Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak skonfigurowac poczte "gmail"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 mic111

mic111
  • 18 postów

Napisano 12 marca 2008 - 22:41

Jak skonfigurować pocztę w iphonie na gmail. Wysyłać maile z konta "gmaila" moge bez problemu, odbierać juz nie! co zrobić ?

#2 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 marca 2008 - 23:08

Mam nadzieje ze wybrales typ konta 'other' a nie Gmail - wtedy bedziesz mogl uzywac IMAP'a - dokladny sposob konfiguracji ponizej....
iPhone

pzdrw
//T

#3 mic111

mic111
  • 18 postów

Napisano 12 marca 2008 - 23:44

własnie nie wybrałem gmail, czyli mam wybrać other tak zrobie :)

#4 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 marca 2008 - 23:50

własnie nie wybrałem gmail, czyli mam wybrać other tak zrobie :)

zrob dokladnie tak jak jest to opisane pod tym linkiem - dziala bez zadnych problemow.

pzdrw
//T

#5 mic111

mic111
  • 18 postów

Napisano 12 marca 2008 - 23:57

dzieki:) tak zrobiłem pozdrawiam serdecznie

#6 Maniak

Maniak
  • 14 postów

Napisano 13 marca 2008 - 00:52

Thx, za linka. Mialem ustawiony gmail przez 'ikone' i wysylanie mi nie dzialoalo, a teraz wszytsko gra ;) Jestem ciekaw czy IMPA z tymi samymi ustawieniami bedzie dziala z nowa poczta gazety?

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 marca 2008 - 10:00

Thx, za linka.
Mialem ustawiony gmail przez 'ikone' i wysylanie mi nie dzialoalo, a teraz wszytsko gra ;)

Jestem ciekaw czy IMPA z tymi samymi ustawieniami bedzie dziala z nowa poczta gazety?

wszystko zalezy od tego, czy 'gazeta' udostepnia dostep przez IMAP. Nie wiem - 'gazete' tylko czytuje... :-)

pzdrw
//T

#8 killo

killo
  • 172 postów

Napisano 13 marca 2008 - 11:24

a wp ??

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 marca 2008 - 11:33

a wp ??

WP tylko POP, Onet tak samo... Gmail jest chyba jedynym darmowym operatorem ktory daje dostep po IMAP'ie

pzdrw
//T

#10 killo

killo
  • 172 postów

Napisano 13 marca 2008 - 11:41

czyli co mam wpisac?

#11 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 marca 2008 - 11:47

czyli co mam wpisac?

- masz wybrac typ poczty 'other'
- potem tapnac na 'POP'
- w ustawieniach 'incoming' wpisac adres serwera 'pop3.wp.pl'
- w ustawieniach 'outgoing' wpisac adres serwera 'smtp.wp.pl'

i oczywiscie uzytkownika i haslo...

#12 killo

killo
  • 172 postów

Napisano 13 marca 2008 - 12:20

ok juz tak zrobilem a czym sie rozni pop do imt..

#13 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 13 marca 2008 - 13:20

ok juz tak zrobilem a czym sie rozni pop do imt..

POP3 to stary jak swiat i prymitywny protokol pocztowy ktory dobrze sprawdzal sie w czasach dostepu do sieci przez lacza komutowane i modemy a IMAP jest bardzo nowoczesnym protokolem online.
POP3 kompletnie nie nadaje sie do uzytku jesli sciagasz poczte (przez mailer - nie przez WEB) na kilku komputerach - zawartosc inbox'u na kazdym z nich nigdy nie bedzia taka sama. Przy polaczeniu z serwerem nowa poczta jest zawsze w calosci sciagana na klienta.

Uzywajac IMAP'a poczta jest przechowywana na serwerze a na klienta sa sciagane tylko naglowki - calosc maila jest sciagana dopiero jesli go otwierasz. I nie ma problemu z dostepem z wielu komputerow - IMAP dziala online.

pzdrw
//T

#14 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 15 marca 2008 - 06:19

dziala 100% DZIEKI. za chiny ludowe bym sam nie wpadl z tym IMAP na trop. ...klikac ---> OTHER i wg. instrukcji! a ja mam pytanie. jak dzialaja inne skrzynki np: hotmail.com tlen.pl..? i czy spam i inne maile (np. z zalacznikami) sa przechowywane na iPhonie czy wisi to na serwerze? a z iPhona mam tylko "podglad" co wisi na skrzynce. ..kogos pewnie rozbawilem heh.. ale nie zaszkodzi! PYTANIE POWAGA! zalezy mi na hotmail.com

#15 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 marca 2008 - 13:39

Łał ... czemu tak kombinujecie Dołączona grafika
Przecież konfiguracja via konto Gmaila działa bezproblemowo (u mnie - wcześniej na 1.1.2 i teraz na 1.1.4)

#16 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 17 marca 2008 - 15:56

Łał ... czemu tak kombinujecie Dołączona grafika
Przecież konfiguracja via konto Gmaila działa bezproblemowo (u mnie - wcześniej na 1.1.2 i teraz na 1.1.4)

kombinujemy, gdyz uzywanie Gmaila przez IMAP'ie jest duzo lepszym rozwiazaniem niz to co sugeruja ustawienia iPhone'a czyli GMail po POP'ie

pzdrw
//T

#17 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 marca 2008 - 16:13

a na czym ta lepszość ma polegać :?:
pytam bo nie wiem Dołączona grafika

#18 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 17 marca 2008 - 16:19

POP3 to stary jak swiat i prymitywny protokol pocztowy ktory dobrze sprawdzal sie w czasach dostepu do sieci przez lacza komutowane i modemy a IMAP jest bardzo nowoczesnym protokolem online.
POP3 kompletnie nie nadaje sie do uzytku jesli sciagasz poczte (przez mailer - nie przez WEB) na kilku komputerach - zawartosc inbox'u na kazdym z nich nigdy nie bedzia taka sama. Przy polaczeniu z serwerem nowa poczta jest zawsze w calosci sciagana na klienta.

Uzywajac IMAP'a poczta jest przechowywana na serwerze a na klienta sa sciagane tylko naglowki - calosc maila jest sciagana dopiero jesli go otwierasz. I nie ma problemu z dostepem z wielu komputerow - IMAP dziala online.

pzdrw
//T

---- Dodano 17-03-2008 o godzinie 16:27 ----

a ja mam pytanie. jak dzialaja inne skrzynki np: hotmail.com tlen.pl..?
i czy spam i inne maile (np. z zalacznikami) sa przechowywane na iPhonie czy wisi to na serwerze? a z iPhona mam tylko "podglad" co wisi na skrzynce.
..kogos pewnie rozbawilem heh.. ale nie zaszkodzi! PYTANIE POWAGA! zalezy mi na hotmail.com

Gmail jest chyba jedynym operatorem darmowej poczty ktory ( od niedawna ) udostepnil IMAP, nie wiem jak jest tlen'em ale raczej tylko POP...
Hotmail to juz w ogole jest kuriozum... Natywnie TYLKO przez web - nawet POP'em sie nie da... Chociaz ktos kiedys pisal na forum o jakims programie do Hotmail via POP. Ale tylko na PC oczywiscie.

pzdrw
//T

#19 trollski

trollski
  • 16 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 12:11

- masz wybrac typ poczty 'other'
- potem tapnac na 'POP'
- w ustawieniach 'incoming' wpisac adres serwera 'pop3.wp.pl'
- w ustawieniach 'outgoing' wpisac adres serwera 'smtp.wp.pl'

i oczywiscie uzytkownika i haslo...

heh a mie to nie halo:-( czem w ogole wp.pl skoro to gmail?
kurcze kappa troszku narazie wchodze przez strone ale dlugo tak nie pociągne :D

pomuzcie pliz do mnie cza drukwanymi ;)

#20 mike_r

mike_r
  • 127 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 01 kwietnia 2008 - 15:38

Jeśli dobrze rozumiem to potrzebujesz ustawień gmaila.
Proszę: iPhone

#21 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 01 kwietnia 2008 - 16:40

@chato.pl: Jedno słowo: Synchronizacja. Bezbolesna synchronizacja. Wszystko co robisz na GMailu praktycznie od razu jest widoczne na iPhonie, ale także na odwrót. Czytasz maila na iPhonie, wchodzisz na interfejs GMaila a mail tam już jest oznaczony jako przeczytany. Usuwasz na iPhonie - znika z Gmaila. Ponadto masz od razu w iPhonie całą strukturę etykiet i możesz przeglądać maile wg nich.

#22 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2008 - 16:47

tak, tak ... już poznałem moc IMAP'a Dołączona grafika

BTW: jak dla mnie zupełnie niepotrzebnie kasowane z iP'ka maile, dostają etykietę Deleted Messages ...
(na szczęście można zmienić :))

#23 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 01 kwietnia 2008 - 21:46

Gdzieś czytałem jak to poprawić, żeby były rzeczywiście przenoszone do "Kosza", da się to zrobić w każdym razie ;)

#24 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2008 - 22:56

Ustawienia - Poczta - [konto] - Zaawansowane - Folder Usunięte (Kosz) Dołączona grafika

Jednak co do samego korzystania z Gmaila via pocztową aplikację iPhone, to mam mieszane uczucia - zwłaszcza pod względem szybkości synchronizacj/dostępu do poczty.
W Safari idzie to znacznie szybciej ... ale za to obsługa jest mniej wygodna ...

#25 mixin

mixin
  • 2 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 czerwca 2008 - 12:12

Witam , mam problem z pocztą gmail na iPhone,korzystam z tej poczty już b.długo i uważam że jest najlepsza i teraz mam ja także w iPhone, mam problem z wysyłaniem maili z iPhone, przy próbie wysłanie maila dostaje komunikat "Nie można wysłać poczty Sprawdź ustawienia konta dla serwera poczty wychodzącej"smtp.gmail.com" . Ustawiałem kilka razy według instrukcji z tego watka i dalej nic, poczta przychodząca działa normalnie, mam ustawione IMAP Problem tylko z wysyłaniem maili, czekam na jakąś radę, z góry dziękuje.Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych