A1 obraz super, optyczny stabilizator obrazu, duzy gain, szybko lapie ostrosc, ogolnie naprawde godna polecenia :) nie jest to sprzed profesionalny ale pol profi :) jesli masz jaies pytania wal na priva :)

#18 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 14 marca 2008 - 21:51

dariuszroman - moja zgodnosc z Twoja wypowiedzie jest 100%. Nie ma jak kamerka na nosnik wymienny (kaseta). Ciekawe jak ktos sobie poradzi jadac np. w teren na kilkanascie godzin wyposarzony w kamerke z HD i bez mozliwosci zrzutki nagrania na wypadeg gdyby dysk sie zapelnil....
Co do pkt. reputacji - prosze poczytac watki w dziale zmian - autorytet na czas blizej nie okreslony zostal wylaczony na Forum.

#19 antaw

antaw
  • 12 postów
  • SkądKrakoff

Napisano 14 marca 2008 - 22:49

Z tymi wypadającymi pudełeczkami to prawda:-) , i tak trzeba dziękować że to ciągle idzie do przodu ( stara VHS-ka). Czy ktoś się zastanawiali gdzie byśmy trzymali te cegły?. dariuszroman wspomniał o kompresji i teoretycznie ma racje, ale tu trzeba się zastanowić nad paroma aspektami : 1.gwarantuje zainteresowanemu kupnem HDR SR8E ze jakość końcowa ( nagrywasz na kamere-eksportujesz na kompa-obrabiasz w sobie wybranym programie –przepalasz no i oglądasz finał na TV) Twoich przyszłych dzieł filmowych :-) będzie posiadała taki obraz ze jak np. nakręcisz kota Alika w akcji i masz w domu dużego ciężkiego psa, to nie odtwarzaj tego na najnowszej LCD za kupe kasy bo ta psina wskoczy na te ścianę na której wisi TV. 2.ta kamera ma 100 GB , 2 tygodniowe wakacje kręcone wszystko co chcesz jak chcesz, kogo chcesz i gdzie chcesz + zdjęcia ( ta kamera ma wbudowany aparat!), a np. dariuszroman kręcąc na kasetkach tyle samo (czasowo) materiału musi brać dodatkowa mała walizeczkę na dużą ilość pudełeczek z kasetkami:-) ( dokładnie ok. 38 sztuk) :-)))))) 3.teraz mały quiz : kto wie ile trwa wgranie 38 godzin materiału na kasetkach do kompa , a ile z kamery z twardym dyskiem? 4.ja urodziłem się w niedziele i leniwy jestem człowiek, wiec kamera która posiada własna pamięci pozwala ( zwłaszcza wspomniane Sony) jednym czystym paluszkiem przeglądać sceny ,z ta na kasetki z tego co pamiętam to była zabawa ale pt. posłuchajmy odgłosu przewijania:-) 5.na koniec : jak spadasz ze spadochronem , a on Ci się nie otworzy to nie ma bata, kamera na kasete tez nie da rady:-)). Ta kamera ma system Smart Protection, ostatnio jeździłem z nia w dużych górkach na desce, była włączona w trakcie jazdy , nawet wtedy jak nie wychodziły mi wszystkie ewolucje :-), efekt : mam to nagrane!!

#20 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 00:07

Ale tylko JVC HD 7 ma trojprzetwornikowy sensor obrazu i , co moze wazniejsze, reczne prowadzenie pierscienia ostrosci - niebagatelna zaleta dla tych, ktorzy do filmowania podchodza z odrobinke wieksza swiadomoscia i chca miec nieco wiecej kontroli nad procesem rejestracji :)

#21 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 15 marca 2008 - 00:29

Myśle że warto wejść na tę stronę
Camcorders - Independent Camcorder Reviews, Ratings & Comparisons

#22 antaw

antaw
  • 12 postów
  • SkądKrakoff

Napisano 15 marca 2008 - 00:40

insider - masz na mysli Romana Polańskiego? :-)

#23 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marca 2008 - 00:45

insider - masz na mysli Romana Polańskiego? :-)

Niekoniecznie ;)

#24 expro

expro
  • 16 postów

Napisano 22 maja 2008 - 21:46

Troszkę się tym „bawie” od jakiegoś czasu.
Zapomnij o kamerach na kasetki ( miałem i mi się szafka nie domyka bo mi pudełeczka wylatują).
Polecam z czystym sumieniem : Sony HDR SR8E ( napisałeś ze ma to być na lata!)

[url=http://www.testeo.pl/testy-produktow/sony-hdr-sr8e-445145.html]Sony HDR-SR8E (Kamery cyfrowe) Test na testeo.pl[/url]

Przepraszam, jak zgrywasz filmy na Mac'a? ja mam od paru dni HDR-SR11 i mam duży problem ponieważ Mac nie widzi plików jako filmy

#25 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 maja 2008 - 22:26

expro: Jeżeli możesz, spróbuj zgrać przez iMovie 08, z SR12 wszystko działało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych