Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Konto icloud- czy istnieją jakieś ograniczenia czasowe?

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 tomsoul

tomsoul
  • 26 posts

Posted 18 August 2025 - 17:12

Kupiłem już jakiś czas temu maca i założyłem sobie konto icloud tak jak mi to przysługiwało z mac. Ale czy takie konto icloud jest dożywotnio? Nawet jakby w przyszłości zdażyło się że bym nie używał żadnego sprzętu od Apple?? Bo taki mac to nie jest tania zabawka i jestem wprawdzie z niego zadowolony ale za te 7-8 lat nie wiem czy będe miał kase na nowszy sprzęt od Apple. Tego maca co mam teraz wziąłem na raty bo za gotówke nie było mnie stać. Pozatym nie mam super sytuacji życiowej. Jestem sam, mama nie żyje, tata nie żyje, rodzeństwa nie mam. Choruje. Także dlatego o to się pytam?

Edited by tomsoul, 18 August 2025 - 18:04.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5126 posts
Posted 18 August 2025 - 20:20

Do korzystania z iCloud nie jest wymagany sprzęt Apple. Do większości rzeczy masz dostęp przez przeglądarkę internetową z dowolnego sprzętu. Do poczty także protokołem IMAP z dowolnego klienta pocztowego. Być może istnieje jakaś polityka czyszczenia dawno nieaktywnych kont, ale jeżeli zostaniesz nią dotknięty, to pewnie nawet tego nie zauważysz, bo to będzie oznaczało, ze dawno o tym koncie zapomniałeś. Więc nie przejmuj się na zapas.

#3 tomsoul

tomsoul
  • 26 posts

Posted 18 August 2025 - 20:55

OK dzięki za odpowiedz. Konto icloud dostaje się ze sprzętem kupionym Apple więc myślałem że to jakoś zobowiązuje ale skoro nie to spoko. Przez najbliższe jakieś 8 lat będe się cieszył mac a potem zobaczymy jaka będzie sytuacja.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5126 posts
Posted 18 August 2025 - 21:09

Nie, to nie tak. Konto Apple jest wymagane, żeby korzystać ze sprzętów Apple, podobnie, jak konto Google jest potrzebne, żeby używać urządzeń z Androidem. Znaczy, niby da się bez tego, ale w praktyce nie. Jedno i drugie konto możesz sobie założyć nie posiadając danego sprzętu. Z każdym z tych kont w pakiecie dostajesz za darmo podstawową, ograniczoną wersję usługi chmurowej, która w przypadku Apple nazywa się iCloud. Jeśli darmowe 5 GB przestanie Ci wystarczać, będziesz miał możliwość wykupienia subskrypcji. Znowu, koncepcyjnie to samo, choć na nieco innych zasadach jest w Google.

#5 tomsoul

tomsoul
  • 26 posts

Posted 19 August 2025 - 07:56

Ja rozumiem ale za te 8-9 lat jak mac się zestarzeje i w sumie nie będzie już się nadawał do użytku i załóżmy że nie będe miał kasy na nowy mac to jak będe korzystał z icloud na np. windzgrozie albo linuxie to mi tego konta icloud nie zabiorą? Bo nie wiem jaka będzie moja sytuacja finansowa, bo na tą chwile moge liczyć tylko na siebie.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5126 posts
Posted 19 August 2025 - 12:04

Nie mam szklanej kuli, żeby przewidzieć, co będzie za 8 lat, ale póki co, konto Apple wraz z usługą iCloud nie jest powiązane z posiadaniem bądź nieposiadaniem sprzętu Apple. Podobnie, jak konto Google, Microsoft i wielu innych, którzy oferują usługi chmurowe.

Chyba za bardzo zafiksowałeś się na myśli, że konto Apple wraz z iCloud dostałeś w nagrodę za zakup sprzętu. Tak nie jest. To jest całkowicie niezależna usługa, z tą jedną różnicą, że systemy Apple są zoptymalizowane pod kątem jej użycia. Takie konto może założyć i używać każdy. Apple oferuje podstawową wersję za darmo, bo zakłada, że część z tych osób zdecyduje się na subskrypcję, która daje dodatkowe możliwości, poczynając od znacznie większej przestrzeni dyskowej. I tak się faktycznie dzieje, bo darmowe 5GB to bardzo mało w zestawieniu z 50GB dostępnymi w najtańszej wersji płatnej (bodaj 5zł/miesiąc).

Model biznesowy iCloud polega na łowieniu klientów darmową podstawą i zachęcaniu ich do przejścia na subskrypcję. Kupowanie sprzętu jest tutaj dość wtórne, tj. Apple na pewno na to liczy, ale to nie jest podstawa tej czesci biznesu.

#7 tomsoul

tomsoul
  • 26 posts

Posted 19 August 2025 - 15:48

Być może kupie płatną subskrypcje icloud ale jeszcze nie teraz. Narazie musze spłacić maca.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5126 posts
Posted 19 August 2025 - 15:55

Być może kupie płatną subskrypcje icloud ale jeszcze nie teraz. Narazie musze spłacić maca.

Ja Cie do tego nie namawiam. Tłumaczę tylko, jak to działa, bo miałeś troche błędne wyobrażenia. Subskrypcję rozważ wtedy, kiedy uznasz, że jest Ci potrzebna lub przynajmniej przydatna. Jak masz tylko jedno urządzenie, to korzyści są dość ograniczone, bo główną zaletą iCloud jest synchronizacja zawartości między urządzeniami. Dane możesz przechowywać na dziesiątki sposobów, darmowy email możesz mieć od Google i innych itd.

#9 tomsoul

tomsoul
  • 26 posts

Posted 19 August 2025 - 16:57

Spoko. Ja rozumiem że nie namawiasz. Ale 5 zł za miesiąc czy tam troche więcej za 50 GB to nie najgorzej. A mnie poczta icloud przypasowała. Ale tak jak napisałem narazie priorytet to spłacić maca.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users