Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Aplikacja Poczta - reguły (filtry) nie działają albo działają wybiórczo i słabo.

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 janhalb

janhalb
  • 957 posts

Posted Yesterday, 09:53

Mam problem, który narasta od +/- dwóch lat z kolejnymi aktualizacjami systemu. Stworzyłem w aplikacji Poczta (jeszcze kiedy nazywała się Mail ;-) regułę dotyczącą spamu i niechcianych wiadomości. Kiedy dostaję przez dłuższy czas takie sama spamowe maile, dopisuję je do tej listy (albo po adresie, jeśli jest stały, albo po kluczowych słowach w treści, opcja "Zawartość wiadomości"). Wskazane działania są proste:

- Przenieś wiadomość do kosza

- Oznacz jako przeczytaną.

Dawniej działało to doskonale, raz na jakiś czas sprawdzałem kosz (czy przypadkiem nie trafiło tam coś, co nie powinno), kasowałem i z głowy.

Teraz - od chyba 2 kolejnych systemów - to nie bardzo działa. Dostaję up...liwy spam od jakiejś cholernej firmy oferującej automatyczne, elektroniczne słowniki (nie podaję nazwy, żeby spamerom nie robić reklamy). Maile są w zasadzie zawsze takie same, o bardzo podobnej treści (co teoretycznie powinno ułatwiać filtrowanie).

Dodał zatem do reguły charakterystyczne cechy tych wiadomości (domenę, z której są wysyłane, oddzielnie - trzy kluczowe słowa, które zawsze się w nich pojawiają.

Mimo to CODZIENNIE mam w skrzynce "Odebrane" kolejne dwa czy trzy maile od tych pajaców. Nie są oznaczane jako przeczytane, nie lądują w koszu. I nie chodzi tylko o tę jedną firmę (piszę o niej, bo jest wyjątkowo uparta) - także o kilka innych nawracających  spamowych wiadomości.

Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje? Czy ja robię coś źle? Może w którymś momencie zmieniło się w systemie coś, o czym nie wiem - i czego nie uwzględniam? Czy może rzeczywiście reguły i filtry w Poczcie - kiedyś bardzo sprawne - działają zdecydowanie gorzej?

Komputer: Mac Mini M2

System: Tahoe 26.4.1

Poczta: wersja 16.0 (3864.500.181)

Edited by janhalb, Yesterday, 09:55.

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users