O mały włos popełniłbym pomyłkę i kupił starego grata ( iMac 27") lecz koledzy odradzili mi ten zakup i poradzili kupno Tego tytułowego maca. Jestem nim zachwycony bo działa szybko i prawie ma podobną procedurę jak mój stary i nieaktualizowany już sprzęt. Ich porady pozwoliły mi przebrnąć przez pierwsze ustawienia i instalacje. Na razie daję radę. Trochę mam kłopot z "Gimpem" bo ściągnąłem nową wersję a ta jest zagmatwana i różni się od poprzednio posiadanej. Myślę jednak, że albo ją opanuje albo odinstaluje i poszukam gdzieś tej starszej. Jako kamerki internetowej używam iPhone XR i w sposób bezprzewodowy łączy się on z komputerem. Dołożyłem od razu dysk zewnętrzny SSD 1 TB, huba i "grabera (do nagrywania A/V) ale nadal występuję poślizg fonii względem wizji przy nagrywaniu dłuższych filmów tak samo jak na istarym komputerze. To pewnie wina tego "grawera"? Jeśli by ktoś z kolegów miał jakieś rozwiązanie w tym względzie to byłbym bardzo wdzięczny za Pradę. Mikrofonu zewnętrznego jeszcze nie testowałem ale w opisie jest wzmianka, żeż wyjścia słuchawkowego jest wejście na mikrofon. Nie wiem jednak jakie tam tricki są zastosowane bo tych "Jack'ów min" jest tyle odmian i rodzajów, że głowa mała. Pewnie znów "Apple" wymyśliło jakieś swoje rozwiązanie i trzeba będzie kupić oryginalne słuchawki z mikrofonem? Porządny mikrofon to pewnie dopiero przez USB da się podłączyć?
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję kolegom: WojtekWojtek, Blue" i Moderatorom Globalnym "winmaciek" i "Mikołaj Maciejko", za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość.