Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prośba o pomoc w wyborze sprzętu M1 Pro 14 czy air m2/m3 13?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikir2

Mikir2
  • 619 postów
  • SkądŁódź,PL

Napisano 02 grudnia 2025 - 09:48

Cześć , dawno mnie tutaj nie było, chciałem was prosić o pomoc w wyborze sprzętu , budżet to trochę poniżej 3000 wiec celuje w sprzęt z drugiej reki, jest błąd w tytule wiec m3 niestety nie będę rozważać, obecnie pisze z map 13 pro i7 2.8ghz 16/256 , głównie co robie to praca biurowa na kilku aplikacjach , spotkania online , często w delegacji odpalę jakiś film , wystawianie aukcji itd.

-Air m2 jak dla mnie na plus bateria i to ze rok nowszy wiec pewnie trochę dłużej będzie wspierany  

-m1pro na plus , ekran ,większa pamięć , wbudowane porty.

Myślicie ze Linia procesorów max/pro będzie wspierana akutalizacjami dłużej niż np bazowe m1?

Przy założeniu ze różnicę w cenie mam możliwość osiągnąć na poziomie 300-400zl (m2 za jakieś 2500 16/256 a m1pro 3000 16/512).

Jakie macie zdanie? Może ktoś używał obu ? 

Z góry dzięki za pomoc !

Użytkownik Mikir2 edytował ten post 02 grudnia 2025 - 11:13

Apple TV 3rd. Konsola :Xbox 360 Slim Game Center: mikolaaj

#2 mattkally

mattkally
  • 620 postów
  • SkądZambrów

Napisano 03 grudnia 2025 - 19:08

Za 3500 zł możesz kupić na żółto czarnej platformie nowego Air'a M2 z 16GB RAM. Delikatnie przekracza to Twój budżet ale moim zdaniem warto dopłacić kilka stówek więcej i mieć sprzęt nowy, który przy Twoich potrzebach, które opisałeś będzie kombajnem na długie lata.

Pozdrawiam, zadowolony użytkownik Air'a M2 z 16GB RAMu

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 957 postów

Napisano 03 grudnia 2025 - 19:21

To samo, mąż żony z takim lapkiem i kolega kilku osób w pracy z takimi. Sam mam m4 i ciężko zauważyć różnice. Możesz też kupić prosto od Apple. To jest jak nowe. 

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 03 grudnia 2025 - 19:24

#4 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 23 grudnia 2025 - 10:37

Za 3500 zł możesz kupić na żółto czarnej platformie nowego Air'a M2 z 16GB RAM. Delikatnie przekracza to Twój budżet ale moim zdaniem warto dopłacić kilka stówek więcej i mieć sprzęt nowy, który przy Twoich potrzebach, które opisałeś będzie kombajnem na długie lata.

Pozdrawiam, zadowolony użytkownik Air'a M2 z 16GB RAMu

Jako użytkownik M3 powiem że odważne stwierdzenie ... Kilka lat jak patrzę na jego działanie to raczej jest mało realne.

#5 MC_

MC_
  • 6 987 postów

Napisano 23 grudnia 2025 - 11:48

Ja mam Air z M2, żona ma Air z M4 i nie widzę różnicy.

Ważne, że oboje mamy 16 GB RAM.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 23 grudnia 2025 - 11:54

No ja posiadam opcje M3 16/512 i jest dość słabo wydajnościowo do takich całkiem podstawowych czynności na w zasadzie czystym systemie, doinstalowałem dosłownie 2 - 3 moje aplikacje.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 335 postów
Napisano 23 grudnia 2025 - 12:15

No ja posiadam opcje M3 16/512 i jest dość słabo wydajnościowo do takich całkiem podstawowych czynności na w zasadzie czystym systemie, doinstalowałem dosłownie 2 - 3 moje aplikacje.

Masz coś bardzo dziwnie, z tym, że dodatkowo sformułowanie "jest dość słabo wydajnościowo" jest na tyle pozbawione treści, że zupełnie nic nie mówi. Moja młodzież ogarnia na dokładnie tym samym sprzęcie i w takiej samej konfiguracji studia techniczne, różne środowiska inżynierskie i programistyczne, wirtualkę z Windows 11 i inne i wszystko hula.

• mattkally lubi to

#8 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 05 lutego 2026 - 12:56

Hmm nie wiem czy mam dziwnie i też nie wiem co inni oczekują od komputera, ja używam MBA na przemian z stacjonarką na i7 12700K (4 letni sprzęt) działającą pod Linuksem i przy codziennym używaniu jest ogromna przepaść na korzyść PC. Wiesz nie chce tutaj pisać że jest jakoś tragicznie czy coś ale do poziomu recenzji z YT to mu na prawdę bardzo daleko :)

Poza tym też jest kilka spraw o których nikt nie wspomina że komputer jest w 100% zablokowany i np nie da się go np uruchomić z USB. Nikt się nie chwali tym że tutaj Mac OS robi również za firmware i rozwalenie systemu może spowodować konieczność podłączenia go pod inny komputer aby w DFU przywrócić system itd ... Poza tym liczne ograniczenia w postaci throtlingu czy innych zabezpieczeń podzespołów które z jednej strony są potrzebne bo wpływają na zwiększenie żywotności sprzętu ale z drugiej no cóż przekładają się na wydajność i komfort użytkowania. Tutaj wydajne mi się że ten zachwyt nad tym sprzętem na internecie troszkę może powodować niezadowolenie po zakupie u pewnej grupy osób.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 335 postów
Napisano 05 lutego 2026 - 13:27

Poza tym też jest kilka spraw o których nikt nie wspomina że komputer jest w 100% zablokowany i np nie da się go np uruchomić z USB. Nikt się nie chwali tym że tutaj Mac OS robi również za firmware i rozwalenie systemu może spowodować konieczność podłączenia go pod inny komputer aby w DFU przywrócić system itd ... Poza tym liczne ograniczenia w postaci throtlingu czy innych zabezpieczeń podzespołów które z jednej strony są potrzebne bo wpływają na zwiększenie żywotności sprzętu ale z drugiej no cóż przekładają się na wydajność i komfort użytkowania.

Nikt także w tym wątku nie wspomina o tym, że MacBook nie ma portu Ethernet, a także, że nie da się do niego podłączyć drukarki po LPT. Nikt nie wspomina, bo też i nikt o to nie pyta. Bo to nie jest wątek na ten temat. To jest wątek dotyczący wyboru między konkretnymi modelami, a nie o wszystkich zaletach i wadach ekosystemu Apple wraz z jego porównaniem do PC, w kontekście dynamicznej sytuacji geopolitycznej.

PS. Da się uruchomić z USB. https://support.apple.com/en-us/111336

#10 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 05 lutego 2026 - 14:20

To co piszesz że nie ma ethernetu itd ... to wynika z specyfikacji sprzętu która jest dostępna na stronie apple. Co do porównania które użyłem to PC jest z początku 2022 (sam CPU z 2021) roku więc oczekiwałem że poziom komfortu pracy będzie przynajmniej podobny. No nic nie ma co marudzić trzeba ponosić konsekwencje swoich wyborów i tyle, ten udany nie był. Na chwile obecną wykupiłem AppleCare na 3 lata i przemęczę się jeszcze rok może półtora i go sprzedam. Dla mnie nauczka na przyszłość że jeżeli chce posiadać laptopa i stacjonarke to powinny mieć one zbliżone parametry (tak czysto technicznie) inaczej jest to dość uciążliwe. I aby nie było ja nie pisze że MBA jest zły, on pewnie będzie świetnym wyborem dla sporej ilości osób z tym że trzeba do tematu podejść bardziej świadomie a nie sugerować recenzjami na YT. Jak dojdzie do zakupu kolejnego to już raczej z tego sklepu co umożliwia przedłużenie możliwości zwrotu na 60 dni - wydaje mi się że to jest rozsądny czas aby sobie przetestować czy się sprzęt nadaje czy nie.

#11 BlueArmy

BlueArmy
  • 134 postów

Napisano 10 lutego 2026 - 21:04

Hmm nie wiem czy mam dziwnie i też nie wiem co inni oczekują od komputera, ja używam MBA na przemian z stacjonarką na i7 12700K (4 letni sprzęt) działającą pod Linuksem i przy codziennym używaniu jest ogromna przepaść na korzyść PC. Wiesz nie chce tutaj pisać że jest jakoś tragicznie czy coś ale do poziomu recenzji z YT to mu na prawdę bardzo daleko :)

Poza tym też jest kilka spraw o których nikt nie wspomina że komputer jest w 100% zablokowany i np nie da się go np uruchomić z USB. Nikt się nie chwali tym że tutaj Mac OS robi również za firmware i rozwalenie systemu może spowodować konieczność podłączenia go pod inny komputer aby w DFU przywrócić system itd ... Poza tym liczne ograniczenia w postaci throtlingu czy innych zabezpieczeń podzespołów które z jednej strony są potrzebne bo wpływają na zwiększenie żywotności sprzętu ale z drugiej no cóż przekładają się na wydajność i komfort użytkowania. Tutaj wydajne mi się że ten zachwyt nad tym sprzętem na internecie troszkę może powodować niezadowolenie po zakupie u pewnej grupy osób.

Jak moża porównywać pecetowy procek, który wsuwa od 125-190W z prockiem z pasywnym chłodzeniem i prawie 10x mniejszym poborem mocy.

• mattkally lubi to

Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro

#12 salvador895

salvador895
  • 22 postów

Napisano 13 lutego 2026 - 10:56

Jak moża porównywać pecetowy procek, który wsuwa od 125-190W z prockiem z pasywnym chłodzeniem i prawie 10x mniejszym poborem mocy.

Jeżeli bym przeczytał twoją wypowiedź nie patrząc na konkteks mojej to bym Ci przyznał racje. (Choć wg recenzji to już M1 miażdży większość PC)

To co piszesz oczywiście ma sens jak bym pisał np o obróbce wideo, korzystał z LLMów czy generalnie odpalał jakieś zadania które wymagają dużej wydajności CPU w większym przedziale czasu że komputer wypadnie słabiej (choć recenzje mówią że nie) oraz że zacznie throttliować (choć recenzje mówią że nie występuje). Tylko zwróć uwagę że ja nie robię nic z tych rzeczy.

Kiedyś mówiło się o hejcie, hejterach dzisiaj kiedy to zjawisko conajmniej w odniesieniu do Apple w zasadzie nie występuje bo faktycznie poprawili się znacznie w zestawieniu z tym co było kiedyś na intelu. Pojawia się inny problem, taki że te bardzo dobre opinie zaczynają robić czarny marketing bo mocno naginają rzeczywistość. Jeszcze kilka miesięcy temu zastanawiałem się nad wymianą stacjonarki na Mac Studio (konfig w kwocie ok 13K). Dzisiaj już nie jestem przekonany bo obawiam się że komputer może wypaść znacznie słabiej niż się go przedstawia i w efekcie utopię 13000zł. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych