Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jakość zdjęcie Iphone 14pro VS 13pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 jaromarcin

jaromarcin
  • 5 postów

Napisano wczoraj, 20:22

Witam,

Dzisiaj porównałem w takich samych warunkach zdjęcia z iphona 13pro vs 14pro. 13 wypada lepiej nie potrafie stwierdzic dlaczego lub co mam źle ustawionego w 14. Bardzo proszę o podpowiedzi. 

Próbowałem na kilka sposób zawsze na 14 pro wieksze ziarno..problem z ostrością (telefon na gwarancji nigdy nie rozbierany). 

Próbowałem robic w Maks JPEG i Maks PRORAW i to samo :( 

Załączone pliki

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 003 postów
Napisano wczoraj, 20:35

Jak chcesz, żebyśmy mogli zobaczyć, jak to faktycznie wygląda, to udostępnij gdzieś oryginały i wrzuć linki, do pobrania bo z miniaturek, które mają po 150 kb niewiele zobaczymy. I zadbaj, żeby te pliki miały pełen EXIF, żeby można było porównać ustawienia. 

#3 jaromarcin

jaromarcin
  • 5 postów

Napisano wczoraj, 20:59

Jak chcesz, żebyśmy mogli zobaczyć, jak to faktycznie wygląda, to udostępnij gdzieś oryginały i wrzuć linki, do pobrania bo z miniaturek, które mają po 150 kb niewiele zobaczymy. I zadbaj, żeby te pliki miały pełen EXIF, żeby można było porównać ustawienia. 

Witam, 

Dzieki za szybką odpowiedz. Ma to sens :) 

Dodaje linki (Dajcie znać czy o to chodziło i czy działa): 

https://www.szybkiplik.pl/ULtRtM2aen

https://www.szybkiplik.pl/j2u3c8LxCm

#4 chrobro

chrobro
  • 172 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano wczoraj, 22:51

Aparaty to jedyny powód dlaczego nie zmieniłem nadal na nowszy model i zostaje przy 13pro. Mają mniejszą przesłonę. Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografie ale typ zdjęć jakie robię robi istotną różnicę. Od modelu 14 w górę przesłony są większe, dodali MPix-ele.

#5 jaromarcin

jaromarcin
  • 5 postów

Napisano wczoraj, 23:16

Aparaty to jedyny powód dlaczego nie zmieniłem nadal na nowszy model i zostaje przy 13pro. Mają mniejszą przesłonę. Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografie ale typ zdjęć jakie robię robi istotną różnicę. Od modelu 14 w górę przesłony są większe, dodali MPix-ele.

nie jestem pewny co masz na myśli ponieaż tak zwiekszyli na głównym aparacie z 12 na 48 pozwole sobie przytoczyc cytat z jednej z recenzji aparatu:

"a zdjęcia robione aparatem głównym i teleobiektywem – nawet 2x lepsze (odniesieniem jest iPhone 13 Pro). Matryca w nowym modelu jest o 65% większa niż w iPhonie 13 Pro."

#6 crux

crux
  • 47 postów

Napisano dziś, 07:34

Witam,

Dzisiaj porównałem w takich samych warunkach zdjęcia z iphona 13pro vs 14pro. 13 wypada lepiej nie potrafie stwierdzic dlaczego lub co mam źle ustawionego w 14. Bardzo proszę o podpowiedzi. 

Próbowałem na kilka sposób zawsze na 14 pro wieksze ziarno..problem z ostrością (telefon na gwarancji nigdy nie rozbierany). 

Próbowałem robic w Maks JPEG i Maks PRORAW i to samo :(

Niewielka różnica między 13 Pro a kolejnymi modelami to główny powód, że ciągle zostaję z 13 Pro. Tutaj masz ślepy test (można samemu zrobić go sobie na tym filmie) 13 Pro vs 14 Pro vs 15 Pro gdzie u mnie generalnie 15 Pro wygrał (z 13 Pro o bardzo niewiele poza zdjęciami nocnymi) z oboma starszymi modelami, ale w tym teście 14 Pro był zdecydowanie na końcu: https://youtu.be/gb4...ZO45kYci_cHQOaB Tak więc raczej nic nie zrobisz, ale mimo to te zdjęcia nie są jakieś dużo gorsze. 

Apple iPhone 13 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2

Samsung Galaxy S23 / Garmin Epix 2 / Garmin Edge 1040

#7 MC_

MC_
  • 6 936 postów

Napisano dziś, 07:34

Ciekawy jestem co oznacza, że zdjęcia są "nawet 2x lepsze".

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 003 postów
Napisano dziś, 07:46

Ciekawy jestem co oznacza, że zdjęcia są "nawet 2x lepsze".

Mniej więcej tyle samo, co "książki napisane za pomocą wbudowanej klawiatury najnowszego MacBooka są 7/4 razy lepsze od pisanych na poprzednim modelu".  ;)

#9 jaromarcin

jaromarcin
  • 5 postów

Napisano dziś, 08:02

czyli co waszym zdaniem wszystko ok?

#10 MC_

MC_
  • 6 936 postów

Napisano dziś, 08:11

A co ma być nie ok? Przy idiotycznym porównywaniu zdjęć w przybliżeniu 200% widać jak dla mnie niewielką przewagę 14. Więcej szczegółów w cieniach i światłach.

Oba zdjęcia jak na telefon i robione w pomieszczeniu są ok.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 003 postów
Napisano dziś, 08:22

Różnice są subtelne. Zdjęcie z 14 wykonane jest przy większym ISO, co może się delikatnie przekładać na szumy i ostrość. Z tego powodu widok za oknem jest miejscami bardziej prześwietlony. Scena ma bardzo dużą rozpiętość tonalną, nie ma co liczyć na cuda. Jak się będzie przez lupę oglądać piksele, to różne artefakty się zobaczy. Ale nie na tym polega jakość zdjęć.

#12 jaromarcin

jaromarcin
  • 5 postów

Napisano dziś, 15:09

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi :). Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych