Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kalendarz - jak działa alert Time to leave?

Najlepsza odpowiedź winmaciek , dziś, 10:03

Jeśli chcesz sobie to explicite ustawiać, to wchodzisz w wydarzenie, wciskasz „Czas podróży” i ustawiwszy miejsce początkowe możesz sobie wybrać środek transportu. Przy czym jeśli będziesz w miejscu, gdzie coś jest niedostępne (np. nie ma transportu publicznego albo trasa jest zbyt długa na pieszą wędrówkę), to tych opcji nie zobaczysz. 

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 158 postów
Napisano 15 września 2025 - 15:43

Poszukuję odpowiedzi, na jakiej podstawie aplikacja Kalendarz wybiera metodę transportu, żeby określić kiedy należy wysłać przypomnienie o nadchodzącym wydarzeniu.

Mam wydarzenie ustawione na jakąś godzinę, z podanym adresem i na tej podstawie aplikacja „wie”, ile czasu zajmie mi dotarcie na miejsce. Tylko, że nie mam możliwości wybrania (albo nie umiem znaleźć), czy będę tam jechał samochodem, autobusem, czy pieszo. I mam wrażenie, że on to sobie wybiera jakoś dziwacznie, bez wyraźnego klucza. Chciałbym odzyskać nad tym kontrolę. 

#2 mattkally

mattkally
  • 571 postów
  • SkądZambrów

Napisano 15 września 2025 - 22:22

Wydaje mi się, że to może po prostu brać ostatnio wybierany środek transportu? W Kalendarzu tego nie zmienisz ale może spróbuj ustawić w Maps preferowany środek transportu i zobacz czy wtedy będzie podawać tylko dane dla któregoś z nich.

• Mikołaj Maciejko lubi to

#3 MiL

MiL
  • 1 504 postów
Napisano wczoraj, 08:27

W ustawieniach map wybiera się domyślny środek transportu dla nawigacji, możliwe że ten jest brany pod uwagę.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 976 postów
Napisano dziś, 10:03   Najlepsza odpowiedź

Jeśli chcesz sobie to explicite ustawiać, to wchodzisz w wydarzenie, wciskasz „Czas podróży” i ustawiwszy miejsce początkowe możesz sobie wybrać środek transportu. Przy czym jeśli będziesz w miejscu, gdzie coś jest niedostępne (np. nie ma transportu publicznego albo trasa jest zbyt długa na pieszą wędrówkę), to tych opcji nie zobaczysz. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 158 postów
Napisano dziś, 10:34

O! O to mi chodziło! Dzięki!

• winmaciek lubi to

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 976 postów
Napisano dziś, 11:29

Super. Jako namiętny użytkownik systemowego kalendarza polecam się na przyszłość. :D 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 158 postów
Napisano dziś, 11:42

Ma to chyba jednak pewną wadę, że tworząc wydarzenie muszę wskazać miejsce, z którego będę ruszał. Jeśli się zdarzy, że będę jednak gdzie indziej, to powiadomienie tego nie uwzględni. Ale to i tak lepiej. Na ogół jestem w stanie to zaplanować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych