Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacMini M1 - problem z partycjonowaniem dysku

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 mikekrk

mikekrk
  • 67 posts

Posted 19 April 2025 - 07:36

Mam problem, kupiłem od kogoś z allegro maca mini M1 1TB | 16GB. Ale ktoś tam coś instalował i porąbał coś w partycjach. Niestety nie robiłem tego nigdy na macOS i nie wiem jak się zabrać. 

Poczytałem trochę przewodników ale wiadomo, w sieci jedno a życie drugie.

Opis przypadku:

Podczas uruchamiania recovery zawsze wychodzi mi instalacja macOS Ventura. Pobrałem sobie Sequoie, zrobiłem pendrive zgodnie z poradnikem na stronie apple. Startuję kompa (trzymam Power do pojawienia się ekranu Install MacOS Sequoia | Opcje), wybieram instalkę Sequoi i... nie mam opcji by wybrać narzędzia dyskowego żeby popartycjonować dysk a system chce się instalować na 65GB partycji. Narzędzie dyskowe mogę wywołać tylko tak, że jak instalka ruszy daję anuluj i wtedy mam okno takie jak w pełnym recovery mode. Uruchamiam Narzędzie dyskowe, rozwijam wszystkie dyski, klikam ten główny, daję wyczyść i ... Nie możesz wyczyścić tego dysku bo jest na nim uruchomiony proces (kernel) - czyli tak jakby załadował się z dysku a nie z pendrive. Jednym razem przy takiej operacji - wszystko tak samo - dostałem komunikat czy chcę wymazać tego maca i owszem, wymazał ale przywrócił do Ventury. :/ 

Gdy zaś zainstaluję tą Sequoie na tym 65GB kawałku i uruchomię dyskutil, to na liście dyskó mam 952GB free space, tylko w narzedziu dyskowym go nic a nic nie widać.

Co potrzebuję:

zainstalować Sequoie tak by przy recovoery to ona się pojawiła i była na całym dysku jedna partycja 1TB

Proszę o jasne wskazówki, krok po kroku jak dla laika, co jak gdzie. Bo potrzebuję tego kompa na już a nie mogę czekać do wtorku by go do serwisu zanieść. 

Może ktoś z Krakowa jest i chciałby pomóc? $

Dziękuję i mam nadzieje, że temat nie wyląduje w koszu. 

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted Today, 07:01

Jak możesz zrobić recovery do Ventury i w trakcie uporządkować dysk, to przecież upgrade dalej do nowego systemu będzie prostym I automatycznym krokiem. 

2 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Google (1)