Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP M4 Pro 12/16 24GB 512GB vs. MBP M4 Pro 14/20 24GB 1TB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 marchpol

marchpol
  • 37 postów

Napisano 21 marca 2025 - 20:29

Co myślicie o takim wyborze?

Obecnie mam MBP M1. Potrzebuję mocniejszego laptopa, ale też bez przesady. Oprócz klasycznego biurowego użytkowania, dość często edytuję zdjęcia RAW w Lightroom Classic. Zdarza mi się też edytować filmy z kamery GoPro w FHD lub 4k.

Co do dysku, to oczywiście przydałby się większy, czyli 1TB (taki mam obecnie, zajęty w ok. 60%), ale mam dwa dyski zewnętrzne SSD po 4TB i na nich planuję trzymać wszystkie zdjęcia zarządzane z poziomu biblioteki Lightrooma (wewnętrzny dysk 1TB i tak byłby za mały). Pewnie, że lepiej byłoby mieć zapas, ale nie wiem, czy nie byłoby to nadmiarowe.

Nie mam pojęcia, czy różnicę w liczbie rdzeni w ogóle bym zauważył. Choć oczywiście 14/20 wygląda lepiej, niż 12/14 i... daje wewnętrzny spokój. ;)

Nie wiem też, czy LC korzysta bardziej z rdzeni, czy z RAM-u. Co do RAM-u, to w tych konfiguracjach, jeśli nie 24GB, musiałoby być 48GB, a wtedy kasa robi się masakryczna...

Różnica cenowa między dwoma rozważanymi opcjami to 11500/9600-10000, czyli 1500-1900 zł. Sporo, niestety.

Poradźcie proszę!

Użytkownik marchpol edytował ten post 21 marca 2025 - 21:26

#2 maragast

maragast
  • 118 postów

Napisano 25 marca 2025 - 12:59

A może M3 Pro z 36gb ram ? Na lantre.pl są fajne promocje - wydajność trochę mniejsza ale oszczędzasz na cenie (zresztą tej różnicy pewnie nawet nie odczujesz, ramu też powinno Ci starczyć).

Przykładowo wersja:

- z M3 PRO 11-CORE CPU + 14-CORE GPU / 36GB RAM / 1TB SSD jest za 9999zł

https://lantre.pl/ap...3-r1-d1-us.html

- z  M3 PRO 12-CORE CPU + 18-CORE GPU / 36GB RAM / 1TB SSD jest za 10999zł

https://lantre.pl/ap...rx43-r1-us.html

Ja  rok temu kupiłem na lantre MacBooka Pro z M2 Pro i szczerze polecam ten sklep.

Użytkownik maragast edytował ten post 25 marca 2025 - 13:00

#3 marchpol

marchpol
  • 37 postów

Napisano 26 marca 2025 - 11:13

Tak, z pewnością opcja z M3 Pro też jest jakimś rozwiązaniem.
Odwieczny dylemat - czy lepiej nieco gorszy (starszy) procesor i mniej rdzeni CPU i GPU, ale więcej RAM-u, czy odwrotnie…
Cenowo wychodzi podobnie.
Nie wiem niestety, jak te różnice praktycznie przełożyłyby się na pracę w Lightroom Classic.
Dzięki za podpowiedź, choć chyba pozostanę przy pierwotnych opcjach, bo jakoś M4 Pro już mi się w głowie zakorzenił… ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych