Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Centrum drukowania nie drukuje części PDF-ów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 qlex

qlex
  • 9 postów

Napisano 19 grudnia 2025 - 11:13

Witajcie.

Mam problem z drukowaniem/wysyłaniem do drukarki części plików PDF.

Problem wygląda tak:

- Otwieram sobie okno drukarki (Ustawienia systemowe/drukarki i skanery/2-klik na drukarkę.

- Otwiera się tzw Centrum drukowania.

- Przeciągam tam różne pdfy z fakturami i wszystko się drukuje.

- Ale kiedy przeciągam pdf utworzone przez program do faktur lub np wyciągi utworzone w banku, to nic się nie drukuje.

Objaw na drukarce jest taki jak na filmiku: przez ułamek sekundy widać "Przyjmuje dane" i pojawia się "Kasuj drukowanie. Czekaj".

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Problemem musi być coś w tym rodzaju PDF, ale nie wiem jak to ustalić.

Kiedy otworzę dany pdf bezpośrednio w Acrobat Readerze i stamtąd druknę - jest ok.

Mam mac mini i os 15.7.2

Będę wdzięczny za pomoc, bo w ten sposób nieświadomie kilkukrotnie już nie wydrukowałem ważnych dokumentów (przeoczyłem to) i nie zaniosłem do księgowej...

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7 037 postów
Napisano 19 grudnia 2025 - 11:24

1. Przez jaką aplikację/usługę są generowane te PDF-y? Te które się drukują i te które tego nie robią?

2. Czy po eksporcie takiej faktury w podglądzie ponownie do PDF taki PDF się drukuje?

3. Czy te PDF-y z problemami nie mają jakichś zabezpieczeń? Jak to wygląda jak w Podglądzie wejdziesz sobie w inspektora i kartę z kłódką?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 qlex

qlex
  • 9 postów

Napisano 19 grudnia 2025 - 12:04

1. Przez jaką aplikację/usługę są generowane te PDF-y? Te które się drukują i te które tego nie robią?

2. Czy po eksporcie takiej faktury w podglądzie ponownie do PDF taki PDF się drukuje?

3. Czy te PDF-y z problemami nie mają jakichś zabezpieczeń? Jak to wygląda jak w Podglądzie wejdziesz sobie w inspektora i kartę z kłódką?

Dzięki za szybką reakcję.

ad 1. Dla przykładu - nie drukują się PDF generowane przez Bank Millennium (wyciąg) i faktury generowane przez Millennium Księgowość, ale także PDF generowany przez Cyberfolks. Dla potwierdzenia, nie drukują się tylko jeśli wysyłam je do Centrum Drukowania. Jeśli je otworzę w Adobe Acrobat (wersja 2025.001.20997) lub Podgląd - i stamtąd kliknę w Plik/Drukuj - wszystko jest ok.

ad 2. Jeśli dobrze rozumiem pytanie, to tak, j/w - otwarcie pliku i "ręczne" drukowanie jest ok. Jeszcze zrobiłem taki eksperyment - problematyczne pdf otworzyłem w Chrome, wybrałem Drukuj i wysłałem do drukarki pdf - i tak "spreparowane" pdfy już wysłane do Centrum Druku (jako kolejka do wydruku) wydrukowały się poprawnie.

ad 3. Otwieram te pdf w apce Podgląd, ale nie widzę żadnej karty z kłódką ?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7 037 postów
Napisano 19 grudnia 2025 - 13:14

3 – jeszcze inspektora w menu Narzędzia trzeba wybrać. 

#5 qlex

qlex
  • 9 postów

Napisano 19 grudnia 2025 - 13:46

NIe widzę nic niepokojącego w tych plikach. W załączeniu:

Załączone pliki

Użytkownik qlex edytował ten post 19 grudnia 2025 - 13:46

#6 winmaciek

winmaciek
  • 7 037 postów
Napisano 20 grudnia 2025 - 15:38

Nie wygląda to źle. 

Może to jest jakiś bug systemu. Ja bym spróbował obejścia, np. poprzez czynności folderów. Jest szansa, że będzie to działać z większą celnością. 

#7 qlex

qlex
  • 9 postów

Napisano 22 grudnia 2025 - 11:30

A możesz coś podpowiedzieć więcej o tych czynnościach folderów? Musi być coś w części PDF, że się nie drukują w centrum drukowania, ale przez aplikację otwarte, drukują się dobrze.

#8 winmaciek

winmaciek
  • 7 037 postów
Napisano wczoraj, 11:38

Działamy tutaj na innej warstwie systemu. Centrum drukowania to stosunkowo nowy twór, tutaj próbujemy uderzać z użyciem starszych warstw. Uprzedzam, że nie ma co się przerażać, że tam jakiś Apple Script może być – Gemini bardzo ładnie go generuje. :-)

Na początek poczytałbym tutaj: https://www.macosxau...tion/index.html

#9 salvador895

salvador895
  • 6 postów

Napisano wczoraj, 11:48

@qlex Sprawdź w jakim formacie (w sensie papieru) wyrzuca to program do drukarki. Miałem już nie raz sytuacje że program potrafił jakoś tak specyficznie wysłać dane że drukarka nie interpretowała tego jako A4. Rozwiązanie a w zasadzie obejście tego problemu to było "wydrukowanie" dokumentu jeszcze raz do PDF z ustawieniem na sztywno A4 a dopiero później wydrukowanie go. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych