Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowe konto Apple ID z innym regionem.

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 tomis69

tomis69
  • 28 posts

Posted 13 September 2025 - 02:29

Witajcie.

Dosyć często latam i potrzebuję pobrać aplikację, która jest niedostępna dla regionu: Polska. Czytałem, że są problemy ze zmianą regionu ponieważ można zrobić to tylko raz na jakiś dłuższy czas co mnie nie urządza z racji tego, że potrzebuję aktualizować tą aplikację, ale nie chcę rezygnować z Polskiej lokalizacji bo mam tu dużo aplikacji, które również muszę aktualizować, potrzebuję nowe konto Apple ID dla regionu Wielka Brytania.

Gdzieś wyczytałem, że najwygodniej jest założyć nowe konto Apple ID ,ale obawiam się utraty danych na telefonie (czytałem, że można stracić dane z Apple Music z czego nie korzystam oraz pobrane książki i coś jeszcze). 

- Czy możecie mi jednoznacznie powiedzieć jak do tego tematu podejść?

- Czy nadal potrzebuję tworząc nowe konto Apple ID muszę podawać prawdziwy numer telefonu, adres i dane karty płatniczej?

- Jakie dane utracę zmieniając konto Apple ID? 

- W jaki sposób przełączać konta Apple ID tak, żeby niczego nie stracić?

Pozdrawiam ;)

#2 mattkally

mattkally
  • 572 posts
  • SkądZambrów

Posted 14 September 2025 - 21:12

Karkołomny to będzie proces z tym wylogowywaniem się ciągle. Jak ustawisz na stałe region UK, to polskie appki nie są dostępne? Sprawdzałeś to?

#3 MiL

MiL
  • 1504 posts
Posted 15 September 2025 - 10:20

Wystarczy że zmienisz region, zainstalujesz aplikację i możesz wrócić do starego regionu. Aplikacja nadal działa i można ją aktualizować.

#4 tomis69

tomis69
  • 28 posts

Posted 16 September 2025 - 15:39

@MiL a czy to nie jest tak, że z ponowną zmianą regionu będę musiał czekać 90dni? Żadnych danych takich jak książki itd. Nie stracę?

Region muszę zmienić w App Store?
@mattkally
Jak sprawdzić czy nie będzie problemu z dostępnością aplikacji po zmianie regionu przed zmianą?

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6979 posts
Posted Yesterday, 10:24

Ja bym założył drugie konto Apple i się na nie przelogował w App Store po prostu i pobrał co tam potrzebujesz. Może usunąć pobraną muzykę w Apple Music (ale OP nie korzysta), TV, pobrane z Apple Books książki również (aczkolwiek Books jest pod tym względem i tak upośledzone), ale dane z iCloud i reszta zostaną nieruszone. Aktualizacje będą wpadać normalnie, raz na ruski rok może poprosić o podanie hasła (albo jakbyś odtwarzał z backupu telefon na przykład czy transferował się na nowego iPhone’a). 

W żadnym wypadku nie bawiłbym się w zmianę regionu macierzystego – w skrajnym przypadku zakupione treści mogą po prostu bezpowrotnie zniknąć, bo nie ma na nie licencji/nie są dostępne w innym regionie. 

• nuggie likes this

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 MiL

MiL
  • 1504 posts
Posted Yesterday, 12:16

@MiL a czy to nie jest tak, że z ponowną zmianą regionu będę musiał czekać 90dni? Żadnych danych takich jak książki itd. Nie stracę?

Tego nie wiem. Mam stary telefon na którym miałem kiedyś region USA, teraz jest polski ale zainstalowane aplikacje są i działają. Są aktualizacje chociaż samych aplikacji nie można wyszukać w sklepie.

#7 tomis69

tomis69
  • 28 posts

Posted Today, 00:10

@winmaciek
Czy można wykonać kopię iP na pc z Windows w taki sposób, aby zapisać absolutnie wszystkie dane i gdy przyjdzie taka potrzeba to wgrać backup bez utraty czegokolwiek?

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6979 posts
Posted Today, 07:51

Absolutnie wszystkie to nie. Nie są przechowywane kopie aplikacji na przykład, treści pobrane (np. W Apple TV czy HBO), rzeczy zsynchronizowane ręcznie z komputera, rzeczy przechowywane w iCloud (może poza kopiami, które akurat chwilowo leżały w iPhonie, chociaż też nie sądzę). I trzeba zrobić szyfrowany, żeby dane ze Zdrowia i zapisane hasła się zapisały. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#9 nuggie

nuggie
  • 250 posts

Posted Today, 08:09

Dokładnie tak mam zrobione, drugie konto na inny region (akurat u mnie jest PL) i gdy potrzebuje czegoś, czego nie ma w sklepie US to przelogowuje się tylko w AppStore - pobieram apke i przelogowje sie na konto US. 
Wszystko działa od wielu lat.

2 user(s) are reading this topic

1 members, 1 guests, 0 anonymous users

seba101