Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyszukiwarka w finder dziwnie wyszukuje pliki mp3 w katalogu

Najlepsza odpowiedź Czarucho , 11 lipca 2025 - 19:59

"nazwa: nie daj" - działa, dziękuję. Myślałem również żeby w razie czego usunąć metadane/tagi pozostawiając tylko nazwę/tytuł.

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Czarucho

Czarucho
  • 7 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 17:50

Witajcie. 

W tym miesiącu przesiadłem się z systemów windows. Macbook działa naprawdę fajnie lecz nie rozumiem wyszukiwarki w tym sprzęcie Macbook air m4 - najnowszy system 15.5). Dokładnie chodzi mi o wyszukiwanie plików mp3 w folderze (w opcjach mam właczoną funkcję ,,wyszukiwania w folderze''). Główna lupka w finderze wyszukuje mi błędnie plik na przykładzie zrzutu możecie zobaczyć że wyszukuje nie wiadomo co ? Natomiast jeśli wcisnę command F i mam ustawione wyszukiwanie po nazwie i zawartości - wyszukuje mi prawidłowo. Czy to jest błąd systemowy czy da sie ustawić główna lupkę aby wyszukiwała tak jak funkcja command F z ustawieniami wyszukiwania?

Od nie dawna jestem użytkownikiem macbooka wiec nie mam pojęcia czy to jest normalne czy może robię jakiś błąd.

Zrzuty parzdstawiajace zaistniałą sytuację. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Załączone pliki

#2 DanielF

DanielF
  • 5 766 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 11 lipca 2025 - 18:17

Zapomniałeś, że wyszukiwarka szuka również w tagach plików mp3 - w 1 przypadku masz wyszukiwanie tylko w nazwie pliku, a w drugim sprawdzane są również tagi i inne właściwości plików.

Fallout ...war, war never changes...

#3 Czarucho

Czarucho
  • 7 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 18:27

Rozumiem, da się to jakoś ustawić aby ta główna wyszukiwała tylko po nazwie/tytule pliku ? 

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano 11 lipca 2025 - 19:27

Rozumiem, da się to jakoś ustawić aby ta główna wyszukiwała tylko po nazwie/tytule pliku ? 

Po command-F masz możliwość wyszukiwania według najprzeróżniejszych kryteriów. Także po filename. Lupka to taka uproszczona wersja i szuka po tym, co uważa za stosowne. Nie konfiguruje się tego.

muGDnV5.png

#5 Czarucho

Czarucho
  • 7 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 19:43

Pisałem o command F co pokazałem na screan-ie, jedynie żywiłem nadzieję, że jest możliwość ustawienia głównej lupki aby domyślnie tak wyszukiwała.  

Dziękuję za pomoc.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano 11 lipca 2025 - 19:53

jedynie żywiłem nadzieję, że jest możliwość ustawienia głównej lupki aby domyślnie tak wyszukiwała.  

Możesz wpisać w pole szukaczki np: 

filename:nie daj

I osiągniesz podobny efekt. Z zastrzeżeniem, że ja mam ustawiony język angielski, nie wiem, czy w polskim zadziała też filename, czy jakieś tłumaczenie.

#7 Czarucho

Czarucho
  • 7 postów

Napisano 11 lipca 2025 - 19:59   Najlepsza odpowiedź

"nazwa: nie daj" - działa, dziękuję. Myślałem również żeby w razie czego usunąć metadane/tagi pozostawiając tylko nazwę/tytuł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych