Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro M4 max Finder się zawiesza, wszystko się zawiesza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fantyna

Fantyna
  • 61 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2025 - 14:37

Cześć, 

Komputer: MacBook Pro 16" 36 Gb pamięci procesor M4 Max - mam od lipca, a w zasadzie mam ochotę nim j......ć za okno.

Finder cały czas się zawiesza - cały czas kręci się to kolorowe kółko przy DOWOLNEJ czynności: sprawdzenie CTR I wielkości foldera - zawieszka, próba wyjęcia dysku zewnętrznego - zawieszka. Zawiesza się każda aplikacja. 

Wszystko zaczęło się dziś - tzn. dziś jest kulminacja i nie mogę pracować. 

Próbowałam odpalić projekt FCPX z dysku zewnętrznego i nie da się!!! Przy każdym kliknięciu w bibliotekę FCPX zawiesza sie i stoi na "verifying audio volumes" czy cos tam. 

Wyłączałam dziś komputer ze 20 razy - zawsze jest to samo!!!! 

Każda próba już nawet kliknięcia na jabłko w lewym górnym rogu - zawieszka!!!!! 

Co chwila przy "wymuś koniec" aplikacji, która się zawiesiła (głównie finder, ale FCPX tez) - zawieszka!!!!  

FCPX juz raz dziś wywaliłam do kosza i pobrałam z AppStore od nowa - daje jest to samo. Nie da się go otworzyć!!!!!  

Myślam, ze to dysk zewnętrzny, ale podłączyłam drugi i jest to samo!!!! 

Zreszta ja muszę montowac na dyskach zewnętrzych, mam za dużo projektów, aby zmieścić je na dysku komputera.... 

Mój poprzedni Mac Pro z 2018 lepiej sobie radzi!!!!! 

Miałam dziś zmontować film.... Nie wiem co mam zrobić...........

Ktoś ma pomysł co z tym zrobić oprócz zgłoszenia do Apple, które w niedziele nie pracuje? 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 282 postów
Napisano 12 października 2025 - 14:40

Czy te zawieszenia dzieją się także, kiedy nie masz podłączonych dysków zewnętrznych?

#3 Fantyna

Fantyna
  • 61 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2025 - 00:39

Czy te zawieszenia dzieją się także, kiedy nie masz podłączonych dysków zewnętrznych?

Niestety nie dostałam informacji, że ktoś odpowiedział, więc sorry za późny odzew!

Tak, okazało się, że magicznie winowajcą okazał się dysk, bo tylko przy nim były te hece - na szczęście materiał miałam skopiowany na inny dysk też. Aczkolwiek jest to dość niesamowite, że dysk potrafi coś takiego zdziałać.... :o 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych