Stoję przed wyborem pierwszego MacBooka. W oko wpadły mi oferty na Macbooka pro M1 Pro 32gb ram 1tb 16” lub MacBook Pro m2pro 16gb ram 1tb 16”.
Zależy mi na przede wszystkim tym ekranie skąd koniecznie 16”. Chcę mieć też minimum 1tb dysku. Jednakże jest to mój pierwszy MacBook i będę się dopiero uczyć tego systemu to nie chcę inwestować w najnowszą wersję m4 a wersji m3pro w takiej konfiguracji nie mogę znaleźć na rynku w ciekawych pieniądzach.
Do czego ma mi służyć? Głównie net, praca biurowa, ewentualnie może jakieś gierki. Zatem nic poważnego. Mimo to nie chce Air nawet 15”. Wrażenie na mnie zrobiła wersja pro 16” więc jest to priorytet.
Czego się obawiam? Bateria i wsparcie Apple. Oczywiście obie oferty to nowe MacBooki. Jednakże m1pro jest z 2021 zatem bateria jest znacznie dłużej głęboko rozładowana bo zakładam, że to są jakieś leżaki magazynowe.
M2pro jest z początku 2023 i zapewne też baterie ma rozładowaną już ze względu na długie magazynowanie ale jednak to trochę krócej niż m1pro.
Druga sprawa- wsparcie Apple. Zakładam, że M2pro otrzyma dłuższe wsparcie pod postacią możliwości aktualizacji do nowszych OS. Pytanie o ile. Ale tego nikt nie wie.
Kolejna sprawa to port hdmi, w M2pro jest hdmi 2.1 a m1pro hdmi 2.0. Nie wiem na ile jest to istotna różnica, jak bardzo zauważalna.
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i pomoc w wyborze.
Użytkownik Czelz edytował ten post 22 kwietnia 2025 - 09:56