Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OneDrive + Cryptomator (synchronizacja kilkudziesięciu GB) - czy są jakieś problemy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 mmarkii

mmarkii
  • 27 postów

Napisano 22 kwietnia 2025 - 19:46

Opcja 1:

Do osób które na MacOS używają do synchronizacji/backupu danych usługi OneDrive od MS - czy są jakieś problemy? W sensie czy gubi pliki, wiesza się etc?

Synchronizuje/backupuje w ten sposób kilkadziesiąt GB, łącznie ponad 100k plików.

Czy przechodząc z Windows na MacOS mam się w swojej sytuacji o coś martwić, zwracać na coś uwagę?

Czy będzie to śmigać tak jak na Windows?

Opcja 2 - trudniejsza ;)

Czy używa ktoś z Państwa na MacOS OneDrive w połączeniu z Cryptomatorem (lokalne szyfrowanie plików przed wysłaniem do chmury).

Dodam że w OneDrive pliki trzymam w chmurze + zawsze lokalnie.

Użytkownik mmarkii edytował ten post 22 kwietnia 2025 - 19:51

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 891 postów
Napisano 22 kwietnia 2025 - 23:28

1. Ja mam OneDrive, synchronizuje sobie dzielnie dwa czy trzy magazyny zawartości. Działa, nie ma problemów. Korzysta z systemowych API do synchronizacji plików, integruje się ładnie z Finderem. Czy identycznie jak na Windows to nie wiem, już z rok z tego cudownego inaczej systemu nie korzystam na codzień, ale jest generalnie dosyć podobnie. 

2. Pojęcia nie mam, pierwsze słyszę o takiej aplikacji. Jak mam potrzebę szyfrować ekstra to z obrazów DMG korzystam. Jakby co, to w iCloud Drive też można trzymać end to end szyfrowane, ale trzeba sobie dodatkowo to włączyć. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych