Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tapeta nie ładuje się przy starcie systemu - dlaczego?

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 mitseb

mitseb
  • 2 posts

Posted Yesterday, 13:28

Cześć wszystkim

Mam mały wkurzający problem z moim iMaciem. Nie mogę znaleźć przyczyny tego stanu rzeczy. 

Otóż po włączeniu komputera i załadowaniu systemu, nie pojawia się moja tapeta. Tapetą jest zdjęcie z jednej z moich podróży. Pojawia się tylko żółty ekran. (jak na załączonym zdjęciu) Czasami jednak od samego początku tapeta jest wyświetlana. Problem pojawił się gdy zupgradowałem system z Big Sur do Sonoma. Myślałem, ok, może coś nie do końca jest porządnie zaprogramowane w tym systemie i dlatego nie ładuje tapety. Ale Obecnie mam system Sequioa, i nowy system też nie ładuje tapety i nie rozwiązuje tego problemu. 

Jeśli chodzi o rozszerzenie to najpierw było to JPEG, gdy zaczął się pojawiać ten problem. Pomyślałem, że Sonoma wymaga HEIC, więc zmieniłem zdjęcie na to rozszerzenie ale nic nie pomogło. 

Czy ktoś z was miał podobny problem z tapetą? Da się to jakoś rozwiązać, by przy każdym starcie systemu tapeta byla ładowana automatycznie a nie żebym musiał robić to ręcznie?

Jeśli to istotne to mam iMaca z 2019 na procku 6x Intel Core i7, 3,2 GHz, Grafika Radeon Pro Vega.

Z góry dziękuje za podpowiedzi. 

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

Attached Files

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users