Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Face id uszkodzony - kopia zapasowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 teo1511

teo1511
  • 8 postów

Napisano 29 sierpnia 2026 - 22:57

Witam, próbuje zrobić kopie zapasową na win11 iphona 16 ios 26.6 przed wysłaniem go do serwisu. Problem polega na tym, że face id jest uszkodzony i przez to nie mogę  potwierdzić "zaufaj temu komputerowi" jak również wyłączyć tej funkcji- jest na to jakiś sposób?

#2 Plumo

Plumo
  • 57 postów

Napisano 30 sierpnia 2026 - 18:26

A na 100% nie działa Face? Mi jakiś czas temu wyskoczył komunikat że jest awaria i przestał działać. Po ponownym uruchomieniu sam się naprawił :)

Kopia zapasowa robi się przecież w iCloud.

IP 14

#3 teo1511

teo1511
  • 8 postów

Napisano 30 sierpnia 2026 - 19:57

A na 100% nie działa Face? Mi jakiś czas temu wyskoczył komunikat że jest awaria i przestał działać. Po ponownym uruchomieniu sam się naprawił :)

Kopia zapasowa robi się przecież w iCloud.

nie działa sprawdzony w serwisie, kopia w icloud jest przez 20 dni a ja po prostu mogę nie zdążyć z naprawą bo jestem w delegacjach

#4 gregin

gregin
  • 85 postów

Napisano 30 sierpnia 2026 - 20:36

A jak byś się zalogował do icloud przez przeglądarkę z innego komputera i tam sobie pokopiował co potrzebujesz?

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 423 postów
Napisano 31 sierpnia 2026 - 20:54

Nie bardzo rozumiem problem. Żeby wyłączyć FaceID wystarczy 6-cyfrowy PIN. Nie ma potrzeby autoryzowania się w tym celu biometrią.

#6 teo1511

teo1511
  • 8 postów

Napisano 01 września 2026 - 08:34

Nie bardzo rozumiem problem. Żeby wyłączyć FaceID wystarczy 6-cyfrowy PIN. Nie ma potrzeby autoryzowania się w tym celu biometrią.

niestety nie, trzeba wpisać kod i potwierdzić biometrią

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 423 postów
Napisano 01 września 2026 - 08:52

niestety nie, trzeba wpisać kod i potwierdzić biometrią

Być może chodzi Ci o wyłączenie Stolen Device Protection. Wtedy system próbuje użyć Face ID, ale jeżeli nie rozpozna twarzy masz opcję Try Again. Po kilku takich próbach zostaniesz zapytany o kod i to wystarczy. W każdej sytuacji po kilku nieudanych autoryzacjach Face ID, system przechodzi na autoryzację kodem.

#8 teo1511

teo1511
  • 8 postów

Napisano 03 września 2026 - 17:30

Być może chodzi Ci o wyłączenie Stolen Device Protection. Wtedy system próbuje użyć Face ID, ale jeżeli nie rozpozna twarzy masz opcję Try Again. Po kilku takich próbach zostaniesz zapytany o kod i to wystarczy. W każdej sytuacji po kilku nieudanych autoryzacjach Face ID, system przechodzi na autoryzację kodem.

niestety nie, wyskakuje tylko info "face id wymagane aby kontynuować musisz użyć face id ponieważ ochrona skradzionego urządzenia jest włączona"

skopiowałem go na iphona siostry i z tego zrobię kopię zapasową a potem przywrócę na tego noprawionego. Pytanie tylko czy apilikacje bedą sie instalować na nowo czy odtwożą sie iuż zainstalowane (pytam bo niektórych już niema w Appstore bo na tym siostry wszystkie sie instalowały i dlatego wiem że już ich niema )

#9 winmaciek

winmaciek
  • 7 108 postów
Napisano 07 września 2026 - 13:28

Jak nie ma w App Store, to się nie zainstalują typowo. Czasem są niewidoczne publicznie, ale dalej żyją w pobranych (zależy od dewelopera), ale jak nie pobiera, to nie pójdzie i tyle. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych