Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wieszający się Final Cut Pro

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Fantyna

Fantyna
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted Yesterday, 15:32

Pisałam już o tym problemie w paru wątkach, ale postanowiłam stworzyć odrębny temat, może to pomoże jakoś usystematyzować różne informacje w sprawie. Zaczynając ode początku: 

1 - na dysku zewnętrznym San Disc, który miał ok. 600 Gb wolnego miejsca zgrałam surówkę (ok. 270 Gb, pliki Pro Res  z kamery Sony aSiii + długie pliki audio: .wav), odpaliłam nową bibliotekę, wciągnęłam cały materiał i stworzyłam proxy i podczas edycji 1 projektu (na timeline są 2 pliki proxy, każdy po ok. 9' z 2 kamer + 2 ścieżki audio .wav), nie da się pracować - FC wiesza się co 5", nie da się montować, program lagguje się nie tylko na video, ale też audio! DOkładnie rok temu robiłam niemal identyczny projekt, z podobną ilością surówki i podobne projekty z 2 kamer po ok. 10' każdy i wszystko śmigało - to wszystko dzieje się dokładnie tak samo z tym projektem na 2 różnych dyskach, na które skopiowałam bibliotekę i surówkę 

2 - wiele osób powiedziało, że prawdopodobnie chodzi o to, że nowe wersje Final zostały zoptymalizowane pod nowe procesory i prawdopodobnie to jest przyczyna, że na moim kompie z 2018 właśnie FCPX przestaje działać...

3 - ale włączyłam inny dysk, z jeszcze starszym projektem - co prawda tu są ujęcia na tylko 1 timeline (1 kamera jakby), ale jest też grafika, 2x audio wav. Projekt na timeline jest krótszy - ma ok. 2', ale w tej bibliotece jest event z z 10 starymi projektami (każdy to film na timeline po ok. 2-3) i wszystko śmiga!!! 

4 - UWAGA i to jest hit: na jednym z dwóch pierwszych dysków, gdzie mam zawieszającą się bibliotekę i projekt, mam też inny projekt, do którego surówka zajmuje ok. 140 Gb i projekcie, na timelinie wszystko działa idealnie! 

Nie mam niestety zachowanej biblioteki i projektu lustrzanego z 2024, więc nie mogę porównać 1 do 1.

Czy jednak - skoro z innego dysku działa dobrze oraz inny projekt w in. bibliotece na tym samym dysku działa dobrze - to może być jednak kwestia: 

- surówki: plików z kamery lub audio (to byłoby straszne, nie nagram jeszcze raz konferencji!)

- dysku, na którym została zgrana surówka i stworzona biblioteka 

- plików cache w FCPX?!  - ktoś mi to też zasugerował - jak te pliki usunąć, gdzie je znaleźć, aby nie pousuwać czegoś istotnego?  

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!!!

Nie mam raczej dodatkowych pluginów w FCPX, nie używam po prostu. 

Sprzęt: MacBook Pro 2018, 16 Gb RAM, Sequoia 15.4 

#2 Blue

Blue
  • 568 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted Yesterday, 18:18

Montowałem Multicam na minimum 4 kamery + overlaye wszelkiego rodzaju na MacBook 13 cali z 2014 roku na intelu z grafiką intel w 4K i to BEZ proxy. Z 8GB ram. Krótki przerywnik podczas przesiadki na coś lepszego i ze zdziwieniem stwierdziłem, że śmigało aż miło. Sukcesem był pewnie też szybki dysk na dane. Ten laptop co masz jest już leciwy i jego wsparcie dobiega końca. A jak nie miał "spa" czyli czyszczenia i wymiany past to będzie coraz gorzej działać wydajnościowo. Przesiadka na cokolwiek z procesorem serii M1-M4 to będzie niebo a ziemia w pracy w FCP. Ale to nie oznacza, że FCP na tym aktualnym laptopie nie będzie działać. Jak widzisz - działa. To nie jest zły sprzęt.

Mamy problem tylko z jednym projektem. Załóż nową bibliotekę (Library) na jakimś szybkim (ale innym) dysku i spróbuj tam to zaimportować i zobaczyć jak to działa BEZ proxy na początek.

Pokaż też ustawienia projektu oraz format (kontener, kodek, parametry) każdego rodzaju źródeł jakie używasz.

Używasz dodatkowych urządzeń - np. jakiś DAC do dźwięku lub wirtualne urządzenia do dźwięku (np agregowane)?

#3 Fantyna

Fantyna
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted Yesterday, 20:13

Mój laptop miał czyszczenie past i "spa" ok. 10 miesięcy temu. Nie używam żadnych dodatkowych urządzeń - jedynie dysku zewnętrznego, na którym inna biblioteka i inny projekt z nagraniami w tych samych formatach działa bez problemu. 

#4 Blue

Blue
  • 568 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted Today, 17:13

Ok, ale nie odpisałaś na całość - co to są dokładnie za pliki i jak się to zachowa na nowej bibliotece bez proxy?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users