Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tapeta nie ładuje się przy starcie systemu - dlaczego?

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 mitseb

mitseb
  • 2 posts

Posted 23 February 2025 - 13:28

Cześć wszystkim

Mam mały wkurzający problem z moim iMaciem. Nie mogę znaleźć przyczyny tego stanu rzeczy. 

Otóż po włączeniu komputera i załadowaniu systemu, nie pojawia się moja tapeta. Tapetą jest zdjęcie z jednej z moich podróży. Pojawia się tylko żółty ekran. (jak na załączonym zdjęciu) Czasami jednak od samego początku tapeta jest wyświetlana. Problem pojawił się gdy zupgradowałem system z Big Sur do Sonoma. Myślałem, ok, może coś nie do końca jest porządnie zaprogramowane w tym systemie i dlatego nie ładuje tapety. Ale Obecnie mam system Sequioa, i nowy system też nie ładuje tapety i nie rozwiązuje tego problemu. 

Jeśli chodzi o rozszerzenie to najpierw było to JPEG, gdy zaczął się pojawiać ten problem. Pomyślałem, że Sonoma wymaga HEIC, więc zmieniłem zdjęcie na to rozszerzenie ale nic nie pomogło. 

Czy ktoś z was miał podobny problem z tapetą? Da się to jakoś rozwiązać, by przy każdym starcie systemu tapeta byla ładowana automatycznie a nie żebym musiał robić to ręcznie?

Jeśli to istotne to mam iMaca z 2019 na procku 6x Intel Core i7, 3,2 GHz, Grafika Radeon Pro Vega.

Z góry dziękuje za podpowiedzi. 

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

Attached Files

#2 Preskaler

Preskaler
  • 98 posts

Posted 22 March 2025 - 10:51

Mam podobny problem. Nie zawsze ale od czasu do czasu, podczas otwierania kompa, mam tapetę niby oryginalną ale kolorystyka jakby nocna. Nie wiem czy to oznacza awaryjny tryb czy coś innego ale muszę swoją dopiero otworzyć aby wygląd był taki jaki jaki ja chcę? Mam pewne podejrzenia co do przyczyn ale nie jest to potwierdzone. Otóż mój komputer jest leciwy i "Aple" już go nie wspiera. Podejrzewam, że to są "miłe"złego początki czyli - kolejne problemy zmuszające użytkownika do zakupu nowego sprzętu. (?) Ostatnio dostaję komunikaty o potrzebie aktualizacji "Finder'a" ale boję się tego robić bo tak miałem z "WhatzApp'em". Po kliknięciu w otrzymałem przycisk "Aktualizuj", ta aplikacja stała się nieaktywna i otrzymałem komunikat, że mój system operacyjny nie pozwala na aktualizację.

8996131400_1742637022_thumb.jpg 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users