Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14" M2 Pro (16gb ramu) VS MacBook Pro 14" M3 Pro (36gb ramu)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 maragast

maragast
  • 122 postów

Napisano 18 kwietnia 2025 - 21:21

Hejka

Obecnie mam MacBook Pro 14" z M2 Pro (12-core CPU, 19-core GPU, 16 GB ram, 1 TB), z którego jestem bardzo zadowolony ale ponieważ na lantre.pl jest fajna promocja na MacBook Pro 14" z M3 Pro (12-core CPU, 18-core GPU, 36 GB ram, 1 TB) to zacząłem zastanawiać się nad zmianą ze względu na dużo większą ilość pamięci ram.

Osobną kwestią pozostaje fakt, czy rzeczywiście potrzebuje więcej ramu?

Jak włączam monitor aktywności to mam następujące dane:

Pamięć fizyczna: 16 GB

Pamięć użyta 14,00 GB

Pliki w pamięci podręcznej: 2,29 GB

Pamięć wymiany 1,14 GB

Jak zacząłem sprawdzać to wykorzystanie pamięci to kolor miałem zielony ale po jakimś czasie zrobił się żółty.

Zastanawiam się czy dobrze czytam te dane - czy to chodzi o to, że obecnie Mac wykorzystuje całą pamięć? Czy Pamięć użytą, pliki w pamięci podręcznej i pamięć wymiany mam do siebie dodać, żeby wyszło mi faktyczne zużycie pamięci?

Bo jeśli dobrze interpretuje ten zapis to obecnie Mac wykorzystuje całą pamięć więc przyda się jej większa ilość - podpowiedzcie czy dobrze to interpretuje czy się mylę?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 060 postów
Napisano wczoraj, 12:47

Oczywiście 36GB jest o wiele bardziej przyszłościowe, niż 16GB, tu nie ma co dywagować. Obecnie używasz pamięci na styk, w jeszcze akceptowalnym zakresie. Te 1,14GB swapa to nie jakiś dramat i prawdopodobnie, po przesiadce nie odczujesz natychmiastowego, istotnego przyspieszenia. Ale z biegiem czasu i wzrostem zasobów wykorzystywanych przez kolejne wersje systemów i aplikacji, będzie to coraz bardziej istotne. Więc, jeśli możesz wymienić, nie inwestując przesadnie dużo (sam musisz ocenić, co to znaczy, jak Ci w tym nie pomogę), to warto rozważyć.

#3 maragast

maragast
  • 122 postów

Napisano wczoraj, 18:38

Na pewno planuje wymianę na odświeżony model z Oledem czyli prawdopodobnie jesień 2025 roku, albo przy opóźnieniu wiosna 2026 - czyli kwestia półtora roku lub dwóch lat.
Zastanawiam się właśnie czy mój model pod kątem zużycia RAMu wystarczy na te dwa lata.

Ewentualnie jakbym teraz wymienił Maca na ten z większą ilością RAMu to z zakupem wersji z Oledem mógłbym poczekać do trzech lat aż poszczególne modele trochę potanieją.

#4 maragast

maragast
  • 122 postów

Napisano wczoraj, 23:05

Pomyliłem daty - model z Oledem prawdopodobnie na jesień 2026 lub w przypadku opóźnień na wiosnę 2027 ale niestety na tym forum z jakiegoś powodu nie można edytować postów więc muszę dopisać kolejny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych