Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aplikacja Poczta - reguły (filtry) nie działają albo działają wybiórczo i słabo.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 960 postów

Napisano 09 maja 2026 - 09:53

Mam problem, który narasta od +/- dwóch lat z kolejnymi aktualizacjami systemu. Stworzyłem w aplikacji Poczta (jeszcze kiedy nazywała się Mail ;-) regułę dotyczącą spamu i niechcianych wiadomości. Kiedy dostaję przez dłuższy czas takie sama spamowe maile, dopisuję je do tej listy (albo po adresie, jeśli jest stały, albo po kluczowych słowach w treści, opcja "Zawartość wiadomości"). Wskazane działania są proste:

- Przenieś wiadomość do kosza

- Oznacz jako przeczytaną.

Dawniej działało to doskonale, raz na jakiś czas sprawdzałem kosz (czy przypadkiem nie trafiło tam coś, co nie powinno), kasowałem i z głowy.

Teraz - od chyba 2 kolejnych systemów - to nie bardzo działa. Dostaję up...liwy spam od jakiejś cholernej firmy oferującej automatyczne, elektroniczne słowniki (nie podaję nazwy, żeby spamerom nie robić reklamy). Maile są w zasadzie zawsze takie same, o bardzo podobnej treści (co teoretycznie powinno ułatwiać filtrowanie).

Dodał zatem do reguły charakterystyczne cechy tych wiadomości (domenę, z której są wysyłane, oddzielnie - trzy kluczowe słowa, które zawsze się w nich pojawiają.

Mimo to CODZIENNIE mam w skrzynce "Odebrane" kolejne dwa czy trzy maile od tych pajaców. Nie są oznaczane jako przeczytane, nie lądują w koszu. I nie chodzi tylko o tę jedną firmę (piszę o niej, bo jest wyjątkowo uparta) - także o kilka innych nawracających  spamowych wiadomości.

Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje? Czy ja robię coś źle? Może w którymś momencie zmieniło się w systemie coś, o czym nie wiem - i czego nie uwzględniam? Czy może rzeczywiście reguły i filtry w Poczcie - kiedyś bardzo sprawne - działają zdecydowanie gorzej?

Komputer: Mac Mini M2

System: Tahoe 26.4.1

Poczta: wersja 16.0 (3864.500.181)

Użytkownik janhalb edytował ten post 09 maja 2026 - 09:55

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 XanderMorris

XanderMorris
  • 1 postów

Napisano wczoraj, 02:06

Mam podobne obserwacje od kilku wersji systemu i mam wrażenie, że reguły w Poczcie nie są już tak niezawodne jak kiedyś. U mnie najbardziej zawodziły warunki oparte na treści wiadomości. Część maili przechodziła normalnie do Odebranych, mimo że ręczne uruchomienie reguł działało poprawnie.

Sprawdziłbym jeszcze, czy problem występuje na wszystkich kontach czy tylko na konkretnym dostawcy. Niektórzy operatorzy stosują własne filtrowanie i wiadomość trafia do klienta już w zmodyfikowanej postaci. Pomagało mi też usunięcie reguły i zbudowanie jej od nowa. Dziwne, ale po kilku aktualizacjach stare reguły zaczynały działać wybiórczo. Niestety wygląda to bardziej na bug niż na błąd konfiguracji.

website

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych