Cześć. 
Mam prośbę o pomoc w rozwianiu problemu. 
Mam Maka Studio, biurko obok moja partnerka ma Mini i chciałbym aby oba komputery miały dostęp do wspólnych zdjęć i filmów. Rozważałem postawienie dysku sieciowego, ale w pomieszczeniu nie mam LAN tylko WiFi więc nie wiem czy taka opcja zadziala. A dzisiaj pomyślałem że może da się spiąć oba kompy kablem i ona po prostu miałaby dostęp do mojego kompa jakoś a na moim kompie były by wszystkie multimedia. Ktoś może mi coś podpowiedzieć jak to rozwiązać? 
Dziekuje

Jak połączyć dwa Mąki?
		 Rozpoczęty przez 
	esensja
, 22 lut 2025 02:34

2 odpowiedzi w tym temacie

Napisano 22 lutego 2025 - 02:34

Napisano 22 lutego 2025 - 08:32
					Jak masz router WiFi, to sprawdź, czy na pewno nie ma w nim gniazd Ethernet. Większość ma. I wtedy podłączysz dysk sieciowy. Są też dyski sieciowe z WiFi, wydajność jest wtedy gorsza, ale do niehardkorowego korzystania się nada. 
Żadne łączenie komputerów kablem nie będzie dobrym rozwiązaniem
Alternatywnie, możecie sobie trzymać wspólne rzeczy w iCloud lub innej usłudze chmurowej.

Żadne łączenie komputerów kablem nie będzie dobrym rozwiązaniem
Alternatywnie, możecie sobie trzymać wspólne rzeczy w iCloud lub innej usłudze chmurowej.

Napisano 22 lutego 2025 - 13:29
Zobacz jaki masz ruter. Wiele modeli obsługuje dyski USB i działa jak prosty NAS. Ale przecież jak oba komputery są w tej samej sieci, to mogą sobie udostępniać zasoby.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych