Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro A2442 M1 Pro 16GB 512SSD 14, dobry wybór na 2025r?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 17:59

Cześć, planuję zakup mojego pierwszego MacBooka i mam pewien dylemat.
Zastanawiam się nad używanym MacBookiem Pro A2442 z M1 Pro, 16 GB RAM i dyskiem 512 GB SSD, w cenie ok. 3400 zł, z 2-letnią gwarancją. Bateria ma 85% kondycji i 250 cykli. Nie chciałbym trafić na sprzęt z ukrytymi problemami i się zrazić na starcie.

Budżet to właśnie okolice 3400 zł. MacBook będzie używany głównie w domu i pracy (VPN, przeglądanie, zabawa z macOS, nauka systemu). Czasami też programuję. Niedawno kupiłem aparat, więc chciałbym trochę pobawić się grafiką – obróbka zdjęć, montaż filmików, ale czysto hobbystycznie.

Czy moglibyście doradzić, czy ten Pro to dobry wybór, czy może lepiej rozważyć nowego MacBooka Air 13.6” z 2024 roku, M2, 16 GB RAM, ale tylko 256 GB SSD za ok. 3700 zł w sklepie? Niestety, ten dysk wydaje mi się trochę za mały. Zależy mi, żeby sprzęt posłużył mi przez najbliższe 3–4 lata.

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi i pomoc!
Pozdrawiam!

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 119 postów
Napisano 22 lipca 2025 - 18:10

No to zdecyduj się. To:

Zastanawiam się nad używanym 

Czy to?

Nie chciałbym trafić na sprzęt z ukrytymi problemami 

Przecież nikt z nas nie powie Ci, czy używany egzemplarz, który masz na oku ma jakieś ukryte wady, czy nie.

Ogólnie MB Pro z procesorem M1 Pro mimo upływu czasu, to wciąż bardzo wydajna maszyna, sam używam tej samej generacji (choć w nieco mocniejszej wersji Max) m. in. do edycji wideo i nie mam zamiaru w najbliższym czasie wymieniać, przynajmniej dopóki jest wspierany przez Apple.

Ale ryzyko związane z zakupem używanego sprzętu oszacuj sobie sam. Nie ma na to obiektywnej metody.

#3 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 18:14

Bardziej chodzilo mi żeby w tej cenie kupić sprzęt który będzie mial max wydajność za tą cenę, jeśli tamten i tak jest na gwarancji (oczywiście pytanie co ona dokladnie zawiera), rozumiem że wydajnościowo lepiej wypadnie ten M1 Pro, dodatkowo ma wentylatory i większy dysk.

No to zdecyduj się. To:

Czy to?

Przecież nikt z nas nie powie Ci, czy używany egzemplarz, który masz na oku ma jakieś ukryte wady, czy nie.

Ogólnie MB Pro z procesorem M1 Pro mimo upływu czasu, to wciąż bardzo wydajna maszyna, sam używam tej samej generacji (choć w nieco mocniejszej wersji Max) m. in. do edycji wideo i nie mam zamiaru w najbliższym czasie wymieniać, przynajmniej dopóki jest wspierany przez Apple.

Ale ryzyko związane z zakupem używanego sprzętu oszacuj sobie sam. Nie ma na to obiektywnej metody.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 119 postów
Napisano 22 lipca 2025 - 18:25

Ja bym wolał nowy z gwarancją producenta (o ile jest to faktycznie nowy sprzęt z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Apple), niż używkę z "gwarancją" kogoś, kto handluje używanym sprzętem, nawet kosztem nieco niższej wydajności. Przy Twoich zastosowaniach ten Air i tak będzie miał zapas mocy. Wentylator rzadko kiedy będzie miał tutaj zauważalne znaczenie. A dysk - cóż, owszem, 256GB to dość niewiele.

#5 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 18:32

https://www.mediaexp...c-1#topVariants

Myślalem nad tym, dodatkowo dysk zewnętrzny faktycznie na zdjęcie itp. coś zrzucić porobić, pobawić się, i tak później na jakiś dysk do cold backupu żeby nie stracić 

Ja bym wolał nowy z gwarancją producenta (o ile jest to faktycznie nowy sprzęt z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Apple), niż używkę z "gwarancją" kogoś, kto handluje używanym sprzętem, nawet kosztem nieco niższej wydajności. Przy Twoich zastosowaniach ten Air i tak będzie miał zapas mocy. Wentylator rzadko kiedy będzie miał tutaj zauważalne znaczenie. A dysk - cóż, owszem, 256GB to dość niewiele.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 119 postów
Napisano 22 lipca 2025 - 18:39

Rozważ nowy Air M4 16GB/512GB. Wyjdzie ponad 5k, ale na pewno, któryś ze sklepów oferuje raty 0%, a będziesz miał super sprzęt na długo. 256GB to mało, nawet jeżeli planujesz się wspomagać zewnętrznym dyskiem.

#7 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 18:53

Bardzo dziękuję Ci za pomoc i sugestię, przemyślę to jeszcze na spokojnie, jeszcze się zastanowię czy faktycznie brać nowy, droższy, tańszy, używany, nowy. Dziękuję Ci bardzo za pomoc.

Rozważ nowy Air M4 16GB/512GB. Wyjdzie ponad 5k, ale na pewno, któryś ze sklepów oferuje raty 0%, a będziesz miał super sprzęt na długo. 256GB to mało, nawet jeżeli planujesz się wspomagać zewnętrznym dyskiem.

#8 domowik

domowik
  • 78 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 19:16

+1. Kup sobie nowy MacBook Air. Ewentualnie używaną świeżynkę z m3. Dołożysz te 500 i będziesz miał spokój, a do Twoich potrzeb wystarczy z nawiązką. Nowego Aira spokojnie kupisz za niecałe 1100 euro.

Użytkownik domowik edytował ten post 22 lipca 2025 - 19:17

#9 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 19:20

Zastanawiam się tylko jeszcze nad wersją PRO ale to już pewnie używany, czy nie lepiej jednak mieć ten wentylator

+1. Kup sobie nowy MacBook Air. Ewentualnie używaną świeżynkę z m3. Dołożysz te 500 i będziesz miał spokój, a do Twoich potrzeb wystarczy z nawiązką. Nowego Aira spokojnie kupisz za niecałe 1100 euro.

#10 Blue

Blue
  • 584 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 22 lipca 2025 - 20:46

A czym chcesz ten wentylator rozkręcić? 99% czasu się nawet nie włączy...

#11 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2025 - 21:22

Ok, znalazem w xkom https://www.x-kom.pl...ml#Specyfikacja za 5k 

#12 MuchaTropiciel

MuchaTropiciel
  • 13 postów

Napisano 23 lipca 2025 - 10:16

Jeśli juz wspominasz M1 pro 16 cali to zamiast uzywanego za 3500 wzialbym taki, ale nowy za 5500. Jesli 2k piechotą nie chodzą to tym bardziej 3,5k za uzywany sprzet z moim zdaniem watpliwym serwisem w przypadku awarii.

air 4 z 16 i 512 to rakieta na lata.

#13 domowik

domowik
  • 78 postów

Napisano 23 lipca 2025 - 15:39

Zastanawiam się tylko jeszcze nad wersją PRO ale to już pewnie używany, czy nie lepiej jednak mieć ten wentylator

PRO ma inne zalety, niż wentylator. A włączył się raz, jak odpalilem Cyberpunka. Przy wideo, zdjęciach na Air M2 nie było żadnych problemów, a w M3 pro wentylator też nie pracuje. PRO ma też wady, w porównaniu do Air, jak choćby masa i grubość. 

I jeszcze jedna ważna rzecz. Jeżeli nie będziesz podłączał zewnętrznego monitora, dobrze się zastanów nad wersją 13".

Użytkownik domowik edytował ten post 23 lipca 2025 - 15:40

#14 krizu4

krizu4
  • 20 postów

Napisano 28 lipca 2025 - 08:09

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wybrałem tego Air M4/16GB/512/Mac OS Północ 10R GPU, jestem zadowolony, wypad w góry już był super działa, cały wyjazd trzymała bateria bez ładowania, super przerabia się zdjęcia, praca na drugim monitorze też bardzo fajnie, jestem miło zaskoczony działaniem. Teraz zostaje kwestia konfiguracji, zabawy, wrzucę jeszcze jakąś wirtualkę no i niech działa jak najdłużej  :D

Użytkownik krizu4 edytował ten post 28 lipca 2025 - 08:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych