Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro M4 podstawa czy M3 Pro rozbudowany

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 MuchaTropiciel

MuchaTropiciel
  • 11 posts

Posted Yesterday, 10:53

CO byście brali w przypadku 14 cali. Macbook pro m4 (bazowy) czy w tej samej cenie M3 pro 36gb i 1T dysk?

Z tego co mi się wydaje (moze blednie) m3 pro nie ma takich osiagow, ale ważnejsze w perpektywie kilku lat moze okazać się RAM i wielkosc dysku.

Uzywam biurowo, co jakis czas LR ale amatorsko, niektore programy gieldowe zaciagaja sporo danych do analizy. Co prawda odpowiedniki na widnwos nie drenuja ramu za bardzo, ale chyba warto miec zapas kosztem slabszego procesora, ktory i tak wydaje sie mocny (m3pro).

Moge doplacic do m4 pro z 24ram i 512gb, tylko nie wiem czy poczuje roznice, czy jest sens doplacac i te 24 RAM czy nie bedzie przymalo za kilka lat.

Kolejna sprawa 14 czy 16 cali. W Przypadku 16 brałbym najnowsze bazowy bo i tak osiagi ma swietne. Tylko pytanie do osob majacych 14 cali - nie brakuje ekranu, czy wszystko jest czytelne ? Mialem Lenovo 14 cali i musialem sprzedac, bo czcionki, ikony, ogolnie wszystko bylo za małe, moj wzrok sie strasznie meczyl. Zakladam ze to kwestia rozdzielczosci i proporcji ekranu. Powiekszanie czcionek ikon itp nie wychodzilo dobrze, kiepskie skalowanie.

Czy w przypadku macbook 14 nie ma takiego problemu? Czytelnosc bedzie jak w przypadku 16 calowego?

W domu laptopa podpinam i tak do 27 4k, nie jest to moze duzy ekran ale poki co mi starczy.

#2 domowik

domowik
  • 72 posts

Posted Yesterday, 14:39

Wziąłbym m3 pro, zamiast podstawki m4. Ale nie brałbym 14, a 16. Dwa cale różnicy to przepaść, dla mnie jest różnica znacząca nawet między air15, a 16. Na korzyść tej drugiej. Poza tym większa bateria i lepsze głośniki. Ale jeśli idzie o ekran i jego skalowanie, to na Twoim miejscu poszedłbym do sklepu , poklikał i sprawdził. To jest kwestia uznania. A nie parametry techniczne, typu procek, ram etc. gdzie wiadomo, więcej -lepiej.

Edited by domowik, Yesterday, 14:45.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1896 posts

Posted Yesterday, 16:49

Mały do noszenia, duży do patrzenia. Mi starcza mały, bo cała praca na monitorze zewnętrznym, a bez tylko notatki na spotkaniach. Nie wiem jak u Ciebie. A w ogóle do Twoich zastosowań Air m2 w podstawowej wersji to już luks (choć oczywiście ekran, głośniki, chłodzenie pro są nie do pogardzenia). Kompromisowo - mały M4 24/512 a resztę wydać na lody. 

• cooper69 likes this

#4 maragast

maragast
  • 129 posts

Posted Today, 09:29

Kompromisowo - mały M4 24/512 a resztę wydać na lody. 

Ale przecież napisał, że w ten samej ma do wyboru M3 Pro 36gb i 1T dysk.

Czy przy takim wyborze jest jakikolwiek sens brać bazowy M4 poza faktem nowszego procesora?

Czy podstawowy M4 jest wydajniejszy niż M3 Pro to nie jestem pewien - wydaje mi się, że oba procesory są porównywalne ale nawet jeśli sam procesor jest ciut wydajniejszy to już Mac z M3 Pro i 36gb ram z pewnością będzie wydajniejszy niż podstawowy M4 z 16gb ram. Nie mówiąc o tym, że MacBook Pro z M3 Pro ma lepsze chłodzenia (dwa wentylatory) niż zwykłe M4 (tylko jeden wentylator) to też warto wziąć pod uwagę.

​Acha - jaką wersję procesora ma ten rozważany M3 Pro? Bo były dwie wersje tych procesorów: 11 core CPU i 14 core GPU oraz 12 core CPU i 18 core GPU.

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1896 posts

Posted Today, 09:55

W Geekbench  single core i multicore M4 bije "chudego" M3 Pro, a nieznacznie ustępuje pełnemu w multi. W grafice wygrywają M3 Pro. No i oczywiście dysk 1TB i 36GB RAM to bardzo miłe dodatki. Między podstawowym Pro 14 a tym M3 (widzę taką promocję) bym się nie wahał i brał M3 do pracy stacjonarnej. Ale M3pro zarówno krócej pojedzie na baterii jak i ciut więcej waży. Moja myśl jest inna - dla wspomnianych zadań Air M4 podstawowy jest bardziej niż OK, a 24/512 to luks. W tym drugim przypadku różnica wynosi 200 kulek lodów w drogiej lodziarni a 300 w taniej. 

#6 MuchaTropiciel

MuchaTropiciel
  • 11 posts

Posted Today, 11:31

W testach jest przewaga zwyklego m4 w stosunku do m3 pro ale w multi juz niekoniecznie lub niewiele. Dla moich zastosowań zakladam że bedzie bez znaczenia.

Bardzo chciałbym 16 pro m4 bo duży, kosmos wydajnośc, a jesli ekran 14 bedzie wsytarczajacy rozważe m3 pro 11/12 rdzeni (w testach niewielka ronica co mnie zdziwilo, przynajmniej to co widzialem) lub m4 pro 24/512. Odrzucam pro 14 bazowe z uwagi na jeden wiatrak, ma być cicho :).

Wole pro w stosunku to air bo ma lepsze chlodzenie, odswiezanie, glosniki,batterie. Chce miec zapas bo na kilka lat, dostaje szalu jak sie cos zacina czy zamula nawet na chwile... 

Bez macanka temat nie ro związania :) - dzisiaj wycieczka do sklepu.

Dzięki wielkie za komentarze :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users