Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Telefon na dwa lata - 13 PRO vs. 15 base

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Makaronik

Makaronik
  • 7 posts

Posted 12 October 2025 - 21:00

Hej,

Lubię eksperymentować z telefonami, więc mam w zwyczaju kupowanie starszych flagowców po bardzo długim czasie od ich wydania. Dzięki temu zyskuję na niskiej cenie i mam z reguły zabawę co dwa lata w wymianę na kolejny model.

Aktualnie używam iPhone 11 base, z którego generalnie byłem zadowolony do instalacji iOS 26. Nie wchodźmy w szczegóły odnośnie nowego systemu i jego wydajności na niektórych urządzeniach, nie chcę poruszać tego tematu w tym wątku.

Teraz zastanawiam się nad wyborem między 13 PRO i 15 base. Podkreślam, któryś z tych telefonów będę używał znowu przez dwa lata.

Nie chcę wydawać więcej niże 2.2k za nowy telefon. Po sprzedaży jedenastki, spokojnie starczy na któryś ze wspomnianych modeli.

Kupując nowy model chciałbym poczuć lepszą jakość aparatu i mocniejszy zoom w stosunku do jedenastki. Dodatkowo zależy mi na baterii, która wytrzymałaby jeden pełny dzień w podróży bez ładowania przy częstym robieniu zdjęć / filmów, przeglądaniu stron internetowych oraz komunikacji za pomocą komunikatorów.

Co do aparatów oglądałem masę testów i muszę przyznać, że iPhone 11 strzela najbardziej naturalne foty w porównaniu z wersjami 12, 13, 14 i 15 base. Testowałem nawet aparaty w salonach, porównując 11 i 15. Piętnastka przy takim samym powiększeniu obiektu jak moja jedenastka robiła zdjęcia gorszej jakości - fotografowany baner, był zaszumiony, a jego czerń nawet nie umywała się do tej, którą osiągnąłem w jedenastce.

Np. na filmach na YouTube 11 PROD też wypada bardziej naturalnie, niż 13 PRO.

Czytałem też o głównych problemach obu potencjalnych kandydatów. Podobno mogę się nadziać na zielony ekran śmierci w 13 PRO oraz na bardzo gorącą piętnastkę. :P

Kompletnie nie zwracam uwagi na to czy coś się odświeża z częstotliwością 60 czy 120 Hz. 

Co się bardziej opłaca wybrać przy takich założeniach? 

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7001 posts
Posted 12 October 2025 - 21:59

Całego dnia robienia zdjęć i filmów i podróżowania to żaden z tych nie wytrzyma. A na pewno nie w mniejszej wersji. Jeśli fotografia jest jakimś priorytetem, to 13 Pro będzie lepszym wyborem. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Makaronik

Makaronik
  • 7 posts

Posted 12 October 2025 - 22:09

OKi, a według Ciebie, który powinien dłużej wytrzymać na baterii?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7001 posts
Posted 12 October 2025 - 23:31

Według danych technicznych teoretycznie 13 Pro. W praktyce może być różnie. Nowszy procesor jest w 15, więc iOS 26 może mniej mu dawać w kość. I pytanie o stan tejże baterii, bo zakładam, że nie kupujesz nowego tego 13 Pro. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Makaronik

Makaronik
  • 7 posts

Posted Yesterday, 19:02

Według danych technicznych teoretycznie 13 Pro. W praktyce może być różnie. Nowszy procesor jest w 15, więc iOS 26 może mniej mu dawać w kość. I pytanie o stan tejże baterii, bo zakładam, że nie kupujesz nowego tego 13 Pro. 

Załóż, że jednak kupuję nowego. :)

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5211 posts
Posted Yesterday, 20:41

mam w zwyczaju kupowanie starszych flagowców po bardzo długim czasie od ich wydania.

Ze wskazanych modeli tylko 13 Pro należy do tej kategorii. Zwykły 15 nigdy nie pretendował do miana flagowca. Więc właściwie wybór masz prosty. Wcześniej moja żona a teraz dziecko używa tego modelu. Żadne z nich nie słyszało o jakimś zielonym ekranie śmierci.

Tylko uważaj z tym kupowaniem „nowego”. Po 4 latach od premiery, prawdziwie nowe raczej nie występują w przyrodzie.

#7 Makaronik

Makaronik
  • 7 posts

Posted Yesterday, 20:45

Tylko uważaj z tym kupowaniem „nowego”. Po 4 latach od premiery, prawdziwie nowe raczej nie występują w przyrodzie.

Hmm, 11 kupiłem prawie dwa lata temu i na stronie Apple numery się zgadzały. Wszystko było zaplombowane i cacy. W jaki innym sposób mam sprawdzić telefon?

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5211 posts
Posted Yesterday, 20:50

Nie wiem, ja kupuję takie rzeczy u autoryzowanych sprzedawców, bo chcę mieć normalną gwarancję, a nie zastanawiać się, czy nie kupiłem jakiegoś zombie. A oni już dawno wycofali ten model ze sprzedaży.

Od dawna nie jest produkowany, więc w najlepszym razie to będzie 3-letni leżak magazynowy.

#9 Jash

Jash
  • 283 posts

Posted Today, 09:08

Mam w domu i 13 Pro i zwykła 15 i z tej dwójki 13 Pro.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#10 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 938 posts

Posted Today, 10:40

Miałem wcześniej 13 Pro, żona ma aktualnie zwykłą 15. 

Wszystko przemawia na korzyść 13 Pro. Obecnie siedzę na 15 Pro, wcześniej miałem SE 2020, Xs, 12 i 13 Pro. Dla mnie 13 Pro to najlepszy iPhone jakiego miałem do tej pory. 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#11 Makaronik

Makaronik
  • 7 posts

Posted Today, 19:27

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Niestety po dłuższej i dokładniejszej rozmowie ze sprzedawcą dowiedziałem się, że mimo iż 13 PRO będzie zaplombowany i opisywany jest jako nowy - po wpisaniu numeru seryjnego na stronie Apple może pojawić się nawet data zaczynająca się od dziewiętnastki...

Rzekomo telefon nie pochodzi z Polski, także chyba podziękuję.

Szkoda, bo bardzo napaliłem się na jakiegoś PRO. Brakuje mi lepszego powiększenia w czasie cykania fotek na jedenastek. No nic, zostaję mi kupno piętnastki, oby iOS 26.1 jakoś ją naprawił. 

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users