Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem przy drukowaniu części PDF

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 qlex

qlex
  • 8 posts

Posted Yesterday, 11:13

Witajcie.

Mam problem z drukowaniem/wysyłaniem do drukarki części plików PDF.

Problem wygląda tak:

- Otwieram sobie okno drukarki (Ustawienia systemowe/drukarki i skanery/2-klik na drukarkę.

- Otwiera się tzw Centrum drukowania.

- Przeciągam tam różne pdfy z fakturami i wszystko się drukuje.

- Ale kiedy przeciągam pdf utworzone przez program do faktur lub np wyciągi utworzone w banku, to nic się nie drukuje.

Objaw na drukarce jest taki jak na filmiku: przez ułamek sekundy widać "Przyjmuje dane" i pojawia się "Kasuj drukowanie. Czekaj".

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Problemem musi być coś w tym rodzaju PDF, ale nie wiem jak to ustalić.

Kiedy otworzę dany pdf bezpośrednio w Acrobat Readerze i stamtąd druknę - jest ok.

Mam mac mini i os 15.7.2

Będę wdzięczny za pomoc, bo w ten sposób nieświadomie kilkukrotnie już nie wydrukowałem ważnych dokumentów (przeoczyłem to) i nie zaniosłem do księgowej...

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7034 posts
Posted Yesterday, 11:24

1. Przez jaką aplikację/usługę są generowane te PDF-y? Te które się drukują i te które tego nie robią?

2. Czy po eksporcie takiej faktury w podglądzie ponownie do PDF taki PDF się drukuje?

3. Czy te PDF-y z problemami nie mają jakichś zabezpieczeń? Jak to wygląda jak w Podglądzie wejdziesz sobie w inspektora i kartę z kłódką?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 qlex

qlex
  • 8 posts

Posted Yesterday, 12:04

1. Przez jaką aplikację/usługę są generowane te PDF-y? Te które się drukują i te które tego nie robią?

2. Czy po eksporcie takiej faktury w podglądzie ponownie do PDF taki PDF się drukuje?

3. Czy te PDF-y z problemami nie mają jakichś zabezpieczeń? Jak to wygląda jak w Podglądzie wejdziesz sobie w inspektora i kartę z kłódką?

Dzięki za szybką reakcję.

ad 1. Dla przykładu - nie drukują się PDF generowane przez Bank Millennium (wyciąg) i faktury generowane przez Millennium Księgowość, ale także PDF generowany przez Cyberfolks. Dla potwierdzenia, nie drukują się tylko jeśli wysyłam je do Centrum Drukowania. Jeśli je otworzę w Adobe Acrobat (wersja 2025.001.20997) lub Podgląd - i stamtąd kliknę w Plik/Drukuj - wszystko jest ok.

ad 2. Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to tak, j/w - otwarcie pliku i "ręczne" drukowanie jest ok. Jeszcze zrobiłem taki eksperyment - problematyczne pdf otworzyłem w Chrome, wybrałem Drukuj i wysłałem do drukarki pdf - i tak "spreparowane" pdfy już wysłane do Centrum Druku (jako kolejka do wydruku) wydrukowały się poprawnie.

ad 3. Otwieram te pdf w apce Podgląd, ale nie widzę żadnej karty z kłódką ?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7034 posts
Posted Yesterday, 13:14

3 – jeszcze inspektora w menu Narzędzia trzeba wybrać. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 qlex

qlex
  • 8 posts

Posted Yesterday, 13:46

NIe widzę nic niepokojącego w tych plikach. W załączeniu:

Attached Files

Edited by qlex, Yesterday, 13:46.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users