Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dostęp zewnętrzny do telefonu? Tylko po co.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Majkeel93

Majkeel93
  • 2 postów

Napisano wczoraj, 13:48

Witam,

pytanie chyba do ludzi bardziej zaawansowanych w kwestiach software. Od razu uprzedzę na wstępie że nie jestem żadnym paranoikiem, lub innym dziwnym osobnikiem który śpi w foliowej czapeczce i cały dzień myśli tylko o tym że jest inwigilowany, jakbym był co najmniej prezydentem albo chociaż agentem CBŚ. Ale do rzeczy:

Jakiś czas temu z czystej ciekawości wygenerowałem sobie sysdiagnose na iPhone (model nieważny ale jest to szesnastka). Przeglądając czystej ciekawości i nudów różne pliki, zauważyłem dość ciekawe wpisy które chciałbym zgłębić że tak powiem do samego dna. Zauważyłem że na moim koncie iCloud jest dużo urządzeń powiązanych, które korzystają z funkcji Continuity, co najciekawsze nie posiadam nic oprócz iPhone'a, komputera nigdy nie miałem bo nie potrzebuję, a mimo to mój telefon w logach wykazuje że np. w lipcu urządzenia korzystały właśnie z tej funkcji. Na iCloud oczywiście nie mam żadnych zalogowanych urządzeń co jeszcze bardziej sprawia, że kompletnie tego nie rozumiem. Zauważyłem również, że w logach sieci WiFi mój telefon wykazuje połączenia z sieciami które miałyby służyć do w funkcjach deweloperskich, tak jakbym łączył się przez XCode itp. Wątpię żeby były to jakieś błędy w wygenerowanych logach skoro wygenerowałem dzisiaj dla porównania kolejny sysdiagnose i rezultat jest dokładnie ten sam z tym że daty są jakby bardziej aktualne. Wnioski moim zdaniem są tylko dwa możliwe, ale tutaj właśnie liczę że może ktoś bardziej doświadczony wyprowadzi mnie z błędu.

1. Moje konto iCloud jest skompromitowane, nie potrafię tylko zrozumieć dlaczego i w jaki sposób jakieś urządzenie miało by byc połączone z moim a nie wyświetla się na koncie na telefonie ani na stronie.
2. Drugi wniosek jest taki, że pomimo wymazania urządzenia jakiegoś starego przed sprzedażą ktoś był w stanie odzyskać tokeny uwierzytelniające Itp.

W tych wnioskach jest tylko jeden problem, na co komu taki dostęp xD. Ani nie pracuje w rządzie ani nie jestem w wojsku ani w policji, raczej wątpię żeby ktoś chciał przeglądać moje nudne życie, choć wiem że są i tacy osobnicy xD

Najbardziej zaciekawił mnie z cameracaptured który przy każdym odblokowaniu ekranu uwiecznia pierwszą klatkę z kamery urządzenia (nie nie jest to faceid, faceid ma charakterystyczną buźkę a nie uruchamia kamerę) w logach oczywiście jest to potwierdzenie że przy każdym odblokowaniu jest uwieczniona pierwsza klatka zarejestrowana przez aparat przedni.

Pomysły, sugestie, wnioski ? Jakiekolwiek pomysły mile widziane

PS: w ogóle -> VPN i urządzenia zarządzane mam pusto, żadnych profili konfiguracji nie ma zainstalowanych a przynajmniej nie takich które są widoczne dla mnie. Telefon kupiony jako nowy w mediaexpert, nie był powystawowy.
Załączone

Załączone pliki

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7 096 postów
Napisano wczoraj, 21:23

Na moje (a jestem ACITP) nie ma tutaj niczego szczególnego. Część usług sobie chodzi bo chodzi w tle, ale to nie znaczy, że ktoś się wbija. Screeny niczego ciekawego tak naprawdę nie pokazują moim zdaniem. 

Jak masz paranoję, to możesz włączyć sobie lockdown mode. ;-)

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych