Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozdzielenie programów między monitory

Najlepsza odpowiedź winmaciek , 22 kwietnia 2025 - 11:44

Zakładam, że chodzi o pasek zadań. Na Macu dock jest zawsze jeden, okno aplikacji jest przypisane do danego ekranu. Jeśli zminimalizujesz, a następnie klikniesz w Docku, to ono wróci tam, gdzie było wcześniej. 

Nawiązując do poprzednich wątków, mimo wszystko zalecam jednak poczytanie/zapoznanie się z filozofią pracy na Macu, a nie przenoszenia przyzwyczajeń z Windows. Dużo rzeczy jest rozwiązanych inaczej (moim zdaniem lepiej) i czasem pchanie się na siłę w Windowsowe klimaty prowadzi do kwadratury koła.  

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 22 kwietnia 2025 - 07:56

Pracuję z dwoma monitorami.

W Windows widziałem dwa paski i mogłem przypisać sobie takie ich zachowanie, że widziałem który program jest gdzie otwarty/zminimalizowany.

Jak uzyskać podobny efekt ma Mac i ułatwić sobie pracę na więcej niż jednym monitorze?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 22 kwietnia 2025 - 11:44   Najlepsza odpowiedź

Zakładam, że chodzi o pasek zadań. Na Macu dock jest zawsze jeden, okno aplikacji jest przypisane do danego ekranu. Jeśli zminimalizujesz, a następnie klikniesz w Docku, to ono wróci tam, gdzie było wcześniej. 

Nawiązując do poprzednich wątków, mimo wszystko zalecam jednak poczytanie/zapoznanie się z filozofią pracy na Macu, a nie przenoszenia przyzwyczajeń z Windows. Dużo rzeczy jest rozwiązanych inaczej (moim zdaniem lepiej) i czasem pchanie się na siłę w Windowsowe klimaty prowadzi do kwadratury koła.  

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 22 kwietnia 2025 - 17:42

Wydaje mi sie, że właśnie się zapoznaję. 

Z firmy dostałem Maca, ładowarkę i myszkę Asusa na BT

Jak czegoś nie wiem to google a jak google nie pomga, to forum.

OK, dzięki za info. Funkcjonalności paska z Windows zatem brak, szkoda... 

Na plus nie ma też konieczności siedzenia obok giazdka z prądem - coś za coś.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 22 kwietnia 2025 - 23:19

Czy ja wiem czy szkoda, Dock + menubar na macOS to moim zdaniem lepsze combo niż pasek zadań. Szczególnie w odsłonie z Windows 11, która w domyślnych ustawieniach jest gwałtem na ergonomii, a w niedomyślnych też nie powala. 

#5 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 23 kwietnia 2025 - 07:22

Czy ja wiem czy szkoda, Dock + menubar na macOS to moim zdaniem lepsze combo niż pasek zadań. Szczególnie w odsłonie z Windows 11, która w domyślnych ustawieniach jest gwałtem na ergonomii, a w niedomyślnych też nie powala. 

Hmmm... nie wiem. W11 mam na wszystkich kompiterach w domu i nie ma problemu.

Mnie pasek z opisami co na nim jest (nawet jak okna nie widać) różny dla każdego monitora bardzo odpowiadał. Teraz, niestety najpierw muszę wyświtlic zawartość desktopów a potem kliknąć w okno, które chce widzieć na górze. W Windows po prostu klikałem okno.

A co to ten "menubar" w Twojej nomenklaturze? Może jakiejś wygodniej opcji zarzadzania dużą ilością otwartych okien nie widzę?

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 23 kwietnia 2025 - 07:42

Menu bar (inaczej pasek menu) to to, co rozciąga się przy górnej krawędzi ekranu. Ikonki aplikacji działających w tle i widocznych w prawej części paska menu to tradycyjnie menulety (ale raczej dłużsi stażem użytkownicy to kojarzą jeśli w ogóle w dzisiejszych czasach). 

Do zarządzania oknami używamy Docka, Exposé i Mission Control. Część ogarniana z Docka to kliknięcie na ikonę aplikacji, przenosi jej wszystkie okna na wierzch. Dodatkowe kliknięcie na ikonę daje (między innymi) listę otwartych okien danej aplikacji. Exposé umożliwia pokazanie wszystkich okien jednej aplikacji. Mission Control to rozwinięcie Exposé, gdzie widać wszystkie okna wszystkich aplikacji i można zarządzać sobie z jego poziomu wirtualnymi biurkami (tzw. Spaces). 

Do tego dochodzą skróty klawiszowe. Pomijając te do Exposé i Mission Control mamy również ⌘+~ do przełączania się między oknami danej aplikacji oraz ⌘+Tab do przełączania się między aplikacjami. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych