NIe jestem pewien, czy dział właściwy - wydaje mi się jednak, że problem dotyczy działania systemu, a nie konkretnej aplikacji.
Mam ustawionych kilka aplikacji w ramach "rzeczy i rozszerzeń otwieranych podczas logowania" - wiadomo, są programy "domyślne", których na pewno będę używał, kiedy siadam do pracy, więc uruchamiają się przy włączeniu komputera. Poczta, kalendarz…
Jedną z aplikacji "otwieranych podczas logowania" jest systemowy kalkulator, bo często zdarza się, że muszę coś na szybko policzyć. I tu od aktualizacji systemu do wersji 15 dzieje się rzecz dziwna. Otóż:
- kalkulator JEST na liście autostartu,
- kalkulator URUCHAMIA się przy starcie komputera (widać go w docku, jest włączony, działa),
- ale po jakimś czasie "znika". Jest wyłączony. Ja go nie wyłączam (nawet gdybym raz zrobił to przypadkiem / niechcący, to przecież nie za każdym razem) - ale on "się wyłącza", tak, jakby aplikacja nie używana przez jakiś czas automatycznie się wyłączała. Nigdy nie udało mi się złapać momentu, kiedy to następuje (siadam do pracy, nie siedzę wpatrując się w kalkulator i czekając, kiedy się wyłączy…) - zauważam to w momencie, kiedy chcę coś policzyć, a tego drania nie ma.
Co ciekawe, kiedy w takiej sytuacji ponownie uruchomię kalkulator - później już się nie wyłącza.
Ma ktoś pomysł, o co może chodzić?
Mac mini jak w podpisie, Sequoia 15.3.1
Edited by janhalb, 27 February 2025 - 10:04.