Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zabezpieczenie konta icloud

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomsoul

tomsoul
  • 19 postów

Napisano wczoraj, 08:49

Witam

Korzystam już z konta icloud w szczególności z poczty. Martwi mnie jednak bezpieczeństwo. No bo mam włączone uwierzytelnianie dwuetapowe i jak się loguje na icloud to albo touchem na macu albo na telefon przyjdzie kod do wpisania. Tylko no właśnie, martwi mnie to że moge np. stracić dostęp do lapka albo stracić telefon i wtedy jak się dostane na konto icloud? Telefon mam tylko jeden bo mieszkam sam. Jako że mieszkam sam to nie mam możliwości podania do kontaktu znajomego. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Tak żeby dodać chociaż jeszcze jedną metode logowania oprócz toucha i telefonu.

#2 kwik24

kwik24
  • 15 postów

Napisano wczoraj, 17:21

Zawsze możesz przy weryfikacji poprosić o sms z kodem pod warunkiem, że odzyskasz nr telefonu. Większym problemem jest zastrzeżony pesel. Bez wizyty w urzędzie nie odblokujesz, a telekom nie wyda ci nowego sima. Wiem, bo okradli moje dziecko w Barcelonie kiedyś i powrót był bolesny. Na szczęście nie stracił dokumentów, a ja jego nr telefonu jest na mnie. Możesz zawsze mieć drugi nr. Nie jest to jakiś wielki koszt a rozwiązuje twój problem. Każdy telefon wystarczy. 

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 906 postów

Napisano wczoraj, 18:09

Możesz utworzyć "recovery key" - to 28-cyfrowy kod, który pozwala odzyskać akces do konta po utracie wszystkich zaufanych urządzeń. Uwaga - jak go wygenerujesz, to przestaną działać inne metody odzyskiwania. Jest to zarówno bardziej bezpieczne (trudno się pod ciebie podszyć) jak i mniej - wszystko zależy od tego, co zrobisz z tym kodem. https://support.apple.com/en-us/109345

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych