Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook air 2012/czy warto naprawić

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 grzesiolegolas

grzesiolegolas
  • 114 posts
  • SkądNowy Sącz, PL

Posted Today, 12:58

Hej,

W 2012 dostałem swojego maca który jakoś w 2018 roku się zepsuł. Z początku nie wiedziałem co dokładnie, tak się złożyło że byłem akurat w USA i w autoryzowanym sklepie mi zrobili format i wszystko wyglądało ok. Jednak po powrocie do Polski znowu siadł, wszystk wskazywało na dysk. Nie potrzebowałem jednak lapka i tak poszedł do szafy na prawie 8 lat. Jakoś ostatnio sobie o nim przypomniałem i postanowiłem dać do serwisu. Niestety przegapiłem telefon od technika i z infolinii dostałem tylko informację, że uszkodzony jest dysk a koszt wymiany na 256 gb to 450 zł. Krótkie pytanie, warto to w ogóle robić w tak starym sprzęcie? 

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5254 posts
Posted Today, 13:30

"Warto" to jest takie dosyć względne pojęcie. Jako komputer pod macOS to już się raczej nie nada. Również wartość takiego naprawionego komputera nie będzie szczególnie wysoka, być może nawet niższa niż koszt naprawy. Więc w tym senie nie warto.

Ale w sumie możesz na nim postawić jakiegoś Linuksa i będzie całkiem sprawnie działał, o ile bateria jeszcze żyje. Z drugiej strony, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy taki komputer z Linuksem jest Ci do potrzebny do czegokolwiek, co uzasadniałoby inwestowanie tych 450 zł.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users