Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przejściówka lub hub Thunderbolt 2 do USB C (gniazdo)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 bogdanh

bogdanh
  • 489 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 października 2025 - 09:32

Mam iMaca z 2013 roku - działa sprawnie ale ma maleńki SSD. Chcę podłączyć system na zewnętrznym, ale nie przez USB 3 ale po Thunderbolt.

Nie mogę w sieci wypatrzeć czegoś co pozwalało by podłączyć dysk SSD SATA.

Mam przejściówki SATA do USB C i chciałem je wykorzystać.

Ktoś coś??? :)

Loading

Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina

#2 HermanDeSun

HermanDeSun
  • 99 postów

Napisano 17 października 2025 - 13:04

Mak z TB1/2 <-> HUB TB1/2 z portami USB 3 np. Belkin Thunderbolt 2 Express Dock <-> USB3

Użytkownik HermanDeSun edytował ten post 17 października 2025 - 13:06

#3 bogdanh

bogdanh
  • 489 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2025 - 10:17

Mak z TB1/2 <-> HUB TB1/2 z portami USB 3 np. Belkin Thunderbolt 2 Express Dock <-> USB3

Dzięki za podpowiedź, ale to mi nic nie zmienia, bo mój iMac ma 4 porty USB 3. Chcę zwiększyć prędkość transferu z zewnetrznego dysku, stad pomysł o wykorzystanie hubu/dock'a typu Thunderbolt <--> USB C, lub interface SATA - Thunderbolt.

Złącza SATA - USB C mam.

Loading

Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina

#4 tomtom_su

tomtom_su
  • 386 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 23 października 2025 - 19:38

Dzięki za podpowiedź, ale to mi nic nie zmienia, bo mój iMac ma 4 porty USB 3. Chcę zwiększyć prędkość transferu z zewnetrznego dysku, stad pomysł o wykorzystanie hubu/dock'a typu Thunderbolt <--> USB C, lub interface SATA - Thunderbolt.

Złącza SATA - USB C mam.

To poszukaj obudowy Thunderbolt.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 270 postów
Napisano 23 października 2025 - 20:08

To poszukaj obudowy Thunderbolt.

Część z Kolegów chyba nie do końca się orientuje, jak wygląda gniazdo TB w tym modelu Maka.

111967_sp667_imac-27inch_late2012_ports.

Jeśli obrazek powyżej nie wyświetla się poprawnie, zerknijcie tutaj: https://support.apple.com/en-us/111970

Konia z rzędem temu, kto znajdzie jakiekolwiek akcesorium z takim złączem.

#6 BlueArmy

BlueArmy
  • 114 postów

Napisano 24 października 2025 - 07:25

Wygląda jak miniDP.

Mac mini M2/MBP 2009/iPhone 11

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 270 postów
Napisano 24 października 2025 - 07:31

Wygląda jak miniDP.

Tak, dokładnie tak wygląda. I jedyne akcesoria, jakie kojarzę z takim złączem to kable do podłączania monitorów. Ale być może coś mnie ominęło.

#8 Blue

Blue
  • 603 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 24 października 2025 - 10:50

Mialem na tym kilka dysków w raid + monitor + ethernet jednym kablem. Złącze to zwykłe mdp, ale nie pamiętam już czy tam była linia optyczna czy nie.

#9 BlueArmy

BlueArmy
  • 114 postów

Napisano 24 października 2025 - 10:58

Tak, dokładnie tak wygląda. I jedyne akcesoria, jakie kojarzę z takim złączem to kable do podłączania monitorów. Ale być może coś mnie ominęło.

Mam taki mDP-->HDMI i działa na MBP z 2009 roku  ;)

#10 tomtom_su

tomtom_su
  • 386 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 24 października 2025 - 11:00

Część z Kolegów chyba nie do końca się orientuje, jak wygląda gniazdo TB w tym modelu Maka.

Jeśli obrazek powyżej nie wyświetla się poprawnie, zerknijcie tutaj: https://support.apple.com/en-us/111970

LaCie D2 Thunderbolt 2 3TB aluminium

Konia możesz zatrzymać ;)

Użytkownik tomtom_su edytował ten post 24 października 2025 - 11:01

• Mikołaj Maciejko lubi to

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 270 postów
Napisano 24 października 2025 - 11:46

Mam taki mDP-->HDMI i działa na MBP z 2009 roku  ;)

No to jest właśnie kabel do monitora. Też taki kiedyś miałem, ale nie o podłączanie monitorów chodzi.

LaCie D2 Thunderbolt 2 3TB aluminium

Konia możesz zatrzymać ;)

O, to już prędzej. Wprawdzie wycofany ze sprzedaży i kosztował majątek, ale faktycznie było coś takiego. Dzięki za możliwość zatrzymania chabety! ;-)

#12 HermanDeSun

HermanDeSun
  • 99 postów

Napisano 04 listopada 2025 - 01:20

... jeszcze TB <> FW800, TB <> Ethernet 1Gb... obie mam.

Złącza SATA - USB C mam.

dysk SATA ma ograniczenie do 6Gb/s, więc z tych USB3 5Gb/s niewiele podskoczysz. Dlatego kabelkiem TB2 z mąka przez adapter Apple TB2 <> TB3 (ale na bogów nie żadne chińskie podróby udające – bo w rzeczywistości to tylko DP<>USB-C) wpięty w obudowę z TB3/4 na dysk nvm... cośtam. o możesz mieć te 20Gb/s jak obudowa solidna.

#13 tomsoul

tomsoul
  • 45 postów

Napisano 13 listopada 2025 - 12:05

Witam

Założyłem temat o hubach bo potrzebuje do Maca Air M4 ale został on zamknięty. Znalazłem na allegro takie coś:

https://allegro.pl/o...ac-825c699ade28

Moderator napisał że będzie to działać z M4 ale ja chce mieć 100% pewność bo nie jest to tanie 379 zł (dla mnie to dużo) ,pisałem do sprzedawcy ale bez odzewu, więc was się chciałem spytać, potwierdzić czy napewno będzie to działać z M4? Bo nie chce wywalić pieniędzy w błoto.

#14 BlueArmy

BlueArmy
  • 114 postów

Napisano 13 listopada 2025 - 13:29

Witam

Założyłem temat o hubach bo potrzebuje do Maca Air M4 ale został on zamknięty. Znalazłem na allegro takie coś:

Moderator napisał że będzie to działać z M4 ale ja chce mieć 100% pewność bo nie jest to tanie 379 zł (dla mnie to dużo) ,pisałem do sprzedawcy ale bez odzewu, więc was się chciałem spytać, potwierdzić czy napewno będzie to działać z M4? Bo nie chce wywalić pieniędzy w błoto.

Daj sobie z tym spokój, to totalny no name i nie wiadomo na jakim kontrolerze, który może ci obcinać przepustowość oryginalnych portów TB. Wybierz coś firmowego ze strony autoryzowanych sprzedawców sprzętu Apple. Zresztą tu na forum jest temat o hubach do maków.

#15 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 270 postów
Napisano 13 listopada 2025 - 14:39

Witam

Wątek-tasiemiec, z którym powinieneś się zapoznać i ewentualnie tam kontynuować swoje poszukiwania jest tutaj: https://myapple.pl/f...poszukiwania/. Tutejszy nie ma z Twoim pytaniem nic wspólnego. Proszę się nie dopisywać do przypadkowych wątków "na pałę". Kolejne wpisy będą usuwane.

#16 HermanDeSun

HermanDeSun
  • 99 postów

Napisano wczoraj, 17:56

... z dysków i macierzy to Lacie i Pegasus, OWC nawet Sony, cała sterta od Sonnettech, różne adaptery do światełka i Ethernet 10Gb/s. Jasne, że niemal wszystkie już wycofane z oferty ale na rynku wtórnym świetnie sobie radzą.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych