Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Krótki test porównawczy Apple Watch Ultra vs Garmin Epix 2 w kontekście Triathlonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 crux

crux
  • 46 postów

Napisano wczoraj, 23:46

Apple Watch Ultra vs Garmin Epix 2 (oraz Garmin Fenix 7) - Krótkie porównanie pod sport tj. Triathlon

• Dla wyjaśnienia, ww. Epix 2 i Fenix 7 to te same zegarki. Różnice to: Wyświetlacz (AMOLED vs MIP), rozdzielczość ekranu (416x416 vs 260x260), bateria (z AOD 6 dni vs 18 dni, bez AOD 16 dni vs 18 dni). Procesor, czujnik HR i GPS, waga, materiały itp. te same.
  • Wyglądu Ultra i Epix 2 nie porównywałem gdyż to kwestia gustu. Epix ma zbliżony wygląd do klasycznego zegarka, okrągłą kopertę. Wg mnie oba zegarki tj. Ultra i Epix / Fenix są bardzo ładne.
  • Ultra ma opcję esim a więc i rozmowę przez zegarek. Kompletnie mnie to nie interesuje więc pomijam to w porównaniu. Po to nie zabieram telefonu na treningi biegowe aby nikt mi nie przeszkadzał ;) Podobnie ze sterowaniem aparatem telefonu za pomocą zegarka... sprawdziłem, działa, nigdy nie skorzystam ;) Dodam również, że bez problemu Ultra sparował się z miernikiem mocy (Assioma Duo) oraz paskem HR (Garmin HRM Pro+) co w kwestii sportu jest istotne.
  • Nie porównywałem zegarków przy jeździe na rowerze gdyż od tego mam Garmin Edge 1040. Nie porównuję również jakości GPS, w obu działa bdb.

Owe porównanie miałem napisać po dłuższym testowaniu / używaniu, ale uznałem, że może czegoś nie dostrzegam, umyka i i najwyżej podpowiecie, wywiąże się ewentualna dyskusja itp. Stąd opis po tygodniu testowania Ultra.

Na korzyść Ultra:

1. Dużo wyższa prędkość oraz płynność (np. scrollowanie) działania;

2. Dużo lepsza jakość ekranu mimo... niższej ilości pikseli na cal (326 ppi vs 452 ppi), siatka aplikacji jest świetnym pomysłem. Ale niestety czytelność menu... więcej w zaletach Epix. Z jakością stosowanego wyświetlacza zdecydowanie Ultra;

3. Większy wyświetlacz o 38% (o 19% od Fenix 8 w tej samej obudowie) przy podobnej wielkości koperty obu zegarków;

4. Czytelniejsze powiadomienia (jednak takie same ograniczenie długości treści np. meila) oraz zdjęcia w wiadomościach / meilach (w Garmin zdjęcia tylko w połączeniu z androidem);

5. Słuchawki (Airpods Pro 2) same łącza się z urządzeniem, które mam przy sobie. Aby połączyć się z Garmin, musiałem najpierw wyłączyć bluetooth w tablecie i telefonie (bo z nimi łączył się od razu) lub wyjąć słuchawki z etui poza domem gdzie nie było innych urządzeń lub wyjść z domu gdzie słuchawki stracą zasięg do urządzeń Apple i połączą się z Garmin;

6. Wyraźnie lepsza jakość muzyki (Spotify na obu, korzystałem z Airpods Pro 2). Do tego Ultra rozpoznaje gdy zaczynam mówić i automatycznie wycisza muzykę (podobnie jak iphone), nie reaguje na "sapanie" w trakcie biegu więc bdb;

7. Słuchanie Spotify z prostym wskazaniem z poziomu zegarka urządzenia do słuchania a więc telefon, zegarek (słuchawki), komputer (Windows) czy np. amplituner. Przy Garminie łączyłem się niezależnie tj. ręcznie włączając aplikację Spotify a do tego czasami (rzadko) był problem z odtwarzaniem kolejnej piosenki (przerywany dźwięk), potrzebne było naciśnięcie pauzy w słuchawkach i i jej wyłączenie czego nie miałem na innych słuchawkach np. Huawei Freebuds 4i;

8. Dużo lepszy odczyt HR z nadgarstka (w trakcie biegu, w wodzie średnio) w porównaniu do Garmin Epix 2 (Garmin Epix 2 Pro oraz Fenix 8 mają lepszy czujnik HR wg testów, ale nie porównywałem). Co prawda bardzo rzadko zapominam zabrać ze sobą paska, ale uważam, że taki odczyt HR z nadgarstka w Ultra za plus;

9. Blokuje się (wymaga kodu) gdy nie jest na ręce a więc nie widać treści powiadomień jak sobie gdzieś leży, w Garmin wszystkie powiadomienia są widoczne;

10. Ładowanie bezprzewodowe bardzo ok (w Garmin rozwiązanie jest przedpotopowe);

11. Pierwszy zegarek w którym mogę spać, nie wkurza mnie na ręce w takim stopniu jak Garminy tj. m.in Fenix 3 HR, Fenix 6X czy Epix 2. Kwestia indywidualna, ale jednak.

12. Płatności działają o wiele lepiej. PIN do zegarka wpisuję zakładając zegarek na rękę lub odblokowuje się w towarzystwie telefonu. W Garmin trzeba było wejść z opcje szybkiego wybory, znaleźć kartę, wpisać dopiero PIN (menu obrotowe, niewygodne) i wtedy przyłożyć zegarek do czytnika. W Ultra dwa kliknięcia i tyle.

Na korzyść Epix:

1. Fantastyczna wbudowana aplikacja treningowa synchronizowana z Garmin Connect gdzie mogę sprawdzić wszystkie dane z treningu na komputerze, telefonie czy również sporo w samym zegarku. Planowanie robię na telefonie ustawiając dokładnie rodzaje akcentów / interwałów, przerwy automatyczne tj. na czas, dystans lub na kliknięcie Lap. W Ultra chyba będę skazany na zakup WorkOutDoors skoro tak wszyscy to polecają bo wbudowana Workout... wtedy zobaczymy. Owszem da się zaplanować trening w zegarku a nie w telefonie, ale jest to niewygodne. Dziwi mnie, że nie mogę sobie zaplanować treningu na telefonie lub tablecie i wrzucić do zegarka jak np. skonfigurowanych tarcz. Tak to właśnie działa w Garmin, w Ultra nie;

2. Pływanie w basenie: W Ultra brak możliwości kliknięcia lapa ("okrążenia") co absolutnie wyklucza zegarek Apple treningowo w basenie gdyż brak jest wskazań ile minęło czasu od zakończenia interwału. Inaczej trzeba pamiętać w której sekundzie/minucie skończyło dany akcent i klikać zatrzymanie treningu. Przy treningu np. 20x 25m przy przerwie 15 sekund i podobnych interwałowych gdzie długość przerwy ma kluczowe znaczenie jest to wykluczone, raczej wtedy człowiek wyłącza myślenie. Wyłączanie treningu równie idiotyczne - żadnego szybkiego wyłączania przyciskiem lecz cackanie przytrzymując 3 sekundy przycisk by pozbył się wilgoci. Dramat. Dystans oba zegarki liczą prawidłowo, niezależnie jakim stylem pływałem;

3. Dużo czytelniejsze menu w Garmin przede wszystkim wyboru treningów (5 na jednym ekranie, łatwość wyszukiwania podczas przewijania bardzo wysoka), ich opcji, personalizacji a także ogólnego menu opcji zegarka. W Ultra menu ustawień jak i aktywności wygląda fatalnie. Ledwo 2 aktywności sportowe na jednym ekranie, które się ostrożnie skroluje aby znaleźć właściwą aktywność - kombinowałem z wielkością czcionki czy jej pogrubianiem i wychodzi na to, że to kafelki menu są za wysokie a już wielkość kafelków treningowych to w ogóle pomyłka;

4. Bateria. Na papierze 6 dni Epix vs 2 dni Ultra z AOD a przy wyłączeniu sporej części funkcjonalności w Ultra ponoć da się zrobić 3-4 dni vs bezproblemowe 16 dni w Epix bez AOD. Wiedziałem o tej głównej wadzie więc nie ma co więcej komentować. U mnie przy dwóch treningach (basen + bieg do godziny z gps i muzyką) zegarek z AOD trzyma pełne 48h (po optymalizacji wg imagazin "W jaki sposób wydłużyć czas pracy w Apple Watch?") i ciągle zostaje 30% baterii. Jest to więcej niż się spodziewałem gdyż chciałem 2 pełne dni tj. od rana dnia pierwszego do wieczora dnia kolejnego. U mnie poziom baterii 30% to próg, którego staram się nie przekraczać, całkowite minimum to 20% np. w telefonie. Dzięki temu mój 13 Pro po ponad 3 latach ma ciągle niezłą baterię ze sprawnością 89%.

Tak patrzę na wszystkie plusy i minusy to okazuje się, że zdecydowanie muzyka jest dla mnie ważna (Ultra zyskuje) oraz Sport (Epix jest świetny). Z ostateczną opinią wstrzymam się. Wiosna tuż, tuż więc na pewno więcej kwestii się pojawi. Na razie zatrzymuję oba zegarki oczywiście :)

P.S.

Kupując na początku 2022 roku 13 Pro (po ponad pół roku testowania iOS w używanym iPhone 7) sądziłem, że nie bardzo potrzebuje inne sprzęty Apple. Pod koniec 2023 wpadły słuchawki z których jestem bardzo zadowolony. W zeszłym roku tablet co do którego miałem wątpliwości czy w ogóle potrzebuje a okazał się fantastycznym urządzeniem do filmów w hotelu czy samolocie, do przeglądania zdjęć z urlopów czy innych okazji, do przeglądania weekendowego sieci tj. artykuły itp., świetnie urządzenie. A teraz zegarek, który w ogóle miał być poza moim obszarem zainteresowania bo przecież ta bateria... a jednak, nie jest tak źle, ot trzeba się przyzwyczaić. W sumie wydałem na ww. 4 sprzęty dokładnie 11.000 PLN... chyba nie za dużo a wszystko nowe, ze sklepu bez zabawy w używane itp.

• Mikołaj Maciejko, ami_go i adamski.ab lubią to

Apple iPhone 13 Pro / Apple iPad Air 5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2

Samsung Galaxy S23 / Garmin Epix 2 / Garmin Edge 1040

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych