Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro A2442 M1 Pro 16GB 512SSD 14, dobry wybór na 2025r?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 17:59

Cześć, planuję zakup mojego pierwszego MacBooka i mam pewien dylemat.
Zastanawiam się nad używanym MacBookiem Pro A2442 z M1 Pro, 16 GB RAM i dyskiem 512 GB SSD, w cenie ok. 3400 zł, z 2-letnią gwarancją. Bateria ma 85% kondycji i 250 cykli. Nie chciałbym trafić na sprzęt z ukrytymi problemami i się zrazić na starcie.

Budżet to właśnie okolice 3400 zł. MacBook będzie używany głównie w domu i pracy (VPN, przeglądanie, zabawa z macOS, nauka systemu). Czasami też programuję. Niedawno kupiłem aparat, więc chciałbym trochę pobawić się grafiką – obróbka zdjęć, montaż filmików, ale czysto hobbystycznie.

Czy moglibyście doradzić, czy ten Pro to dobry wybór, czy może lepiej rozważyć nowego MacBooka Air 13.6” z 2024 roku, M2, 16 GB RAM, ale tylko 256 GB SSD za ok. 3700 zł w sklepie? Niestety, ten dysk wydaje mi się trochę za mały. Zależy mi, żeby sprzęt posłużył mi przez najbliższe 3–4 lata.

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi i pomoc!
Pozdrawiam!

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5111 posts
Posted Yesterday, 18:10

No to zdecyduj się. To:

Zastanawiam się nad używanym 

Czy to?

Nie chciałbym trafić na sprzęt z ukrytymi problemami 

Przecież nikt z nas nie powie Ci, czy używany egzemplarz, który masz na oku ma jakieś ukryte wady, czy nie.

Ogólnie MB Pro z procesorem M1 Pro mimo upływu czasu, to wciąż bardzo wydajna maszyna, sam używam tej samej generacji (choć w nieco mocniejszej wersji Max) m. in. do edycji wideo i nie mam zamiaru w najbliższym czasie wymieniać, przynajmniej dopóki jest wspierany przez Apple.

Ale ryzyko związane z zakupem używanego sprzętu oszacuj sobie sam. Nie ma na to obiektywnej metody.

#3 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 18:14

Bardziej chodzilo mi żeby w tej cenie kupić sprzęt który będzie mial max wydajność za tą cenę, jeśli tamten i tak jest na gwarancji (oczywiście pytanie co ona dokladnie zawiera), rozumiem że wydajnościowo lepiej wypadnie ten M1 Pro, dodatkowo ma wentylatory i większy dysk.

No to zdecyduj się. To:

Czy to?

Przecież nikt z nas nie powie Ci, czy używany egzemplarz, który masz na oku ma jakieś ukryte wady, czy nie.

Ogólnie MB Pro z procesorem M1 Pro mimo upływu czasu, to wciąż bardzo wydajna maszyna, sam używam tej samej generacji (choć w nieco mocniejszej wersji Max) m. in. do edycji wideo i nie mam zamiaru w najbliższym czasie wymieniać, przynajmniej dopóki jest wspierany przez Apple.

Ale ryzyko związane z zakupem używanego sprzętu oszacuj sobie sam. Nie ma na to obiektywnej metody.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5111 posts
Posted Yesterday, 18:25

Ja bym wolał nowy z gwarancją producenta (o ile jest to faktycznie nowy sprzęt z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Apple), niż używkę z "gwarancją" kogoś, kto handluje używanym sprzętem, nawet kosztem nieco niższej wydajności. Przy Twoich zastosowaniach ten Air i tak będzie miał zapas mocy. Wentylator rzadko kiedy będzie miał tutaj zauważalne znaczenie. A dysk - cóż, owszem, 256GB to dość niewiele.

#5 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 18:32

https://www.mediaexp...c-1#topVariants

Myślalem nad tym, dodatkowo dysk zewnętrzny faktycznie na zdjęcie itp. coś zrzucić porobić, pobawić się, i tak później na jakiś dysk do cold backupu żeby nie stracić 

Ja bym wolał nowy z gwarancją producenta (o ile jest to faktycznie nowy sprzęt z oficjalnej dystrybucji z gwarancją Apple), niż używkę z "gwarancją" kogoś, kto handluje używanym sprzętem, nawet kosztem nieco niższej wydajności. Przy Twoich zastosowaniach ten Air i tak będzie miał zapas mocy. Wentylator rzadko kiedy będzie miał tutaj zauważalne znaczenie. A dysk - cóż, owszem, 256GB to dość niewiele.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5111 posts
Posted Yesterday, 18:39

Rozważ nowy Air M4 16GB/512GB. Wyjdzie ponad 5k, ale na pewno, któryś ze sklepów oferuje raty 0%, a będziesz miał super sprzęt na długo. 256GB to mało, nawet jeżeli planujesz się wspomagać zewnętrznym dyskiem.

#7 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 18:53

Bardzo dziękuję Ci za pomoc i sugestię, przemyślę to jeszcze na spokojnie, jeszcze się zastanowię czy faktycznie brać nowy, droższy, tańszy, używany, nowy. Dziękuję Ci bardzo za pomoc.

Rozważ nowy Air M4 16GB/512GB. Wyjdzie ponad 5k, ale na pewno, któryś ze sklepów oferuje raty 0%, a będziesz miał super sprzęt na długo. 256GB to mało, nawet jeżeli planujesz się wspomagać zewnętrznym dyskiem.

#8 domowik

domowik
  • 74 posts

Posted Yesterday, 19:16

+1. Kup sobie nowy MacBook Air. Ewentualnie używaną świeżynkę z m3. Dołożysz te 500 i będziesz miał spokój, a do Twoich potrzeb wystarczy z nawiązką. Nowego Aira spokojnie kupisz za niecałe 1100 euro.

Edited by domowik, Yesterday, 19:17.

#9 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 19:20

Zastanawiam się tylko jeszcze nad wersją PRO ale to już pewnie używany, czy nie lepiej jednak mieć ten wentylator

+1. Kup sobie nowy MacBook Air. Ewentualnie używaną świeżynkę z m3. Dołożysz te 500 i będziesz miał spokój, a do Twoich potrzeb wystarczy z nawiązką. Nowego Aira spokojnie kupisz za niecałe 1100 euro.

#10 Blue

Blue
  • 584 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted Yesterday, 20:46

A czym chcesz ten wentylator rozkręcić? 99% czasu się nawet nie włączy...

#11 krizu4

krizu4
  • 19 posts

Posted Yesterday, 21:22

Ok, znalazem w xkom https://www.x-kom.pl...ml#Specyfikacja za 5k 

2 user(s) are reading this topic

1 members, 1 guests, 0 anonymous users

krizu4