Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro A1502 po wymianie baterii

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 uzytkownik1987

uzytkownik1987
  • 3 posts

Posted 17 February 2026 - 19:21

dzień dobry

Zwracam się z prośbą o pomoc.

W moim 10 letnim MBP wymieniłem baterię na nową (zamiennik).

Dokładnie kupiłem tą: https://parts-store.pl/product-pol-3858-Bateria-do-Apple-Macbook-Pro-13-2015-Retina-ME864LL-A1493-6300mAh-Oryginalny-TI.html

Poprzednia, oryginalna przy ponad 800 cyklach ładowania wypęczniała. Długo się ładowała, trzymała ok 3h (wypęczniał jeden moduł pod touch padem).

Nowa bateria w ustawieniach miała podane 3 cykle ładowania. Ładowałem nową baterię do pełna 2 razy. Pracuje teraz tylko na aplikacji Mail i mam otwartę w Safari dwie karty (messenger i to forum). Pracuje na ok 75% jasności ekranu. Po ok 2h bateria spadła ze 100% naładowania na 48%. Generalnie da mi to niecałe 4 godziny użytkowania w bardzo 'lajtowych' warunkach.

Czy to normalne, że na nowej baterii komputer tak słabo pracuje?

PS. Przy wymianie baterii wymieniłem również pastę termoprzewodzącą Grizzly z wyczyszczeniem wentylatora, komputer nie grzeje się.

A1502

i7 3.1 GHz

8 GB ram

256 GB dysk

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5330 posts
Posted 18 February 2026 - 18:41

Słowo klucz to „zamiennik”. Na rynku praktycznie nie istnieją dobrej jakości zamienniki. W Twoim przypadku sprawę komplikuje fakt, że dla tak leciwego modelu nie ma możliwości wymiany na oryginał. Więc albo zaakceptujesz to, jak działa na tym zamienniku, albo zacznij rozglądać się za nowym sprzętem. Nie poświęcałbym sił i środków na szukanie lepszej jakości zamienników, bo szansa powodzenia jest niewielka, za to szansa na utopienie kolejnych kilku stówek olbrzymia. Przy obecnej wartości rynkowej tego komputera to się zwyczajnie nie opłaca.

Dodajmy do tego, że ten model nie tylko nie ma już wsparcia sprzętowego, ale też i nie dostaje aktualizacji. Pomijając nawet kwestie bezpieczeństwa (choć nie powinno się tego robić), to coraz mniej softu będzie na tym działać. To dodatkowo przemawia za drugą opcją. 

#3 BlueArmy

BlueArmy
  • 131 posts

Posted 24 February 2026 - 19:09

Przestań już demonizować zamienniki, bo większość z, nich może być robiona w tej samej fabryce, gdzie "oryginalne" applowskie, a różnica może wynikać z tego, że te oryginalne mają zaszytą elektronikę/chip, który dogaduje się z EFI laptopa i tyle.

Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5330 posts
Posted 24 February 2026 - 19:24

Przestań już demonizować zamienniki

Wiadomo! To forum, nie bez powodu, pęka w szwach od relacji zachwyconych użytkowników różnej maści zamienników. Co jeden to bardziej entuzjastyczny. Ustępują jedynie niesłusznie demonizowanym "powystawowym" iPhone'om.

bo większość z, nich może być robiona w tej samej fabryce, gdzie "oryginalne" applowskie

Uniwersalny i nieśmiertelny tekst o "tej samej fabryce" jest od wieków powtarzany jako ostateczna prawda objawiona, za każdym razem bez żadnej faktycznej podstawy, zawsze kiedy mowa o rewelacyjnych, wysokiej jakości produktach z Temu, Ali itp. Baterie, klocki hamulcowe, co tam sobie chcesz. Tekst pasuje zawsze i do wszystkiego.

a różnica może wynikać z tego, że te oryginalne mają zaszytą elektronikę/chip, który dogaduje się z EFI laptopa i tyle.

To duże pocieszenie. Kolega sobie wymieni elektronikę i będzie miał nówkę sztukę, garażowaną, Apple płakał, jak sprzedawał.

• winmaciek likes this

#5 MiL

MiL
  • 1532 posts
Posted 25 February 2026 - 09:47

Wiadomo! To forum, nie bez powodu, pęka w szwach od relacji zachwyconych użytkowników różnej maści zamienników. Co jeden to bardziej entuzjastyczny. Ustępują jedynie niesłusznie demonizowanym "powystawowym" iPhone'om.

Ktoś kto wymienił baterię na zamiennik i mu działa nie będzie tu pisał i się chwalił, to oczywiste. 

Kwestia zamienników jest taka że można trafić na lepszą lub gorszą jakość, co nie znaczy że każdy zamiennik jest zły.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5330 posts
Posted 25 February 2026 - 12:24

Kwestia zamienników jest taka że można trafić na lepszą lub gorszą jakość, co nie znaczy że każdy zamiennik jest zły.

No dobra, przyjmijmy, że to ja jestem uprzedzony i mam zabetonowany łeb. Zatem jaką, konkretną, praktyczną radę macie dla Autora wątku? Ale nie "poszukaj dobrego zamiennika". Bo co to w praktyce ma oznaczać? Kupować i próbować różne, aż "trafi"? Znacie jakieś zweryfikowane osobiście źródło, gdzie na pewno są zamienniki choćby porównywalne z oryginałem?

#7 BlueArmy

BlueArmy
  • 131 posts

Posted 25 February 2026 - 20:28

Kolegę może pamięć zawodzi, ale w aż tak nie odległej przeszłości Apple miało kilka programów naprawczych dotyczących oryginalnych baterii w swoich produktach. Do tej pory używam MBP 15" na C2D, z baterią po regeneracji, który działa i ma się dobrze, szczytowo daje radę nawet 4h. Religia oryginalności podzespołów made in Apple jest tak ślepa, jak np. wyznawców Moparów, tylko żaden z tych wyznawców nie jest mi wstanie wskazać, gdzie i kto produkuje te super jakościowo części z nalepką Mopar.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5330 posts
Posted 25 February 2026 - 20:37

Gaworzysz coś o religiach, programach naprawczych, jakiś Moparach (nie mam bladego pojęcia, co to jest), ale mimo, że przeczytałem Twój ostatni wpis dwukrotnie, to nie udało mi się w nim doszukać, jaką praktyczną poradę masz dla Autora wątku. Pomożesz mi wskazać? Parafrazując Twoje ostatnie zdanie: Kto i gdzie sprzedaje te super jakościowo zamienniki baterii?

#9 MiL

MiL
  • 1532 posts
Posted 26 February 2026 - 12:23

Takie baterie to chińszczyzna i pewnie jest ich kilka rodzajów, jeden produkowany przez chińczyka na prawym kolanie, drugi na lewym, więc to loteria. Raz trafi się dobra raz zła.

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5330 posts
Posted 26 February 2026 - 12:46

Takie baterie to chińszczyzna i pewnie jest ich kilka rodzajów, jeden produkowany przez chińczyka na prawym kolanie, drugi na lewym, więc to loteria. Raz trafi się dobra raz zła.

I tu się zgodzę. Dlatego przekonywanie do korzystania z zamienników jest namawianiem do gry w dość kosztowną ruletkę. W miarę możliwości należy tego unikać. Autor już kupił i nie jest zadowolony. Moja rada była taka, żeby albo zaakceptował, jak mu to działa obecnie, albo pomyślał nad zmianą sprzętu, za czym przemawia jego wiek, wycena oraz brak wsparcia zarówno sprzętowego i software'owego. Kupowanie kolejnych losów na loterii daje bardzo niewielką szansę na istotną poprawę.

To jest racjonalne podejście do konkretnej sytuacji. Tymczasem kolega wyżej uważa to za przejaw odurzenia oparami kadzidła średniowiecznego wikarego, przepasanego białą stułą z wyhaftowanym złotą nicią napisem "Designed by Apple in California". Szkoda, że za tym głosem Oświecenia nie idzie żaden konkret.

Ament  :D

b6Bf6VW.jpeg

• winmaciek likes this

#11 BlueArmy

BlueArmy
  • 131 posts

Posted 28 February 2026 - 13:40

powiedział co wiedział

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users