Witam kolegów i liczę na solidną poradę. Obecnie jestem użytkownikiem "iMac (27-inch, Late 2013)" z oprogramowaniem Catalina wersja 10.15.7 i grafiką NVIDIA GeForce GTX 775M 2 GB . Od jakiegoś czasu padają mi aplikacje bo "firma" nie udziela już wsparcia dla tych roczników. Zmuszony jestem do zakupu jakiegoś komputera do użytku codziennego oraz obróbki zdjęć i filmów. Nie ukrywam, że przyzwyczaiłem się do dużego ekranu, wygodnego dla mnie bo nie muszę używać okularów. Jak wiadomo w tym rozmiarze są już tylko używki a mniejsze z podobnymi parametrami są okropnie drogie. Znalazłem taką ofertę i chociaż nie jest ona do końca przeze mnie wymarzoną to roczna gwarancja i możliwość jej przedłużenia na kolejne 2 za 700,- zł, wydają się kuszącą okazją. Proszę o opinię i porady w tej sprawie.

Czy używka Mac 27" to dobry wybór?
Posted 28 March 2025 - 07:55
Posted 28 March 2025 - 08:10
Od jakiegoś czasu padają mi aplikacje bo "firma" nie udziela już wsparcia dla tych roczników. [...]
Skoro Twoim problemem jest kończące się wsparcie, to skąd pomysł, że kupno kolejnego Maka na Intelu w jakikolwiek sposób miałoby ten problem rozwiązać? Nie, to nie jest dobry wybór. Dobrym wyborem za porównywalne, albo i mniejsze pieniądze będzie nowy Mini M4 + zewnętrzny monitor + ewentualnie zewnętrzny SSD. Będzie drastycznie szybszy i będzie długo wspierany. I dodatkowo na normalnej gwarancji producenta, bez żadnych dodatkowych opłat.
A jak się po wielu latach ten Mini zestarzeje, to go wymienisz, a monitor i cała reszta zostaną. Sam używam monitorów, które przeżyły kilka wymian komputerów. A nie wymieniam ich często.
Posted 28 March 2025 - 09:05
Dzięki Mikołaju za odzew. Następnego komputera to ja już nie dożyję chyba ale pomysł mam taki bo wg. informacji ten komputer ma nowsze oprogramowanie (Sonoma) które powinno "wytrzymać" z 8 lat (?). Są też oferty szybszych, tańszych i z mocniejszą grafiką komputerów ale mają starsze oprogramowania i tego się obawiam.
Posted 28 March 2025 - 10:41
To staroć za kupę kasy. Podstawowe mini M4 refurbished z Apple to 2500 PLN (nowy 3000). Za resztę kupisz mega monitor (5k) i dysk SSD TB4.
Geegkench:
Single core - 3797 mini, 1624 iMac I9 2019
Multicore - 14600 mini, 7680 iMac I9 2019
Problemem jest sam Intel. Można się obawiać, że oprogramowanie, nawet jak będzie na Sonomę, nie będzie na Intela. Bierz Mini, jak chcesz w większym RAM i do tego fajny ekran. Jak chcesz na długo to najlepsze rozwiązanie.
Edited by WojtekWojtek, 28 March 2025 - 10:49.
Posted 28 March 2025 - 11:02
Dzięki Wojtku. Zastanowię się. Jeszcze myślę o jakimś składaku. Z podobnymi parametrami, bez monitora poniżej 5-ciu tyś.
Posted 28 March 2025 - 12:08
Są też oferty szybszych, tańszych i z mocniejszą grafiką komputerów ale mają starsze oprogramowania i tego się obawiam.
Zarówno ja, jak i potem Wojtek, daliśmy Ci propozycję szybszego, tańszego, zdecydowanie mocniejszego komputera z NAJNOWSZYM oprogramowaniem, który będzie na pewno wspierany dłużej niż cokolwiek na Intelu. Zarówno przez Apple, jak i dostawców oprogramowania.
Ta oferta 6-letniego komputera za 10kPLN jest jakaś totalnie absurdalna.
Jeszcze myślę o jakimś składaku. Z podobnymi parametrami, bez monitora poniżej 5-ciu tyś
Żaden, absolutnie żaden składak w tym przedziale cenowym nie zbliży się wydajnością do Mini M4. Ten miniak to jest obecnie najlepszy sprzęt stacjonarny, jaki można kupić za takie, relatywnie nieduże pieniądze. Nie tylko w świecie Apple.
- WojtekWojtek likes this
Posted 28 March 2025 - 13:59
Jeszcze raz BARDZO dziękuję. Jestem prawie zdecydowany kupić "Miniego".
Posted Yesterday, 21:39
Komputerek jest już u mnie. Zdecydowałem się na Mac mini 4M. Męczę się z nim bo to jednak jest inne rozmieszczenie większości funkcji i stopniowo daję radę ale jednego nie potrafię rozwiązać. Mam zbyt cichy głos w głośnikach monitora, który jest podłączony kablem HDMI. Oba suwaki są już ustawione do końca na max a głos jest taki ok. 10%. Ledwie się da coś zrozumieć. Drugi problem to taki, że nie działa ani kamerka ani mikrofon monitora. Muszę chyba dokupić i dodatkowo "hub'a" bo wejść zaczyna brakować. Na razie jako monitor podłączyłem OTV 55". Może są jakieś "patenty" aby te problemy jakoś obejść? Zapytam jeszcze nieśmiało - czy aby w tym urządzeniu nie ma czasem wejścia mikrofonowego? Może to słuchawkowe jest przełączane na mikrofon?
Tak wyglądają suwaki:
Posted Yesterday, 22:12
Ale przecież wyjście masz ustawione nie na monitor a wbudowane głośniki maca.... Na hdmi pewnie nie będziesz mieć suwaków - w samym monitorze reguluje się dźwięk.
Posted Yesterday, 23:16
Nie sądzę, żeby wyjście słuchawkowe przełączało się na mikrofon – najlepiej mieć mikrofon na USB jak ktoś potrzebuje.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted Today, 04:54
Ale przecież wyjście masz ustawione nie na monitor a wbudowane głośniki maca.... Na hdmi pewnie nie będziesz mieć suwaków - w samym monitorze reguluje się dźwięk.
Dzięki, już działa.
Nie sądzę, żeby wyjście słuchawkowe przełączało się na mikrofon – najlepiej mieć mikrofon na USB jak ktoś potrzebuje.
Niestety, tak myślałem. Trzeba będzie jednak kupić "huba" bo tych wejść nie za wiele jest. Na razie mysz i klawiaturę wykorzystuję ze starego maca (bezprzewodowe) ale to i tak nie za wiele tych wolnych gniazd pozostanie. Pamięć zewnętrzna, mikrofon, kamerka, CD... Nie wiem też czy są mikrofony i kamerki z wtyczkami usb-c czy trzeba jakieś przejściówki dokupić? A może stację dokującą kupić?
Dzięki za pomoc. Ciężko się uczyć samemu nowego komputera na starość. Wasza pomoc jest dla mnie wybawieniem.
Edited by Preskaler, Today, 06:02.
Posted Today, 09:24
Strona Apple mówi tak:Nie sądzę, żeby wyjście słuchawkowe przełączało się na mikrofon – najlepiej mieć mikrofon na USB jak ktoś potrzebuje.
„3.5 mm headphone jack: Plug in stereo headphones or speakers to experience high-quality sound while listening to music or watching movies. Or plug in an analog headset with a built-in mono microphone to make audio and video calls.”
https://support.appl...nd video calls.
Z tego wynika, że jeśli podłączyć słuchawki z mikrofonem ze złączem jack TRRS, to mikrofon będzie działać. Niestety nie mam jak sprawdzić.
- winmaciek likes this
Posted Today, 09:28
Kamerka z USB-C to nie problem (moja ma np. gniazdo USB-C i można zmieniać kable). Natomiast jeśli monitor ma kamerkę i mikrofon, to on wymaga podłączenia USB, żeby to działało. Samo HDMI nie załatwia sprawy. Ale jak monitor ma kamerę, to praktycznie na pewno ma jakiś wbudowany hub (dostępne porty USB A lub C do kolejnych urządzeń). Ja mam monitor podłączony USB-C (może twój też to ma), a kamerę, mikrofon i głośniki podłączone do monitora - więc jeden port USB-C w komputerze załatwia wszystko.
Jaki masz monitor?
Uwaga - jak chcesz i możesz podłączyć monitor przez USB-C (albo choćby same akcesoria przez monitor) to musisz mieć właściwy kabel USB-C. Taki do ładowania telefonu nie załatwia sprawy. Albo kabel dostarczony z monitorem albo dobrej jakości kabel thunderbolt 4.
Posted Today, 16:45
Objechałem sklepy w moim mieście i niestety, kamerki nie ma aby współpracowała z mac'kiem. Kupiłem natomiast Dysk SSD 1 T, mysz, huba i klawiaturę orać przejściówki USC/USB-C. Wszystko działa O.K.
.....
Z tego wynika, że jeśli podłączyć słuchawki z mikrofonem ze złączem jack TRRS, to mikrofon będzie działać. Niestety nie mam jak sprawdzić.
No to jakieś światełko się w tunelu zaświeciło.
Dzięki Mikołaju. Będę kombinował. Już nawet myślałem o kupnie st. dokującej ale to jednak duży koszt.
.....
Jaki masz monitor?
Uwaga - jak chcesz i możesz podłączyć monitor przez USB-C (albo choćby same akcesoria przez monitor) to musisz mieć właściwy kabel USB-C. Taki do ładowania telefonu nie załatwia sprawy. Albo kabel dostarczony z monitorem albo dobrej jakości kabel thunderbolt 4.
Niestety, monitorem jest na razie OTV Samsung 55/8000 ) i ma wejścia USB dla mediów. Chociaż musi mieć też wyjścia bo przecież nagrywałem programy na dyskach (HD i pendrive). Tylko nie wiem czy z kamerki i mikrofonu da się puścić sygnały do tego USB? Jest to leciwy sprzęt ale mocno wypasiony. Chociaż dobiega 20 lat to posiada już Smart TV i inne "wodotryski". Aktualnie ogarniam mac'a co raz bardziejj i będę teraz instalował potrzebne programy. Zainstalowałem już WchtsApp (na razie bez A/V) ale działa. Działa świetnie (szybko) bo np w iMovie biblioteka ładuję się błyskawicznie w porównaniu z starym myciem. Miałem trochę zgryzu bo ustawiłem sobie rozdzielczość ekranu 1920x960 i nie miałem górnego paska. Coś mnie jednak tknęło i jak kursorem wjechałem pod górną ramkę to otworzyło się okno z menu. Zmniejszyłem rozdzielczość do 1920x800 i wszystko ładnie jest widoczne. Tak teraz wygląda pulpit:
Jeszcze muszę pokombinować bo nie działa mi prawy przycisk myszy ale to później bo są ważniejsze sprawy.
Dziękuję Wam za pomoc i porady. Co raz bardziej przekonuję się, że za połowę pieniędzy mam sprzęt o niebo lepszy.
Posted Today, 17:38
Ok, jak to telewizor z kamerą to inna sprawa, jego USB mają inne cele. Monitory mają kamerki do użycia przez USB, zaś telewizor dla własnych aplikacji.
Jednak kamerki z USB-a będą działały z makiem, rozumiem, że wyklepać nie było żadnych. Ja byłem zadowolony z logitecha c920 a obecnie mam Obsbot mini 2 i ta jest świetna. Jeśli masz iPhone z obecnie wspieranym systemem to będzie on działał jako kamerka podłączony USB albo do tej samej sieci WiFi i będzie lepsza kamerką niż praktycznie wszystkie normalne kamerki. Tylko w trakcie uruchamiania musi być ustawiony nieruchomo jak kamerka i będzie do wybrania na liście kamer np. W Meet.
Posted Today, 18:08
Coś mi mówiło, że OTV to "odbiornik telewizyjny". No to tamta kamera zdecydowanie nie jest przeznaczona do pracy z komputerem, a porty usb służą do podpięcia nośników danych.
W takim przypadku kamera na usb - praktycznie dowolna będzie działać z makiem, chociaż warto to potwierdzić przed zakupem. Albo zamówić online i zwrócić w ciagu 14 dni jak nie będzie działać.
Dźwięk to mikrofon na usb lub po prostu słuchawki z mikrofonem - te mogą być też na usb, ale na mini-jack (4 pin) też powinno śmigać.
Posted Today, 18:56
Wiele kamer ma mikrofon.
Posted Today, 19:41
Szkoda, że tego starego mac'a nie da się wykorzystać jako monitora. Na razie muszę się zadowolić tym telewizorem. Kiedyś tak się oznaczało telewizory OTV, OR - odbiorniki radiowe a OTVC - telewizory kolorowe, MGTV - magnetowidy. Sprawdziłem jeszcze tę kamerkę w OTV i sygnał z niej nie idzie do USB. Do USB idzie jedynie sygnał a anteny. Na ekranie nakłada się okno z kamerki na widok pulpitu ale przez USB widać tylko pulpit. Z kamerą coś pomyślę. Mam iPhone'a XR, mam też starą lustrzankę. Telefon niby służy do czegoś innego i nieporęcznie byłoby go uziemić na stojaku. Może jakiś starszy się nada? Mam też kilka innych kamer (np. samochodowe, lupa elektroniczna itp. ale nie mam do nich sterowników i Mac ich nie widzi. Nie widzi ich także laptop z Windowsem. Pokombinuję coś. Fajnie by było użyć taką kamerkę z wymienną optyką. Myślę o tej lustrzance, tylko czy Mac będzie z nią współpracował? Gdzieś poszukam instalkę, może tam będą też takie do maca? Na razie zainstalowałem GIMP-a i muszę się go nauczyć bo miałem do tej pory uboższą wersję. Ta nowa jest podobna to nie powinno być kłopotu. Muszę doinstalować jeszcze inne programy aby można było swobodnie pracować. Teraz siedzę 3 m od ekranu i mogę swobodnie czytać, to co piszę, bez okularów. O to mi właśnie chodziło. Przy ekranie 27" odległość musiała być ok. 1 m.
Posted Today, 19:43
Wiele kamer ma mikrofon.
Wręcz bym powiedział, że większość kamer ma mikrofon. Jakość dźwięku z takiej kamery/mikrofonu jest dość przeciętna, ale dogadać się da. Lepszy dźwięk będzie ze słuchawek z mikrofonem na pałąku. Takie z USB będą działać na pewno. Każde, ale jednak polecam jakieś w miarę markowe, bo te najtańsze, marketowe paskudnie zbierają dźwięk. Analogowe z jackiem TRRS prawdopodobnie też zadziałają, chociaż tu trzeba uważać, bo są zdaje się 2 standardy połączenia mikrofonu: OTMP i CTIA. Szczegóły doczytasz tutaj: https://pl.wikipedia.../Jack_(wtyczka). Chyba, że potrzebujesz mikrofonu do poważniejszych zastosowań, typu muzyka, podcasty, itp. Ale to zupełnie inny temat i inne rozwiązania.
I tak, jak wcześniej pisano, praktycznie każda współczesna kamerka "internetowa" USB będzie współpracowała z Makiem. Sprzedawcy w Twoich sklepach raczej nie mieli pojęcia, o czym mówią, albo w ogóle nie mieli żadnych kamerek w ofercie.
Podłączanie starych lustrzanek jest możliwe, ale często wymaga dodatkowego, nietaniego sprzętu do przechwytywania wideo albo rzeźbienia z softem udostępnianym przez producenta, który rzadko kiedy bezproblemowo działa. W amatorskich zastosowaniach nie polecam. Za dużo babrania się.
Znowu - zależy jaka jakość jest dla Ciebie akceptowalna. Ergo, o jakich zastosowaniach mówimy. Bo do conf calla to nie ma co się za bardzo napinać. I tak najlepsze efekty uzyskuje się nie za pomocą wypasionej kamery, tylko w pierwszej kolejności oświetleniem i zadbaniem o tło.
Posted Today, 19:51
Jakieś kamerki mieli a nawet jeden znajomy chciał mi taką sprzedać na "Wu-zet-kę" tylko warunek był taki, ze muszę zapłacić gotówką a jeśli nie będzie działać to mogę ją zwrócić. Nie miałem gotówki a sklep za chwilę zamykali, więc zakup odłożyłem ale może to i lepiej bo wydaje mi się, że z tą lustrzanką będzie lepszy obraz a i dźwięk można z mikrofonu zewnętrznego włączyć do aparatu.
Posted Today, 19:59
wydaje mi się, że z tą lustrzanką będzie lepszy obraz a i dźwięk można z mikrofonu zewnętrznego włączyć do aparatu.
Nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się, że się na tym pomyśle przejedziesz. To nie jest aż takie proste, jak może Ci się wydawać.
4 user(s) are reading this topic
3 members, 1 guests, 0 anonymous users
-
Preskaler, Mikołaj Maciejko, gregin