Apple Watch Ultra vs Garmin Epix 2 (oraz Garmin Fenix 7) - Krótkie porównanie pod sport tj. Triathlon
- Dla wyjaśnienia, ww. Epix 2 i Fenix 7 to te same zegarki. Różnice to: Wyświetlacz (AMOLED vs MIP), rozdzielczość ekranu (416x416 vs 260x260), bateria (z AOD 6 dni vs 18 dni, bez AOD 16 dni vs 18 dni). Procesor, czujnik HR i GPS, waga, materiały itp. te same.
- Wyglądu Ultra i Epix 2 nie porównywałem gdyż to kwestia gustu. Epix ma zbliżony wygląd do klasycznego zegarka, okrągłą kopertę. Wg mnie oba zegarki tj. Ultra i Epix / Fenix są bardzo ładne.
- Ultra ma opcję esim a więc i rozmowę przez zegarek. Kompletnie mnie to nie interesuje więc pomijam to w porównaniu. Po to nie zabieram telefonu na treningi biegowe aby nikt mi nie przeszkadzał
Podobnie ze sterowaniem aparatem telefonu za pomocą zegarka... sprawdziłem, działa, nigdy nie skorzystam
Dodam również, że bez problemu Ultra sparował się z miernikiem mocy (Assioma Duo) oraz paskem HR (Garmin HRM Pro+) co w kwestii sportu jest istotne.
- Nie porównywałem zegarków przy jeździe na rowerze gdyż od tego mam Garmin Edge 1040. Nie porównuję również jakości GPS, w obu działa bdb.
Owe porównanie miałem napisać po dłuższym testowaniu / używaniu, ale uznałem, że może czegoś nie dostrzegam, umyka i i najwyżej podpowiecie, wywiąże się ewentualna dyskusja itp. Stąd opis po tygodniu testowania Ultra.
Na korzyść Ultra:
-
Dużo wyższa prędkość oraz płynność (np. scrollowanie) działania;
-
Dużo lepsza jakość ekranu mimo... niższej ilości pikseli na cal (326 ppi vs 452 ppi), siatka aplikacji jest świetnym pomysłem. Ale niestety czytelność menu... więcej w zaletach Epix. Z jakością stosowanego wyświetlacza zdecydowanie Ultra;
-
Większy wyświetlacz o 38% (o 19% od Fenix 8 w tej samej obudowie) przy podobnej wielkości koperty obu zegarków;
-
Czytelniejsze powiadomienia (jednak takie same ograniczenie długości treści np. meila) oraz zdjęcia w wiadomościach / meilach (w Garmin zdjęcia tylko w połączeniu z androidem);
-
Słuchawki (Airpods Pro 2) same łącza się z urządzeniem, które mam przy sobie. Aby połączyć się z Garmin, musiałem najpierw wyłączyć bluetooth w tablecie i telefonie (bo z nimi łączył się od razu) lub wyjąć słuchawki z etui poza domem gdzie nie było innych urządzeń lub wyjść z domu gdzie słuchawki stracą zasięg do urządzeń Apple i połączą się z Garmin;
-
Wyraźnie lepsza jakość muzyki (Spotify na obu, korzystałem z Airpods Pro 2). Do tego Ultra rozpoznaje gdy zaczynam mówić i automatycznie wycisza muzykę (podobnie jak iphone), nie reaguje na "sapanie" w trakcie biegu więc bdb;
-
Słuchanie Spotify z prostym wskazaniem z poziomu zegarka urządzenia do słuchania a więc telefon, zegarek (słuchawki), komputer (Windows) czy np. amplituner. Przy Garminie łączyłem się niezależnie tj. ręcznie włączając aplikację Spotify a do tego czasami (rzadko) był problem z odtwarzaniem kolejnej piosenki (przerywany dźwięk), potrzebne było naciśnięcie pauzy w słuchawkach i i jej wyłączenie czego nie miałem na innych słuchawkach np. Huawei Freebuds 4i;
-
Dużo lepszy odczyt HR z nadgarstka (w trakcie biegu, w wodzie średnio) w porównaniu do Garmin Epix 2 (Garmin Epix 2 Pro oraz Fenix 8 mają lepszy czujnik HR wg testów, ale nie porównywałem). Co prawda bardzo rzadko zapominam zabrać ze sobą paska, ale uważam, że taki odczyt HR z nadgarstka w Ultra za plus;
-
Blokuje się (wymaga kodu) gdy nie jest na ręce a więc nie widać treści powiadomień jak sobie gdzieś leży, w Garmin wszystkie powiadomienia są widoczne;
-
Ładowanie bezprzewodowe bardzo ok (w Garmin rozwiązanie jest przedpotopowe);
-
Pierwszy zegarek w którym mogę spać, nie wkurza mnie na ręce w takim stopniu jak Garminy tj. m.in Fenix 3 HR, Fenix 6X czy Epix 2. Kwestia indywidualna, ale jednak.
-
Płatności działają o wiele lepiej. PIN do zegarka wpisuję zakładając zegarek na rękę lub odblokowuje się w towarzystwie telefonu. W Garmin trzeba było wejść z opcje szybkiego wybory, znaleźć kartę, wpisać dopiero PIN (menu obrotowe, niewygodne) i wtedy przyłożyć zegarek do czytnika. W Ultra dwa kliknięcia i tyle.
Na korzyść Epix:
-
Fantastyczna wbudowana aplikacja treningowa synchronizowana z Garmin Connect gdzie mogę sprawdzić wszystkie dane z treningu na komputerze, telefonie czy również sporo w samym zegarku. Planowanie robię na telefonie ustawiając dokładnie rodzaje akcentów / interwałów, przerwy automatyczne tj. na czas, dystans lub na kliknięcie Lap. W Ultra chyba będę skazany na zakup WorkOutDoors skoro tak wszyscy to polecają bo wbudowana Workout... wtedy zobaczymy. Owszem da się zaplanować trening w zegarku a nie w telefonie, ale jest to niewygodne. Dziwi mnie, że nie mogę sobie zaplanować treningu na telefonie lub tablecie i wrzucić do zegarka jak np. skonfigurowanych tarcz. Tak to właśnie działa w Garmin, w Ultra nie;
-
Pływanie w basenie: W Ultra brak możliwości kliknięcia lapa ("okrążenia") co absolutnie wyklucza zegarek Apple treningowo w basenie gdyż brak jest wskazań ile minęło czasu od zakończenia interwału. Inaczej trzeba pamiętać w której sekundzie/minucie skończyło dany akcent i klikać zatrzymanie treningu. Przy treningu np. 20x 25m przy przerwie 15 sekund i podobnych interwałowych gdzie długość przerwy ma kluczowe znaczenie jest to wykluczone, raczej wtedy człowiek wyłącza myślenie. Wyłączanie treningu równie idiotyczne - żadnego szybkiego wyłączania przyciskiem lecz cackanie przytrzymując 3 sekundy przycisk by pozbył się wilgoci. Dramat. Dystans oba zegarki liczą prawidłowo, niezależnie jakim stylem pływałem;
-
Dużo czytelniejsze menu w Garmin przede wszystkim wyboru treningów (5 na jednym ekranie, łatwość wyszukiwania podczas przewijania bardzo wysoka), ich opcji, personalizacji a także ogólnego menu opcji zegarka. W Ultra menu ustawień jak i aktywności wygląda fatalnie. Ledwo 2 aktywności sportowe na jednym ekranie, które się ostrożnie skroluje aby znaleźć właściwą aktywność - kombinowałem z wielkością czcionki czy jej pogrubianiem i wychodzi na to, że to kafelki menu są za wysokie a już wielkość kafelków treningowych to w ogóle pomyłka;
-
Bateria. Na papierze 6 dni Epix vs 2 dni Ultra z AOD a przy wyłączeniu sporej części funkcjonalności w Ultra ponoć da się zrobić 3-4 dni vs bezproblemowe 16 dni w Epix bez AOD. Wiedziałem o tej głównej wadzie więc nie ma co więcej komentować. U mnie przy dwóch treningach (basen + bieg do godziny z gps i muzyką) zegarek z AOD trzyma pełne 48h (po optymalizacji wg imagazin "W jaki sposób wydłużyć czas pracy w Apple Watch?") i ciągle zostaje 30% baterii. Jest to więcej niż się spodziewałem gdyż chciałem 2 pełne dni tj. od rana dnia pierwszego do wieczora dnia kolejnego. U mnie poziom baterii 30% to próg, którego staram się nie przekraczać, całkowite minimum to 20% np. w telefonie. Dzięki temu mój 13 Pro po ponad 3 latach ma ciągle niezłą baterię ze sprawnością 89%.
Tak patrzę na wszystkie plusy i minusy to okazuje się, że zdecydowanie muzyka jest dla mnie ważna (Ultra zyskuje) oraz Sport (Epix jest świetny). Z ostateczną opinią wstrzymam się. Wiosna tuż, tuż więc na pewno więcej kwestii się pojawi. Na razie zatrzymuję oba zegarki oczywiście
P.S.
Kupując na początku 2022 roku 13 Pro (po ponad pół roku testowania iOS w używanym iPhone 7) sądziłem, że nie bardzo potrzebuje inne sprzęty Apple. Pod koniec 2023 wpadły słuchawki z których jestem bardzo zadowolony. W zeszłym roku tablet co do którego miałem wątpliwości czy w ogóle potrzebuje a okazał się fantastycznym urządzeniem do filmów w hotelu czy samolocie, do przeglądania zdjęć z urlopów czy innych okazji, do przeglądania weekendowego sieci tj. artykuły itp., świetnie urządzenie. A teraz zegarek, który w ogóle miał być poza moim obszarem zainteresowania bo przecież ta bateria... a jednak, nie jest tak źle, ot trzeba się przyzwyczaić. W sumie wydałem na ww. 4 sprzęty dokładnie 11.000 PLN... chyba nie za dużo a wszystko nowe, ze sklepu bez zabawy w używane itp.