Hej,
Lubię eksperymentować z telefonami, więc mam w zwyczaju kupowanie starszych flagowców po bardzo długim czasie od ich wydania. Dzięki temu zyskuję na niskiej cenie i mam z reguły zabawę co dwa lata w wymianę na kolejny model.
Aktualnie używam iPhone 11 base, z którego generalnie byłem zadowolony do instalacji iOS 26. Nie wchodźmy w szczegóły odnośnie nowego systemu i jego wydajności na niektórych urządzeniach, nie chcę poruszać tego tematu w tym wątku.
Teraz zastanawiam się nad wyborem między 13 PRO i 15 base. Podkreślam, któryś z tych telefonów będę używał znowu przez dwa lata.
Nie chcę wydawać więcej niże 2.2k za nowy telefon. Po sprzedaży jedenastki, spokojnie starczy na któryś ze wspomnianych modeli.
Kupując nowy model chciałbym poczuć lepszą jakość aparatu i mocniejszy zoom w stosunku do jedenastki. Dodatkowo zależy mi na baterii, która wytrzymałaby jeden pełny dzień w podróży bez ładowania przy częstym robieniu zdjęć / filmów, przeglądaniu stron internetowych oraz komunikacji za pomocą komunikatorów.
Co do aparatów oglądałem masę testów i muszę przyznać, że iPhone 11 strzela najbardziej naturalne foty w porównaniu z wersjami 12, 13, 14 i 15 base. Testowałem nawet aparaty w salonach, porównując 11 i 15. Piętnastka przy takim samym powiększeniu obiektu jak moja jedenastka robiła zdjęcia gorszej jakości - fotografowany baner, był zaszumiony, a jego czerń nawet nie umywała się do tej, którą osiągnąłem w jedenastce.
Np. na filmach na YouTube 11 PROD też wypada bardziej naturalnie, niż 13 PRO.
Czytałem też o głównych problemach obu potencjalnych kandydatów. Podobno mogę się nadziać na zielony ekran śmierci w 13 PRO oraz na bardzo gorącą piętnastkę.
Kompletnie nie zwracam uwagi na to czy coś się odświeża z częstotliwością 60 czy 120 Hz.
Co się bardziej opłaca wybrać przy takich założeniach?