Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dyski zewnętrzne raz widoczne w systemie, a raz nie.

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Lewand

Lewand
  • 9 posts

Posted 15 April 2025 - 20:29

Od dłuższego czasu borykam się z bardzo upierdliwym problemem. Otóż do mojego Maca mini M4 mam podłączone dwa zewnętrzne dyski przez HUB USB. Jeden przeznaczony jest na zbieranie danych natomiast drugi służy do TM. I tutaj pojawia się problem. Po kolejnym uruchomieniu Mini moje dyski nie są widoczne. Resetowałem już pamięć NVRAM i PRAM. Czasami ten reset pomagał, ale w większości przypadków nie. Pisząc ten tekst żaden z tych dysków nie jest widoczny Finderze i nawet w Narzędziach dyskowych. Dodam, że HUB ma swoje zasilanie. Ponadto mam wyłączone usypianie dysków w Ustawieniach systemowych. Zainstalowałem także dodatkowe oprogramowanie WD i tam wyłączyłem opcję usypiania dysku jak był widoczny w systemie. Wygląda to tak jakby dyski pojawiały się w systemie jak im pasuje. Szukałem już rozwiązania w sieci, ale niestety nic. Może ktoś na forum ma jakieś rozwiązanie?

#2 MiL

MiL
  • 1486 posts
Posted 16 April 2025 - 10:00

Odłącz jeden i sprawdź, może hub nie dostarcza tyle prądu ile powinien. Podłącz też dysk bezpośrednio do komputera.

Może być też problem z kablem, który nie łączy.

#3 Lewand

Lewand
  • 9 posts

Posted Yesterday, 15:10

Sprawdziłem huba i jest wszystko ok. Przewody również są ok, ale zamówiłem nowe z USB-C. Jak przyjdą to zobaczę jak sytuacja będzie się kształtowała. Ostatnim razem wystarczyło, że uruchomiłem system ponownie i dyski ożyły. Zaznaczam, że nie dotykałem żadnego z nich. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users