Mam dylemat. Muszę kupić MacBooka, ale nie mogę poczekać, aż pojawią się M5 pro. Wybór więc jest pomiędzy M5 w najwyższej (obecnie) konfiguracji (24GB RAM i 1 TB dysk) za 10000 zł lub M4 pro (16 CPU i 20 GPU, 24GB RAM i 1 TB dysk) za 12000 zł. Poradźcie proszę który wybrać ?.

MacBook M5 czy M4 pro - który wybrać ?
Napisano 20 października 2025 - 06:11
Napisano 20 października 2025 - 08:21
PS. Przeniosłem wątek do właściwego działu. Na przyszłość wybieraj dział adekwatnie do zagadnienia.
Napisano 20 października 2025 - 09:31
Do czego ten komputer będzie używany?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 21 października 2025 - 06:31
Do czego ten komputer będzie używany?
Ogólnie do pracy biurowej w tym grafika (składy do publikacji), GIS (mapy). Nie tworzę filmów ani muzyki. Wiem że pewnie Air pewnie by wystarczył, ale będę czasami pracował na zewnątrz i chcę monitor nanostrukturalny więc Air odpada. Patrząc na specyfikację i cenę M5 względem M4 pro (16 CPU i 20 GPU) porównując cenowo oba w konfiguracji (24GB RAM i 1 TB dysk) różnica w cenie wynosi 1600 zł. Dlatego pytam "wyjadaczy" tematu, bo wydaje mi się, że jednak M4 pro będzie lepszy.
Napisano 21 października 2025 - 07:30
Nowsze systemy będą oparte głównie o AI generowanym lokalnie więc wydajność m5 może być za parę lat konieczna do niektórych funkcji w systemie.
Dzisiaj głównie zwraca się uwagę na 16 GB ram jako minimum, za 2-3 lata będzie to wydajność AI. Apple wydaje systemy co roku więc warto o tym pamiętać.
Zerknij na benchmarki wydajność pojedynczego rdzenia w m5 to już jest coś. Grafika również znacznie poprawiona.
Uśmiechnij się do znajomego studenta/nauczyciela to kupisz ze zniżką edukacyjną.
Napisano 21 października 2025 - 09:34
Ze zniżką i do dzisiaj nawet z AirPodsami gratis w Apple Online Storę.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano wczoraj, 12:25
to jeszcze jedno pytanie (skoro już ma być M5) - ile RAMu : 16 wystarczy, czy wskoczyć w 24 ? (planuję dysk o pojemności 1 TB).
i dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Napisano wczoraj, 12:33
Zerknij na benchmarki wydajność pojedynczego rdzenia w m5 to już jest coś. Grafika również znacznie poprawiona.
Single Core lepsze w M5, ale multi-core będzie wyraźnie lepsze w M4 Pro. Z GPU podobnie, M4 Pro ma więcej rdzeni graficznych. Więc zależy od zastosowania. Moim zdaniem w ogólnym rozrachunku wydajność multi-core jest ważniejsza w typowych zastosowaniach, ale oczywiście są wyjątki.
Dyskusję o zniżce można raczej wyciągnąć poza nawias tej rozmowy, bo ma zastosowanie niezależnie od wybranego wariantu.
Napisano wczoraj, 12:46
dokładnie tak - zniżka mnie nie interesuje - albo inaczej : nie jest wyznacznikiem zakupu. Chcę coś co będę miał na 4-5 lat i nie będę się martwił, że dostanie zadyszki
czyli jednak mam nadal dysonans czy m5 czy m4 pro (20 GPU)
Napisano wczoraj, 16:51
Dziś 16 to dawne 8GB - lokalne modele, Apple Intelligence, wideo 8K itd. Ja miałem 8 i nie widywałem żółtego koloru (ostrzeżenie o obciążeniu pamięci), a teraz ma 24 i widuję. Bo to jakaś VM, to emulator. Jak bym miał wybierać, to M5 z 32GB.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych